21.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

01.07.2014

10 αξιολ., M.O. : 5,00

Κατηγορίες : Tips

Λατρεύω τα αυγά σε όλες τις μορφές τους. Από το βραστό μέχρι το ποσέ, και από τον καγιανά μέχρι την ομελέτα με ασπράδι. Θεωρώ πως είναι απίστευτα καλό πρωινό ή σνακ, μιας και είναι γεμάτα πρωτεΐνη και μας κρατάνε χορτάτους για πολλή ώρα.

Σήμερα είπα να μοιραστώ κάποια τιπς και κάποιες ιδέες, μερικές από τις οποίες έμαθα πρόσφατα και μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες.

Φρεσκάδα
– Ένα παλιό γνωστό κόλπο για να βλέπουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο είναι να το βυθίζουμε σε νερό. Γεμίζουμε ένα γυάλινο ποτήρι με νερό (ώστε να καλύπτει αρκετά το αυγό), το βάζουμε μέσα προσεχτικά και κοιτάμε πως θα σταθεί. Αν το αυγό πάει στον πάτο και ακουμπήσει «ξαπλωτό» τότε είναι φρεσκότατο. Αν ακουμπήσει κάτω αλλά σταθεί όρθιο, δεν είναι πολύ φρέσκο αλλά μπορούμε να το καταναλώσουμε. Αν ανέβει στην επιφάνεια… κατευθείαν πέταμα και μάλιστα προσεχτικά μη σπάσει και μυρίσει όλο το σπίτι!
– Τα πολύ φρέσκα αυγά είναι ιδανικά για ποσέ, μιας και το ασπράδι θα μαζέψει πιο εύκολα και δεν θα σκορπίσει στο νερό.
– Αν θέλουμε βραστό αυγό, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τα πιο παλιά μας, μιας και αυτά θα ξεφλουδίζονται πολύ ευκολότερα.
– Οι απόψεις για το που είναι καλύτερα να φυλάμε τα αυγά είναι διχασμένες (στο ίντερνετ υπάρχουν θεωρίες για όλα). Ψυγείο ή όχι; Εγώ το έχω λύσει το θέμα –για μένα- ως εξής. Χειμώνας: Αυγά έξω / Καλοκαίρι: Αυγά μέσα (στο ψυγείο). Το να έχουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βοηθάει στη μαγειρική. (Δεν είμαι ειδική ούτε έχω κάποιο επιστημονικό επιχείρημα για αυτή την απόφαση, ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας τροφίμων)

Θερμοκρασία
– Για φουρνιστά γλυκά, αυγολέμονο και καρμπονάρα, είναι καλύτερα να έχουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα φουρνιστά το αυγό δένει καλύτερα έτσι με τα υπόλοιπα υλικά. Για τα άλλα, το κρύο αυγό έχει περισσότερες πιθανότητες να κόψει λόγω απότομης εναλλαγής θερμοκρασίας.
– Αν τα είχαμε στο ψυγείο, μπορούμε να φέρουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βυθίζοντάς τα σε χλιαρό νερό βρύσης για περίπου 5-10 λεπτά.
– Τα αυγά όμως χωρίζονται (το ασπράδι από τον κρόκο) ευκολότερα όταν είναι κρύα!

Βράσιμο
– Και εδώ υπάρχουν δυο σχολές. Η μια βάζει τα αυγά σε κρύο νερό και τα αφήνει να ζεσταθούν μαζί. Με αυτή τη μέθοδο είναι λιγότερο πιθανό να ραγίσουν, αλλά προσωπικά έχω πάντα το άγχος «και πότε ξεκινάει ο χρόνος;» Η άλλη σχολή τα βάζει σε νερό που βράζει, με μια τρυπητή κουτάλα. Λένε βγαίνουν καλύτερα έτσι, με πιο ομοιόμορφο βράσιμο.
– Λένε επίσης πως λίγο αλάτι στο νερό που βράζουν τα αυγά βοηθάει στο να μη ραγίσουν. Δεν το έχω δοκιμάσει, αν το κάνετε πείτε μου.
– Μια μέθοδος για βραστό αυγό που ανακάλυψα πρόσφατα και με έχει βολέψει είναι η εξής: Ξεκινάμε τα αυγά σε κρύο νερό, και μόλις κοχλάσει ζωηρά κλείνουμε το μάτι, απομακρύνουμε την κατσαρόλα, την σκεπάζουμε και αφήνουμε για 12 λεπτά έτσι. Βγαίνουν σφιχτά. Αν θέλουμε πιο μελάτα αφήνουμε για λιγότερη ώρα.
– Επειδή το αυγό συνεχίζει και ψήνεται μέσα στο τσόφλι, μετά το βράσιμο θέλει βουτιά σε παγωμένο νερό.
– Πολλοί υποστηρίζουν πως τα αυγά γίνονται ωραία και στον ατμό. Μόλις το δοκιμάσω θα σας πω!
– Για εύκολο ξεφλούδισμα μερικοί προτείνουν να γίνεται κάτω από τρεχούμενο νερό.

Πλύσιμο πιάτων
– Ποτέ μα ποτέ μην πλύνετε γυάλινο σκεύος που περιείχε ωμό αυγό, με ζεστό νερό. Θα μυρίζει για μέρες όσο και να το σαπουνίζετε…

Άλλες ιδέες
– Μετά το τηγάνισμα (στο οποίο να μην έχουμε βάλει όμως πολύ λάδι), βάζουμε λίγες σταγόνες από ένα καλό ξύδι στο τηγανάκι για να το ντεγλασάρουμε, και περιχύνουμε με αυτό το αυγό. Νοστιμότατο, το έχω κάνει με μπαλσάμικο.
– Αντί για λάδι δοκιμάστε φρέσκο βούτυρο από αυτό στο γυάλινο βάζο (το λένε «λιωμένο»). Είναι υπέροχο.
– Το τηγανητό αυγό μεταμορφώνει πολλά πιάτα που μπορεί να έχουμε βαρεθεί. Βάλτε ένα πάνω στο μπριάμ (όπως εδώ), στο σπανακόρυζο (ή άλλο –όρυζο), στα ζυμαρικά, στην πίτα του βοσκού κλπ. Λίγη φαντασία θέλει!
– Λιώστε ένα βραστό αυγό με πιρούνι προσθέτοντας λίγο μαγιονέζα και αλατοπίπερο, και έχετε μια υπέροχη γέμιση για σάντουιτς.
– Το γρηγορότερο scrambled egg γίνεται στα μικροκύματα. Σπάμε ένα αυγό σε μια κούπα, ρίχνουμε μια κουταλιά γάλα και λίγο αλατοπίπερο, χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι και το βάζουμε σε ψηλή ισχύ για 30 δευτερόλεπτα. Βγάζουμε, ανακατεύουμε ξανά με το πιρούνι και ξαναψήνουμε για άλλα 30 δεύτερα. Αλλάζουμε πιρούνι, βγάζουμε την κούπα και ανακατεύουμε ξανά. Αν χρειάζεται, ψήνουμε ακόμα λίγο μέχρι να σφίξει το αυγό. Δεν συγκρίνονται με τα κανονικά σκράμπλντ, αλλά είναι μια πολύ καλή λύση για γρήγορο πρωινό. Εγώ το τρώω πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.
– Αντί για γάλα στα αυγά σκράμπλντ μπορούμε να βάλουμε λίγο γιαούρτι ή ξινόγαλο.
– Στα έτοιμα σκράμπλντ μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγη πάπρικα, ή λίγο ταμπάσκο, ή λίγο σουμάκ.
– Αν έχουμε λίγο έτοιμο ρύζι, το ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μέσα ένα δυο αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσουν, λίγη σάλτσα σόγια, και έχουμε ένα γρήγορο κινέζικο egg-fried rice.
– Αξιοποιήστε περισσευούμενο φαγητό ψήνοντάς το στο φούρνο με ένα αυγό όπως εδώ.
– Φτιάξτε «κολασμένα» αυγά όπως εδώ. Δεν είναι μόνο για το Πάσχα!

10 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    01/07/2014

    Λοιπόν διάβασα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνώριζα!
    Και είδα ότι προτείνεις τηγανητό αυγό σε φρέσκο βούτυρο! Εντάξει… τι να λέμε τώρα! Η απίστευτη νοστιμιά!
    Πάντως ναι συμφωνώ ότι το αυγό έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τα πιάτα.
    Αγαπημένο υλικό με πάμπολλες χρήσεις!
    Φιλιά και καλό μήνα!

    • Απάντηση
      02/07/2014

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Τα αυγά συνεχώς με εκπλήσσουν με το πόσο “ευέλικτα” είναι και πόσο ταιριάζουν σχεδόν στα πάντα. Καλό μήνα και σε σενα!

  • Απάντηση
    05/05/2015

    Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!