Τσάτνεϊ με Ροδάκινο και Παντζάρι στο Slow Cooker
Ένα υπέροχο και πανεύκολο τσάτνεϊ με τα τελευταία ροδάκινα του καλοκαιριού και γήινα, νόστιμα παντζάρια. Συνδυασμός διαφορετικός αλλά τόσο επιτυχημένος!
Τέτοια εποχή στα social media επικρατεί ένας πανικός από μαρμελαδοσαλτσοπαρασκευές. Τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού -με βασίλισσα την ντομάτα- έχουν την τιμητική τους, και στις φωτογραφίες που περνούν από τα χρονολόγιά μου βλέπω αράδες από βαζάκια και νοστιμιές. Εμένα δεν μπορώ να πω ότι με πιάνει τέτοιος οίστρος με τις σπιτικές μαρμελάδες. Το αδύνατο σημείο μου είναι τα τσάτνεϊ. Τα λατρεύω. Ξέρετε καλά πια ότι έχω θέμα με τις γλυκόξινες γεύσεις, οπότε οι συνδυασμοί γλυκών φρούτων με ξύδι και μπαχαρικά είναι για μένα ονειρεμένοι. Το ροδάκινο παίζει συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημιουργίες μου, διότι είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα, και σε μορφή τσάτνεϊ αποφεύγω και τις απογοητεύσεις που παίρνω όταν προσπαθώ να βρω τα τέλεια ροδάκινα για να τα φάω έτσι όπως ορίζει η φύση. Γιατί δεν υπάρχουν ροδάκινα της προκοπής πια; Φταίει η περιοχή που μένω; Φέτος μια φορά πέτυχα καλή παρτίδα. Μια. Τέλοσπάντων. Το τσάτνεϊ συγχωρεί, οπότε και λίγο πιο άγουρο να είναι το φρούτο με το μαγείρεμα βγάζει τη φυσική του γλύκα. Εδώ έχω συνδυάσει το ροδάκινο με παντζάρια. Ασυνήθιστο; Αν το σκεφτείτε όμως ταιριάζουν! Εγώ πάντως τα λατρεύω και τα δυο.
Φέτος επιστράτευσα και το slow cooker στην παρασκευή του τσάτνεϊ μου. Θέλει πολλές ώρες, και μάλιστα κάποιες από αυτές χωρίς καπάκι για να πήξει το μείγμα, αλλά αξίζει αφού δεν θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση και οι γεύσεις δένουν λίγο πιο καλά με το πολύωρο μαγείρεμα. Για να ξέρετε, και η μαρμελάδα γίνεται στο slow, απλά ισχύει το ίδιο για τις ώρες και για το ανοιγμένο καπάκι στο τέλος. Αν δοκιμάσετε κάποια περιμένω τις εντυπώσεις σας!
Το τσάτνεϊ όπως ξέρουμε ταιριάζει υπέροχα με τυριά (και τα κίτρινα αλλά και τα μαλακά λευκά), με αλλαντικά όπως καπνιστή γαλοπούλα ή ζαμπόν, ή και με ψητό κοτόπουλο. Δοκιμάστε το σε σάντουιτς, σε πιατέλες τυριών/αλλαντικών, σε φρυγανιές με ανθότυρο ή γραβιέρα, ακόμα και σε σάλτσες μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά για έξτρα γεύση. Αν αποστειρώσετε τα βάζα και κάνετε τη διαδικασία κονσερβοποίησης θα σας κρατήσει για πολύ καιρό το τσάτνεϊ. Αν απλά το βάλετε σε ένα οποιοδήποτε δοχείο και το φυλάξετε στο ψυγείο, λογικά θα πρέπει να σας κρατήσει περίπου ένα δίμηνο. Θα το παρακολουθείτε όμως και θα ελέγχετε το καπάκι και την επιφάνεια μήπως έχει δημιουργηθεί μούχλα. Πάντως αξίζει τον έξτρα κόπο να γίνει σωστά, μιας και το τσάτνεϊ γίνεται καλύτερο όσο ωριμάζει. Θέλει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν φαγωθεί πρώτη φορά, αλλιώς είναι έντονη η γεύση του ξυδιού. Υπομονή λοιπόν!
Εσάς ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνδυασμός για τσάτνεϊ; Δώστε μου ιδέες!
Το έκανα μ άλλο φρούτο, μουσμουλα που είχα πολλά κ έγινε πολύ καλό! Σε δύο βδομάδες θα σας πω περισσότερα για την γεύση, αλλά και αμέσως που έφαγα ωραία ήταν!
Ακούγεται υπέροχο! Στείλε βαζάκι 😉