Πατατοσαλάτα «Ντάκος» με Παξιμάδι, Ντομάτα και Φέτα
Μια λίγο διαφορετική εκδοχή του ντάκου, της γνωστής Κρητικής σαλάτας, με την προσθήκη νόστιμης και χορταστικής ψητής πατάτας.
Λατρεύω τον ντάκο. Είναι από τις πολύ αγαπημένες μου σαλάτες και το καλοκαίρι την απολαμβάνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μπορεί και παραπάνω, σαν γεύμα. Είναι ένα φαγητό δροσερό, χορταστικό και ιδιαίτερα ικανοποιητικό γευστικά. Για μένα είναι η ιδανική λύση όταν βαριέμαι να μαγειρέψω και θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο και ελαφρύ.
Ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ λοιπόν πριν από κάμποσο καιρό, έψαχνα να δω αν έχω παξιμάδια να κάνω έναν ντάκο. Δεν είχα. Τραγικό! Έχω πάντα στο ντουλάπι, άλλες φορές κρίθινα, άλλες φορές σταρένια, άλλες φορές χαρουπιού, ανάλογα τι μου γυαλίσει στο σουπερμάρκετ. Αυτή τη φορά λοιπόν είχα ξεμείνει. Στο ψυγείο όμως είχα μια περισσευούμενη πατάτα που είχα ψήσει στο slow cooker (δείτε εδώ σχετικά με αυτές τις πολυαγαπημένες πατάτες), και σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτή αντί για το παξιμάδι. Ήταν πολύ ωραίο το αποτέλεσμα, μια πρωτότυπη και νόστιμη πατατοσαλάτα.
Η φυσική εξέλιξη όλων των παραπάνω ήταν φυσικά να δοκιμάσω τη σαλάτα κάποια στιγμή και με παξιμάδι και με πατάτα. Αφού πάνε και τα δυο γιατί όχι; Ταιριάζουν υπέροχα και αν βάλουμε και λίγο ξυδάκι τότε γίνεται ονειρεμένο πιάτο. Φυσικά ο καθένας εδώ στην Ελλάδα έχει μια δική του βερσιόν του ντάκου, αλλά αξίζει να τον δοκιμάσετε κι έτσι. Και αν έχετε ένσταση στη χρήση του ονόματος μπορείτε να την πείτε πατατοσαλάτα με παξιμάδι!
Α, και ένα μικρό μυστικό (που μάλλον δεν είναι μυστικό αλλά εγώ δεν το είχα συνειδητοποιήσει αρχικά). Θέλουμε οπωσδήποτε κάποιες από τις ντομάτες να είναι τριμμένες στον χοντρό τρίφτη. Το πως μαλακώνει το παξιμάδι με το ζουμί τους δεν συγκρίνεται. Στην αρχή τις έκοβα σε κομμάτια, έβρεχα τα παξιμάδια και πλάκωνα τη σαλάτα στο λάδι. Το αποτέλεσμα ήταν νόστιμο μεν, πέτρα στο στομάχι δε. Από τότε που άρχισα να τρίβω τις μισές τουλάχιστον ντομάτες, έχει αλλάξει εντελώς ο ντάκος μου. Και δεν ρίχνω καθόλου νερό. Μην παραλείψετε το βήμα αυτό, κάνει όλη τη διαφορά.
Τώρα τις επόμενες εβδομάδες η σαλάτα αυτή θα είναι σίγουρα συχνά στο μενού μου, για όσο έχουμε ακόμα καλές, ώριμες και ζουμερές ντομάτες!
Κανένα Σχόλιο