Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια, Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ.
Ένα γεύμα σε ένα μπολ. Ένα γεύμα νηστίσιμο, που σφύζει από χρώματα, γεύση και θρεπτικά υλικά. Γλυκοπατάτες, παντζάρια, καστανό ρύζι, πρασινάδες, και ένα υπέροχο dressing με ταχίνι, μέλι, κανέλα και μπαχαρικά που θα σας γεμίσει το στόμα με μια γλυκιά ζεστασιά.
Πόσο καιρό τώρα θέλω να πειραματιστώ με μπολ του Βούδα; Επιτέλους βρήκα την ευκαιρία. Και μάλιστα ταίριαξε τέλεια αφού διανύουμε περίοδο νηστείας, και τα μπολ του Βούδα είναι κατά βάση βίγκαν. Το συγκεκριμένο είναι παρά τρίχα βίγκαν, μιας και έχω βάλει μέλι, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με αντικατάσταση του μελιού με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.
Τι είναι όμως το «μπολ του Βούδα»; Είναι η νέα τάση της διεθνούς γκουρμόδας (γκουρμέ+μόδα!), που θέλει να τρώμε τα πάντα μέσα από μπολ! Δεν έχω πρόβλημα κανένα με αυτό, αγαπώ πολύ τα μπολ και έχω κάτι φανταστικά που είναι τεράστια (500ml νομίζω) και πραγματικά χωράνε ένα πλήρες γεύμα! Να πάμε όμως ένα βήμα πίσω. Το κανονικό μπολ του Βούδα είναι βίγκαν, και έχει συνδυασμούς από τα εξης. Λαχανικά (ωμά ή ψητά), κάποιο δημητριακό, κάποια πρωτεΐνη (συνήθως όσπρια), και σαλατικά (κυρίως πράσινα). Συνήθως παίζουν και διάφορες γαρνιτούρες όπως ξηροί καρποί, και μια ωραία σάλτσα/dressing για να δέσουν όλα.
Δεν υπάρχει συνταγή συγκεκριμένη, απλά για να είναι χορταστικό και υγιεινό όσο γίνεται, κρατάμε περίπου τον παραπάνω συνδυασμό. Κατά τα άλλα, βάζουμε τη φαντασία μας μπροστά, ανοίγουμε το ψυγείο να δούμε τι κρύβεται ξεχασμένο πίσω πίσω, και δημιουργούμε. Μερικές ιδέες για το μπολ σας είναι:
– Ψητά λαχανικά: παντζάρια, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ρέβες, σελινόριζα, καρότα, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ. Αποφεύγουμε πατάτες γιατί θα παραείναι χορταστικό το μπολ μας.
– Ωμά λαχανικά: παντζάρια και καρότα λεπτοκομμένα ή τριμμένα (ή κομμένα με spiralizer), λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι σε μικρές μπουκίτσες, πιπεριές, ραπανάκια, αβοκάντο (δεν ξέρω αν είναι λαχανικό αλλά είναι πράσινο οπότε το βάζω εδώ)
– Δημητριακά: ρύζι, καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, κίνοα (δεν είναι δημητριακό αλλά ταιριάζει στην κατηγορία), πλιγούρι, φαγόπυρο, κεχρί κλπ
– Πρωτεΐνη: όσπρια βρασμένα πχ ρεβύθια, φακές, μπαρμπούνια ξερά, φασόλια λευκά, μαύρα, κόκκινα κλπ, τόφου.
– Σαλατικά: σπανάκι baby, ρόκα, λαχανίδα, ραντίτσιο, σικορέ, μαρούλι, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο κλπ
– Γαρνιτούρες: ξηροί καρποί πχ ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, καρύδια, αμύγδαλα κλπ, σουσάμι, καβουρδισμένο κουκουνάρι, σταφίδα, κράνμπερις κλπ
– Dressing: Εδώ θα βάλετε φαντασία ή θα ψάξετε συνταγή. Η σάλτσα μπορεί να είναι από μια απλή βινεγκρέτ, μέχρι ένα περίπλοκο (στη γεύση εννοώ) dressing με φυστικοβούτυρο, ταχίνι, σόγια, μέλι, χαρουπόμελο, σάλτσα τσίλι, χυμούς φρούτων κλπ.
Ξεφύγαμε με τις ιδέες. Ελπίζω όμως να πήρατε λίγη έμπνευση και να δοκιμάσετε ένα μπολ του Βούδα! Για αρχή φτιάξτε το δικό μου, και όταν δείτε πόσο απλό και πόσο νόστιμο είναι θα θέλετε να αρχίσετε πειράματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλα όσπρια, αλλά και έτσι είναι απίστευτα χορταστικό!
Για λαχανικά επέλεξα έναν από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς, το παντζάρι και τη γλυκοπατάτα. Τα έψησα στον φούρνο (είναι πολύ πιο νόστιμα από τα βρασμένα) και τα συνδύασα με καστανό ρύζι μπασμάτι. Τους έδωσα για παρέα λίγο σπανάκι baby, και λίγη πιπεράτη ρόκα για να ισορροπήσω τη γλύκα των λαχανικών και του dressing. Από γαρνιτούρες επέλεξα ηλιόσπορο (θα έβαζα κολοκυθόσπορο αλλά δεν είχα), και αποξηραμένα κράνμπερις που τα αγαπάω ιδιαίτερα.
Η σάλτσα τώρα, πρέπει να σας πω πως είναι όνειρο. Πολύ διαφορετική γεύση, γεμάτη, με την νόστιμη στυφάδα του ταχινιού, την γλύκα του μελιού και της κανέλας, την υπόνοια ζεστασιάς από το λίγο τσίλι και το εξωτικό άρωμα του κύμινου. Το πορτοκάλι μπορεί είτε να δώσει έξτρα γλύκα, είτε κάτι το ξινούτσικο (ανάλογα το πορτοκάλι) αλλά ταιριάζει υπέροχα όπως και να είναι. Αν περισσέψει dressing, το κρατάτε (εκτός ψυγείου) για μια πράσινη σαλάτα.
Αν φτιάξετε δικό σας Μπολ του Βούδα περιμένω τις ιδέες και τους αγαπημένους σας συνδυασμούς!
Κανένα Σχόλιο