03.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

15.01.2015

58 αξιολ., M.O. : 3,10
20
12

Διατροφική αξία στα ύψη, με γεύση εξίσου απίθανη. Οι μπάρες αυτές αποτελούν μια φοβερή επιλογή για πρωινό στο πόδι ή σνακ ανάμεσα σε γεύματα. Τα λίγα και πολύ καλά υλικά -βρώμη, χουρμάδες, αμύγδαλα, ταχίνι, χαρουπόμελο- ταιριάζουν μεταξύ τους υπέροχα και η μόνη μας δυσκολία είναι να μείνουμε στη μια μπάρα.

Είδατε υλικά; Αυτή ήταν όλα. Άντε και λίγο αλάτι γιατί χωρίς το αλμυρογλυκό εγώ δεν αντέχω. Και η προετοιμασία πανεύκολη. Ο φούρνος μας χρειάζεται μόνο για να καβουρδίσουμε τη βρώμη και τα αμύγδαλα διότι η γεύση τους δεν συγκρίνεται όταν είναι ωμά. Το θέμα μου με την ωμή βρώμη σας το έχω αναφέρει και στο πρωινό με βρώμη και κίνοα, οπότε φαντάζομαι δεν σας εκπλήσσει που συνιστώ οπωσδήποτε το βήμα αυτό. Κατά τα άλλα, ανακατεύουμε, στρώνουμε στο ταψί και έτοιμο. Πόσο τις λατρεύω αυτές τις συνταγές. Και όταν πρόκειται για τέτοια διατροφική αξία… διπλή χαρά.

Ιδανικό σνακ λοιπόν για μικρούς και μεγάλους. Ενέργεια στο φουλ και ικανοποίηση όταν θέλουμε κάτι γλυκό χωρίς τύψεις. Και όταν λέω τύψεις δεν εννοώ αυτές της χαλασμένης δίαιτας (δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί διαίτης το συγκεκριμένο λόγω των χουρμάδων και του ταχινιού) αλλά αυτές του «τώρα τελευταία τρώω μόνο μπισκότα και ούτε καν σπιτικά» (η φοβερά υγιεινή διατροφή μου τις τελευταίες μέρες). Μια τέτοια μπάρα λοιπόν για πρωινό στο αυτοκίνητο ή σπασμένη πάνω σε γιαούρτι αν έχουμε πολυτέλεια χρόνου, για δεκατιανό στο γραφείο, για απογευματινό με τον καφέ, για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο… γενικώς για να γεμίζει εκείνες τις άτιμες τρύπες πείνας!

Υλικά

1 1/2 κούπα βρώμη τύπου quick cooking (Κουάκερ)

1 κούπα αμύγδαλα άσπρα, ολόκληρα

1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

4 κ.σ. ταχίνι

2 κ.σ. χαρουπόμελο

1/4 κ.γ. αλάτι

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με όποιο ξηρό καρπό θέλουμε. Τα αμύγδαλα όμως είναι από τα καλύτερα σε θέμα διατροφικής αξίας. Εγώ τα άφησα ολόκληρα για ευκολία, αλλά αν θέλετε τα χοντροκόβετε.

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα απλώνουμε τη βρώμη και τα αμύγδαλα, προσέχωντας να κάνουν μια λεπτή στρώση. Τα καβουρδίζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν μόλις να παίρνουν χρυσαφί χρώμα και να μυρίζουν όμορφα. Προσοχή μην σκουρύνουν και πικρίσουν.

Βήμα 2

Όσο καβουρδίζεται η βρώμη βάζουμε τους χουρμάδες σε μούλτι και τους ψιλοκόβουμε μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια που κολλάνε μεταξύ τους.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ταχίνι, το χαρουπόμελο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τους χουρμάδες (θα είναι μια κολλώδης μάζα), και τη βρώμη με τα αμύγδαλα (ζεστά είναι καλύτερα, να αραιώσει λίγο το μείγμα). Με τα χέρια ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε το μείγμα για να μοιραστούν τα υλικά.

Βήμα 4

Στρώνουμε ένα ταψάκι με πλαστική μεμβράνη (το δικό μου είναι 18x26cm) έτσι ώστε από τη μια πλευρά να εξέχει σε μήκος όσο το ταψί (για να γυρίσει η μεμβράνη και να καλύψει το μείγμα και από πάνω) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Πατικώνουμε προσέχοντας τις γωνίες, γυρνάμε τη μεμβράνη και στρώνουμε από πάνω, και συνεχίζουμε να πατικώνουμε καλά καλά με την παλάμη για να κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες να στερεοποιηθεί.

Βήμα 5

Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε 12 μπάρες με μακρύ μαχαίρι. Για να είναι τραγανές τις διατηρούμε στο ψυγείο. Για πιο μαλακές και μαστιχωτές μπάρες τις διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

58 αξιολ., M.O. : 3,10
Link Love

Άλλες Μπάρες Κουκουνάρες. Άσχετο.
Μπάρες Δημητριακών από το Sugar Buzz
Μπάρες Δημητριακών από το Bread & Tea
Μπάρες Δημητριακών από το 40 22 City Lights

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    16/01/2015

    Πιστεύω ότι μπορώ να βάλω μέλι αντί του χαρουπόμελου.

  • Απάντηση
    Κατερίνα
    18/03/2015

    Θα μπορούσα να αντικαταστήσω τους χουρμάδες με άλλα αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες ή κράνμπερις);

    • Απάντηση
      18/03/2015

      Οι χουρμάδες εδώ παίζουν διπλό ρόλο. Πρώτος είναι στη γλύκα που δίνουν, σε βαθμό που δεν χρειαζόμαστε καν ζάχαρη. Ο δεύτερος είναι στο “δέσιμο” των υλικών, και ουσιαστικά με την κολλώδη υφή τους πετυχαίνουμε να κρατάνε οι μπάρες το σχήμα τους. Λογικά οι σταφίδες θα έδιναν παρόμοιο αποτέλεσμα, μιας και είναι γλυκές και αν τις ψιλοκόψουμε νομίζω κολλάνε μεταξύ τους. Δεν είμαι όμως σίγουρη γι’αυτό οπότε μόνο με πείραμα θα ξέρεις 100%! Πάντως για κράνμπερις δεν θα το συνιστούσα, μιας και είναι μεν γλυκά αλλά είναι και λίγο ξινά μαζί, οπότε σε μεγάλη ποσότητα ίσως κουκουλώσουν τις γεύσεις και κάνουν ξινές τις μπάρες. Αν δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω πως σου βγήκε, οπότε σε περιμένω με νεότερα!

  • Απάντηση
    JENNY
    16/03/2016

    ΓΕΙ ΣΟΥ ΕΛΕΝΗ!ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΜΕ ΤΑΧΙΝ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΕΣ.Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΤΙΣ ΤΡΩΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ.

  • Απάντηση
    Τέτη
    19/05/2016

    Εξαιρετικό! Μου δίνεις ιδέες για το καλοκαίρι που αποφεύγω να βάλω το φούρνο. Γιατί φτιάχνω και γω μπάρες με βρώμη (και σουσάμι), μόνο που τις ψήνω. Προφανώς το ελαφρύ καβούρδισμα των υλικών γίνεται και σε αντικολλητικό τηγάνι;

    • Απάντηση
      19/05/2016

      Χμ, γιατί όχι; Καλή ιδέα! Απλά θα έλεγα να μπαίνουν ίσως σε δόσεις τα υλικά στο τηγάνι, αλλιώς θα θέλουν αρκετή προσοχή και ανακάτεμα να καβουρδιστούν ομοιόμορφα. Αν το κάνεις έλα να μας πεις εντυπώσεις γιατί θα ενδιαφέρει κι άλλους σίγουρα (και μενα φυσικά!). Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    Λένα
    15/09/2016

    Έχω φτιάξει διάφορες μπάρες από συνταγές που βρήκα στο internet χωρίς μεγάλη επιτυχία…οι δικές σου μου βγήκαν ΤΕΛΕΙΕΣ!!! Λίγα υλικά που δένουν άψογα μεταξύ τους και συνδυαςμός του πραγματικά υγειινού σνακ με την απίστευτη γεύση που σόκαρε τον ουρανίσκο μας!

    • Απάντηση
      15/09/2016

      Σούπερ! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Και τι ωραία περιγραφή το “σόκαρε τον ουρανίσκο”! Θα την δανειστώ σίγουρα κάποια στιγμή. Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου γράψεις, τέτοια σχόλια μου φτιάχνουν τη βδομάδα ολόκληρη 🙂