Trifle. Και Καλή Χρονιά!
Ένα ονειρεμένο γλυκό με στρώσεις από κέικ κρυμμένο σε ζελέ φρούτων, raspberries, σπιτική κρέμα custard και σαντιγί. Επιπλέον raspberries και αμύγδαλο στολίζουν την επιφάνεια. Παραδοσιακό γλυκό της Αγγλίας, το trifle (τράιφλ) πρέπει σίγουρα κάποια στιγμή να το δοκιμάσετε.
Θα κάνετε πάρτι απόψε; Εγώ να σας πω την αλήθεια έχω πολλά χρόνια να κάνω κάτι ιδιαίτερο τη βραδιά αυτή. Λίγο που τη θεωρώ υπερτιμημένη, λίγο που γίνεται χαμός όπου και να πας, λίγο που υπάρχει μια πίεση να περάσεις καλά, και στην πρώτη στραβή απογοητεύεσαι πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε… Το πιθανότερο είναι να αλλάξω χρόνο φορώντας μια άνετη φόρμα και χοντρές κάλτσες, τρώγοντας αγαπημένα φαγητά, και βλέποντας κάποια καλή σειρά στην τηλεόραση. Πολλοί θα το θεωρήσουν ίσως μελαγχολικό, αλλά αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι. Είναι αγαπημένες συνήθειες με τις οποίες περνάω καλά, εγγυημένα. Και νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης Πρωτοχρονιάς. Να κάνεις κάτι που ξέρεις πως σε ευχαριστεί. Εγγυημένα όμως. Αν αυτό περιλαμβάνει πολύ κόσμο, μουσική και ποτό, κάνε αυτό. Αν περιλαμβάνει ταξίδι σε αγαπημένο προορισμό, κάνε αυτό. Αν περιλαμβάνει να τρως μια γαβάθα trifle… με την ευχή μου.
Ό,τι και να κάνετε σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε καλά. Όχι μόνο απόψε, αλλά και όλη τη χρονιά. Να είναι πιο χαρούμενο, πιο θετικό και πιο ήρεμο το 2016. Καλή Πρωτοχρονιά!
Πριν σας αφήσω όμως πρέπει να πω και δυο λόγια για την ετοιμασία του γλυκού. Δεν είναι δύσκολο, είναι πανεύκολο, απλά έχει πολλά βήματα. Μπορείτε να κάνετε το κάθε ένα την προηγούμενη μέρα, και να το συναρμολογήσετε λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα. Απλά να θυμάστε πως για να κάνετε το ζελέ πρέπει να έχετε φτιάξει το κέικ (το ζελέ πήζει με το κέικ μέσα). Άρα κάνετε τη βάση κέικ-ζελέ, κάνετε και την κρέμα, και την ημέρα σερβιρίσματος απλά απλώνετε την κρέμα, χτυπάτε την σαντιγί και απλώνετε κι αυτήν. Καλό βέβαια είναι να μείνει και πάλι ένα δίωρο στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.
Για το ζελέ χρησιμοποίησα χυμό γιατί ήθελα γεύση που να φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στο raspberry. Τα έτοιμα ζελέ δεν μου πολυαρέσουν. Μπορείτε όμως να βάλετε και τέτοιο, ακολουθώντας τις οδηγίες του κανονικά. Όσο είναι ακόμα υγρό το ρίχνετε στο κέικ όπως θα δείτε εδώ.
Η κρέμα custard είναι σαν μια πιο πηχτή κρεμ ανγκλέζ. Είναι υπέροχη, και στην Αγγλία την τρώνε και σκέτη σαν επιδόρπιο. Ή με κομμένη μπανάνα, ή σαν σάλτσα πάνω σε μηλόπιτα κλπ κλπ. Είναι φανταστική. Μη σας τρομάζει το αυγό, αν δείτε πως έκοψε και υπάρχουν κομματάκια, περάστε τη από ψιλό σουρωτήρι.
Τι άλλο; Α, βρείτε μια καλής ποιότητας μαρμελάδα με γεύση raspberry. Δεν χρειάζεστε πολλή αλλά οκ, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Και θα σας μείνει για το ψωμάκι σας.
Οι ποσότητες είναι αρκετές για ένα μεγάλο trifle σε μπολ με χωρητικότητα τουλάχιστον 2 λίτρων, ή δυο μικρά trifles σε μπολ του ενός λίτρου. Αν γίνεται το βάζουμε σε διάφανο για να φαίνονται οι όμορφες στρώσεις.
Αυτά. Αν σκεφτώ κάτι άλλο θα το βρείτε στα βήματα. Γι’αυτό διαβάστε τα προσεχτικά. Και σας παρακαλώ, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το γλυκό λόγω πολλών υλικών και βημάτων. Είμαι πολύ αναλυτική και γι’αυτό γράφω πολλά. Δεν είναι τόσο τρομερό όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά!
Χρόνια Πολλά, πάντα προτιμώ το σπίτι με μικρές λιχουδιές κι ένα ποτήρι κρασί.
Καλή Χρονιά με Υγεία και Αγάπη.
Καλή Χρονιά Ξανθή μου! Τις καλύτερες ευχές μου για το 2016!