Αρωματικό Κέικ με Τσάι Earl Grey
Ένα διαφορετικό κέικ, με την ιδιαίτερη γεύση του τσαγιού earl grey. Αφράτο, αρωματικό και χουχουλιάρικο. Ιδανικό για βροχερές φθινοπωρινές μέρες.
Πλέον έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον καφέ σαν συστατικό σε κέικ και δεν μας εκπλήσσει. Συνήθως βέβαια είναι σε κέικ σοκολάτας (όπως αυτό), αφού ο καφές ενισχύει τη γεύση της. Αυτός είναι ο ρόλος του και δεν διακρίνουμε το άρωμά του. Εδώ όμως μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Μιλάμε για ένα κέικ όπου το τσάι είναι βασικός πρωταγωνιστής και όχι απλά ενισχυτής άλλης γεύσης. Το earl grey είναι πολύ ιδιαίτερο, με έντονες νότες περγαμόντου, και η προσθήκη του χαρίζει ένα απίστευτο άρωμα. Ειδικά η επίγευση είναι σαν να ήπιαμε μόλις ένα φλιτζάνι αχνιστό τσάι.
Σαν κέικ είναι απίθανα μαλακό και αφράτο, μιας και έχει μπόλικο βουτυράκι. Ζάχαρη δεν έχει πάρα πολύ, οπότε θεώρησα πως θα του έκανε καλό ένα μικρό πασπάλισμα μαύρης ζάχαρης πριν μπει στο φούρνο. Η υπέροχη λεπτή κρούστα που δημιουργήθηκε με δικαίωσε. Το κέικ κρατάει άνετα 3-4 μέρες σε αεροστεγές κουτί. Εγώ το έβαλα σε μεταλλικό κουτάκι από μπισκότα, όπως ήταν πάνω στη λαδόκολλά του. Μετά από περίπου 5 μέρες το τελευταίο κομμάτι είχε ξεραθεί ελάχιστα, το έβαλα στα μικροκύματα για 15” και το έφαγα ζεστό. Παίζει να ήταν το καλύτερο κομμάτι!
Την ημέρα που το έφτιαξα ο καιρός ήταν ιδανικός για τέτοιο γλυκάκι. Μουντός, βροχερός, κρύος, αγαπημένος. Είναι το ιδανικό κέικ για χουχουλιάρικες μέρες, και φυσικά συνοδεύεται από ένα αχνιστό ρόφημα. Προτείνω καφέ ή απλό μαύρο τσάι, αλλά όχι earl grey. Η γεύση από το κέικ είναι αρκετή, μην πάμε για overdose περγαμόντου! Απαραίτητα αξεσουάρ η κουβερτούλα και ένα καλό βιβλίο. Προαιρετικό αξεσουάρ το νυσταγμένο κουτάβι στα πόδια.
Εύκολο και διαφορετικό το κέικ σου Ελένη.
Το συγκεκριμένο τσάι δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, πρέπει πράγματι να είναι ιδιαίτερα αρωματικό!
Μ’ αρέσει πολύ γιατί είναι όντως χουχουλιάρικο και ταιριάζει με την εποχή.
Φιλιά
Αλήθεια Ερμιόνη; Να δοκιμάσεις το τσάι οπωσδήποτε! Πιστεύω πως θα σου αρέσει. Φιλιά!
γεια σας… ηθελα να μου διευκρινησετε αν βγαζουμε το τσαι απο τα σακουλακια πριν το ριξουμε στη κρεμα, κι αν ναι τη κρεμα τη σουρωνουμε μετα? ευχαριστω!
Καλημέρα Μαρία! Το τσάι το βγάζουμε από τα φακελάκια τα οποία κόβουμε με ένα ψαλιδάκι. Κοιτάμε τα φύλλα και αν δεν είναι μικροί μικροί κόκκοι (όπως είναι αυτό που χρησιμοποίησα εγώ) τότε τρίβουμε τα φυλλαράκια λίγο σε ένα γουδί για να γίνουν σχεδόν σκόνη. Έτσι δεν χρειάζεται να σουρώσουμε την κρέμα. Εμένα μάλιστα η κρέμα έπηξε αρκετά όσο κρύωνε (με το τσάι μέσα) και δεν θα μπορούσα ούτως ή άλλως να τη σουρώσω! Καλή επιτυχία!
Πολύ ωραία ιδέα! Το Earl Grey είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις τσαγιού, αν και τελευταία προτιμώ το Lady Grey. Με το που είδα τον τίτλο της συνταγής ενθουσιάστηκα! Θα οργανώσω baking experiments αυτό το ΣΚ και θα σε ενημερώσω για τα αποτελέσματα 😉 Φιλιά πολλά! xx
Αα το lady grey δεν το έχω δοκιμάσει, πρέπει να το ψάξω! Αν έχει έντονη γεύση πιθανό να ταιριάζει και στο κέικ αυτό. Αναμένω εντυπώσεις, ελπίζω να σου αρέσει!