21.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.10.2014

1 αξιολ., M.O. : 5,00
4-6

Ένα εύκολο γλυκάκι με τα τελευταία ροδάκινα του καλοκαιριού. Στην τραγανή επικάλυψη προσθέτουμε βρώμη και αμύγδαλα, και έτσι πολύ ωραία δικαιολογούμε την κατανάλωση του κράμπλ για πρωινό.

Πετάχτηκα στο σουπερμάρκετ λοιπόν προχθές και είδα ροδάκινα. «Λες;» είπα στον εαυτό μου. Χθες είχε λαϊκή και είδα πάλι ροδάκινα. Οκ, το ποστάρω και ας με κυνηγήσετε. Στην προηγούμενη ανάρτηση σας εξήγησα πως μου ξεφεύγει το όλο θέμα «εποχιακά προϊόντα». (άσχετο: το σωστό τελικά είναι εποχιακά ή εποχικά; Δεν είμαι σίγουρη…) Τελοσπάντων, θα μοιραστώ και αυτή τη συνταγή σήμερα. Τρέξτε να προλάβετε ροδάκινα.

Το κράμπλ της φωτογραφίας είναι λίγο ανοιχτόχρωμο, αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποίησα και λευκά ροδάκινα. Τελικά όμως προτιμώ τα κανονικά, και αυτά προτείνω αν θελήσετε να το φτιάξετε. Ταιριάζουν πολύ και οι βανίλιες, αν βρείτε δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με αυτές κάποια από τα ροδάκινα. Η επικάλυψη είναι πολύ νόστιμη με τη βρώμη και το αμύγδαλο, και είναι και ένα τακ πιο υγιεινή. Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε διπλή ποσότητα επικάλυψης και να βάλετε τη μισή στην κατάψυξη σε σακουλάκι. Έτσι θα την έχετε έτοιμη όποτε σας έρθει όρεξη για κράμπλ. Και δεν χρειάζεται φυσικά να περιμένετε το επόμενο καλοκαίρι… απλά χρησιμοποιήστε όποιο φρούτο σας αρέσει και είναι διαθέσιμο εκείνο το καιρό, όπως για παράδειγμα το μήλο. Για το σερβίρισμα το κράμπλ θέλει την κρεμούλα του την γάλακτος. Ή παγωτό βανίλια. Για μενα καλύτερα να είναι και ζεστούλι.

Υλικά

850 γρ. (5 μέτρια) ροδάκινα

1 κ.σ. μέλι (αν τα ροδάκινα δεν είναι γλυκά βάλτε 2 κ.σ.)

6 κ.σ. αλεύρι (χωρισμένο σε 1+5 κ.σ.)

1/2 κούπα (8 κ.σ.) βρώμη σε κομμένες νιφάδες (δείτε εδώ τους τύπους βρώμης)

4 κ.σ. ζάχαρη καστανή

4 κ.σ. ζαχαρη λευκή

1/8 κ.γ. αλάτι

1/8 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

35 γρ. αμύγδαλα άσπρα, χοντροκομμένα

60 γρ. βούτυρο, κρύο, σε κομμάτια

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το έχω φτιάξει και με φουντούκια. Σούπερ.

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Ζεματάμε τα ροδάκινα σε νερό που βράζει για ένα λεπτό, τα βουτάμε αμέσως σε κρύο νερό και τα ξεφλουδίζουμε εύκολα με το χέρι. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το μέλι και τη μια κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ περίπου 16x25 εκ.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, τη βρώμη, τη ζάχαρη, το αλάτι, το τζίντζερ και τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε τα κομματάκια βούτυρο και αρχίζουμε με τα δάχτυλα να τρίβουμε τα υλικά. Θέλουμε το μείγμα να γίνει σαν την βρεγμένη άμμο, και να μην υπάρχουν μεγάλοι σβόλοι από βούτυρο. Το απλώνουμε πάνω στα ροδάκινα.

Βήμα 3

Ψήνουμε το κράμπλ για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και να αναβλύζουν τα ζουμιά στα πλαϊνά του πυρέξ.

1 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Κράμπλ και αλλού
Κράμπλ από το Elena is Cooking (με φοβερή ιδέα για προσθήκη quinoa στα φρούτα)
Κράμπλ με Μήλα από το Royal Coconut
Κράμπλ με Φράουλες από το Koykoycook

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    06/10/2014

    Το κραμπλ με φρούτα το τιμώ σε οποιαδήποτε βερσιόν Ελένη μου!
    Θεωρώ ότι είναι από τους πλέον άπαιχτους συνδυασμούς.
    Η αντίθεση σε υφή και γεύση προσωπικά με ενθουσιάζει!
    Και με λίγο παγωτάκι -κι ας έχει δροσούλα έξω- θα είναι εξαιρετικό!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      06/10/2014

      Είναι από τα πιο “βολικά” γλυκά! Εύκολο και με πολλές εναλλακτικές.. Ευχαριστώ για την επίσκεψη! Φιλιά