Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού
Ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο με φίνα, λεπτή γεύση. Λίγα, καλής ποιότητας υλικά, αρκούν για αυτή τη γρήγορη και απολαυστική μακαρονάδα. Σπαγγέτι ολικής άλεσης, κολοκυθάκι με τον ανθό του, λευκό κρασί, δυόσμος και φυσικά καλό ελαιόλαδο. Σας έρχονται τα αρώματα;
Ζυμαρικά. Ένα τρόφιμο με χιλιάδες δυνατότητες. Από εκδοχές φούρνου με μπόλικα υλικά, περίπλοκες, γεμάτες γεύσεις και πλούσιο αποτέλεσμα, μέχρι εκδοχές με λιγοστά, φίνα υλικά και ελαφρύ αποτέλεσμα που σε ταξιδεύει με τα καλοκαιρινά του αρώματα. Η «σπαγγετάδα» αυτή ανήκει φυσικά στην δεύτερη κατηγορία.
§
Το κολοκυθάκι είναι ένα λαχανικό που εύκολα μπορεί να το «καταπιούν» τα υπόλοιπα υλικά μιας συνταγής. Είναι διακριτική η γεύση του, και αν δεν προσέξουμε υπερκαλύπτεται από άλλες πιο δυνατές. Έκανα διάφορες δοκιμές γιατί ήθελα πολύ να το χρησιμοποιήσω σε συνταγή με σπαγγέτι, και οι πρώτες είχαν αυτό το πρόβλημα. Ωραία γεύση γενικά, αλλά χανόνταν το κολοκυθάκι. Δοκίμασα με λεμόνι, με κρέμα γάλακτος, με τυρί κρέμα και άλλα (όχι όλα μαζί!) και εντάξει, ήταν οκ, αλλά δεν πρωταγωνιστούσε το καλοκαιρινό αυτό λαχανικό.
Όταν πρωτοσκεφτόμουν τη συνταγή, μου είχε περάσει από το μυαλό να βάλω κρασί, αλλά το είχα προσπεράσει αμέσως για χάρη του λεμονιού. Εκεί που έσπαγα το κεφάλι μου λοιπόν να βρω λύση για την μετριότητα της δημιουργίας μου, θυμήθηκα την αρχική μου αυτή ιδέα και είπα να τη δοκιμάσω. Κάπου εκεί μου ήρθε και η έμπνευση να βάλω και ανθό κολοκυθιού, μιας και αυτή την εποχή τον βρίσκουμε εύκολα. Δεν έχω μαγειρέψει πολύ με κολοκυθοανθό, ένα πείραμα έχω κάνει στο παρελθόν και αυτό αποτυχημένο (περισσότερα γι’αυτό άλλη στιγμή γιατί θα το ξαναδουλέψω) οπότε έριξα και μια ματιά στο ίντερνετ να δω αν παίζει σε πιάτο ζυμαρικών γενικότερα. Παίζει.
Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε αυτή εδώ η εκδοχή της μακαρονάδας με κολοκυθάκι. Και με την πρώτη απόπειρα μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να αλλάξω το οτιδήποτε! Είχα φέρει και την Mrs. D. για δοκιμάστρια, και συμφώνησε κι εκείνη ότι δεν έλειπε τίποτα απολύτως από το πιάτο. Είχε την τέλεια ισορροπία γεύσεων. Δεν ξέρετε πόσο με έχει ενθουσιάσει αυτή η συνταγή!
Το μυστικό της επιτυχίας σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα. Η ποιότητα των υλικών. Το έχω ξαναπεί όταν έγραφα για το σπαγγέτι με τα ντοματίνια, πως όταν πρωταγωνιστούν τα απλά, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι είναι καλά. Καλό ελαιόλαδο (πιστέψτε με παίζει ρόλο), καλό λευκό κρασί (κάτι που θα πίναμε ευχάριστα), καλά κολοκυθάκια (κάντε μου μια χάρη και χρησιμοποιήστε βιολογικά εδώ, δεν συγκρίνονται) και φυσικά καλά ζυμαρικά.
Το σπαγγέτι ολικής άλεσης της συνταγής αυτής είναι MISKO, και δεν θα το άλλαζα με άλλο. Έχω αναφέρει και στη σαλάτα με παντζάρι και φέτα, στην οποία χρησιμοποίησα τη σειρά αυτή, ότι δεν μοιάζει με καμία στην κατηγορία της. Είναι τόσο κοντά στο λευκό ζυμαρικό που δύσκολα καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά. Ειδικά σε συνταγή με τόσο φίνες γεύσεις, ταιριάζει γάντι και κρατάει υπέροχα την ισορροπία, προσφέροντας παράλληλα όλες τις θρεπτικές ιδιότητες της ολικής άλεσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτα ελαφρύ πιάτο, που μας κρατάει όμως χορτάτους για πολύ περισσότερο. Τι καλύτερο για καλοκαίρι;!
Κανένα Σχόλιο