Λικέρ Βασιλικού
Διατηρούμε τα αρώματα του καλοκαιριού για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με ένα εύκολο και απλό λικέρ με βασιλικό, βότκα και σιρόπι.
Πριν από αρκετό καιρό είχα δει ένα λικέρ βασιλικού στο μπλογκ της φίλης Αρτέμιδος του Wonderfoodland. Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και ήθελα να το δοκιμάσω. Οι βασιλικοί μου όμως δεν υπήρχαν πια, και έτσι αρχειοθέτησα τη συνταγή για αργότερα. Το αργότερα έγινε πολύ αργότερα, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες που ήρθε ο γείτονάς μου και μου προσέφερε ένα μπουκέτο βασιλικό. Μιλάμε για πολύ πράγμα. Το πέστο θα ήταν η λογική λύση, αλλά βαριόμουν πολύ να το φτιάξω, δεν είχα και παρμεζάνα, δεν είχα κουκουνάρι, βαριόμουν και να βγω για ψώνια… Γενικώς επικρατούσε μεγάλη βαρεμάρα καλοκαιρινή. Θυμήθηκα πως υπήρχε και αυτό το λικεράκι και έριξα μια ματιά να δω πόσο απλή είναι η συνταγή. Επειδή έχει λεμόνια (καταλάβατε… δεν είχα και βαριόμουν…) την άλλαξα λίγο.
Το αποτέλεσμα νομίζω είναι αρκετά διαφορετικό, ειδικά αν κρίνω από τη διαφορά χρώματος! Αντί για όμορφο ανοιχτό πράσινο, το δικό μου είναι σκούρο καφέ. Δεν σου ανοίγει και πολύ την όρεξη κοιτώντας το, να λέμε και αλήθειες. Αυτό συνέβει διότι εγώ μάλλον χρησιμοποιήσα πολύ περισσότερο βασιλικό. Τον είχα εκεί και δεν άντεχα να τον πετάξω. Δεν είχα όμως και δυο λίτρα βότκα να διαθέσω για το πείραμα αυτό, οπότε το λικέρ μου είναι αρκετά δυνατό σε γεύση. Αυτό όμως εμένα με βολεύει. Με βολεύει διότι νομίζω πως περισσότερο θα το χρησιμοποιώ σε ζαχαροπλαστική και μαγειρική παρά να το πίνω ως λικέρ. Γιατί; Κυρίως διότι δεν είμαι μεγάλη λικεροπότισσα. Και γιατί το έφτιξα; Ήμουν περίεργη. Γιατί το ανεβάζω; Διότι νομίζω πραγματικά πως θα είναι πολύ ωραίο σε συνδυασμό με άλλα πράγματα. Ήδη το έχω βάλει σε σάλτσες ντομάτας πχ. Και σκοπεύω να το δοκιμάσω και αλλού. Watch this space που λένε. Α, επίσης είναι πολύ ωραίο και δροσιστικό αραιωμένο με ανθρακούχο νερό και με λίγες σταγόνες λεμόνι. Αξίζει να το φτιάξετε, ίσως σε μικρότερη ποσότητα απ’ ό,τι έκανα εγώ, και να το κρατήσετε για στιγμές έμπνευσης. Άλλωστε δεν χαλάει. Εγώ το φυλάω δίπλα στο εκχύλισμα βανίλιας μου, και ήδη αναρωτιέμαι αν υπάρχουν κι άλλα λικεροεκχυλίσματα που θα μπορούσα να φτιάξω!
Αν βάλω στέβια κρυσταλλική 1:1 αντί για ζάχαρη, θα είναι ωραίο;
Ευχαριστώ!
Δεν ξέρω Κωνσταντίνα μου, δεν το έχω δοκιμάσει. Θα πρέπει να ακολουθήσεις τις συστάσεις του προϊόντος. Αν πχ σου λένε να βάλεις 1:1 στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική, τότε φαντάζομαι θα είναι μια χαρά! Αν το φτιάξεις να μας πεις εντυπώσεις, ίσως ενδιαφέρει και άλλους αναγνώστες η επιλογή της στέβια. Ευχαριστώ!