Καραμελωμένα Κρεμμύδια στο Slow Cooker
Είναι από αυτά που λες «ωχ, γίνεται αυτό στο slow cooker;». Γίνεται. Καραμελωμένα κρεμμύδια με μπαλσάμικο. Εύκολα, αργά όπως πρέπει, και με μηδενική προσπάθεια.
Το μυστικό για υπέροχα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι το πόση ώρα τα αφήνουμε στην ησυχία τους να ψηθούν. Θέλουν χαμηλή φωτιά και αργό μαγείρεμα. Λέξεις καμπανάκια για μένα, που αμέσως μου φέρνουν στο μυαλό τη θαυματουργή συσκευή. Ιδανική μέθοδος για τα κρεμμύδια, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να αρπάξουν (μεγάλο θέμα στο τηγάνι) και μπορούν να πάρουν τον χρόνο τους (πολύυυυυ χρόνο) να καραμελώσουν με το πάσο τους. Αν τα θέλουμε την ίδια μέρα το ξεχνάμε και επιστρατεύουμε το τηγάνι. Αν έχουμε προνοήσει, γεμίζουμε το δοχείο και φτιάχνουμε μια μεγάλη ποσότητα να υπάρχει. Αυτά τα κρεμμύδια πάνε με όλα!
Κάπου εκεί πάνω είπα για πολύ χρόνο. Κάθεστε; Είστε έτοιμοι; Εγώ λοιπόν τα κρεμμύδια μου τα άφησα να μαγειρευτούν για 31 ώρες. Όχι δεν είναι τυπογραφικό. Τριάντα μια ολόκληρες ώρες. Και είχαν περιθώριο για περισσότερες, αλλά με έπιασε ανυπομονησία. Η χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος σημαίνει πως το κρεμμύδι διατηρεί και την υφή του και τη γεύση του για περισσότερο. Αφήστε το slow cooker λοιπόν σε μια άκρη να δουλεύει και ξεχάστε το. Συνεχίστε τη ζωή σας σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όταν τα δείτε να έχουν μειωθεί σημαντικά σε όγκο και να έχουν σκουρύνει λίγο σε χρώμα, τότε θα προσθέσετε αλατοπίπερο, ζάχαρη και μπαλσάμικο. Και ξαναγυρνάτε στις ασχολίες σας. Για μερικές ώρες ακόμα. Και τότε ξεκινάνε οι δοκιμές. Ωραίο; Τέλεια, το κλείνετε. Λίγο κρεμμυδένιο; Το αφήνετε ακόμα λίγες ώρες. Και πάει λέγοντας μέχρι να φτάσετε εκεί που σας αρέσει. Γενικά βασιστείτε στο δικό σας γούστο και δοκιμάζοντας θα βρείτε το σωστό. Μην ξεχνάτε ότι εξαρτάται και από την εκάστοτε συσκευή. Στην Αμερική πάντως όσες συνταγές έχω δει μιλάνε για 10 ώρες σύνολο!
Με μια τέτοια λοιπόν διαδικασία, δεν μπαίνουμε στον κόπο για δυο τρία κρεμμυδάκια. Θα γεμίσουμε το slow μας. Τι θα τα κάνουμε τόσα καραμελωμένα κρεμμύδια; Αν δεν τα φάμε σε μια εβδομάδα, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Στο δικό μου σπίτι μόνο εγώ τα τρώω, ο Μίστερ ούτε για πλάκα και ο Westley που είμαι σίγουρη ότι θα τα καταβρόχθιζε αν τον άφηνα, δυστυχώς είναι σκύλος και τα κρεμμύδια είναι τοξικά για αυτόν (είτε μαγειρεμένα, είτε ωμά – προσοχή λοιπόν όσοι έχετε σκυλιά ε;). Έτσι λοιπόν η φίλη μου η κατάψυξη μου έδωσε ξανα τη λύση. Γέμισα μια παγοκυψέλη, φτιάχνοντας βουναλάκια στις θήκες ώστε η κάθε δόση να αποτελείται από μερικές κουταλιές της σούπας. Όταν πάγωσαν τα μετέφερα σε σακουλάκι.
Με τι πάνε τα καραμελωμένα κρεμμύδια; Δοκιμάστε τα με λευκό μαλακό τυρί πάνω σε παξιμάδι, κράκερ ή φρυγανιά. Δοκιμάστε τα σε σούπες, πίτσα, μπέργκερ, σάντουιτς, στα scrambled αυγά, στο χθεσινό πιλάφι, στον πουρέ, σε απλές σάλτσες αντί για κανονικό κρεμμύδι, και ό,τι άλλο φανταστείτε!
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια τα λατρεύω!
Δεν μπορώ να φανταστώ τη φάβα χωρίς αυτά και είναι υπέροχα μέσα σε μπέργκερ.
Και πράγματι το slow cooker είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη συνταγή!
Καλό βράδυ!
Πολύ καλή ιδέα ο συνδυασμός με φάβα! Πρέπει να γίνεται πεντανόστιμη… Φιλιά πολλά Ερμιόνη!
Αν αντί για βαλσαμικο βάλουμε πετιμέζι;
Γιατί όχι; Αλλά θα παραλείψεις και τη ζάχαρη. Θέλω οπωσδήποτε εντυπώσεις διότι μου αρέσει σαν ιδέα πολύ!