21.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

14.11.2013

12 αξιολ., M.O. : 3,83

Κατηγορίες : Tips

Το χειρότερό μου είναι να πετάω ψωμί. Γενικά με χαλάει να πετάω οτιδήποτε φαγώσιμο...

Αυτό μου το χαρακτηριστικό έρχεται σε απευθείας αντίθεση με το άλλο, αυτό που αγοράζω τα πάντα πριν ακόμα τελειώσει η συσκευασία που έχω, ή που αγοράζω κάτι γιατί είναι σε προσφορά, ή που αγοράζω κάτι επειδή «γουάου, κοίτα τι βρήκα!». Το αποτέλεσμα; Μια κουζίνα με πολλά προϊόντα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης. Μεγάλη καταναλωτική μανία. Το δουλεύω όμως, προσπαθώ, θα το ξεπεράσω…

Να επιστρέψουμε όμως στο ψωμί. Το φρέσκο είναι καλύτερο, πως να το κάνουμε, είναι γεγονός. Τι να κάνουμε με τη μισή φραντζόλα που μας έμεινε από χθες; Σίγουρα μπορεί να φαγωθεί ευχάριστα αν ψηθεί λίγο σε φέτες στη φρυγανιέρα ή στο γκριλ. Έτσι ζεστό, με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι είναι εξίσου ωραίο με το φρέσκο˙ διαφορετικό, αλλά πολύ καλό. Μπορεί να γίνει και αυγοφέτες αν υπάρχει χρόνος για ένα λίγο πιο πολύπλοκο πρωινό ή σνακ.

Αν δε θέλουμε να το φάμε ψημένο υπάρχει κι άλλη λύση. Ψίχουλα. Παίρνουμε την ψίχα, την περνάμε από το μούλτι και βάζουμε το τρίμμα σε σακουλάκια (τα γνωστά πια) στην κατάψυξη. Το καλύτερο ψωμί για αυτή την περίπτωση είναι το προχθεσινό, να έχει στεγνώσει αρκετά έτσι ώστε να τριφτεί καλύτερα. Το βγάζουμε από την κατάψυξη όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, δεν χρειάζεται ξεπάγωμα. Ανοίγουμε το σακουλάκι, παίρνουμε γρήγορα όσο θέλουμε (για να μη ξεπαγώσει το υπόλοιπο) και το ξαναβάζουμε μέσα.

Την τριμμένη ψίχα την χρησιμοποιούμε στα κλασικά φαγητά όπως τα μπιφτέκια ή τα πανέ, αλλά ανακατεμένη με λίγο τυρί κάνει πολύ ωραία κρούστα σε φαγητά όπως μακαρόνια φούρνου, παστίτσιο, διάφορα ογκρατέν κλπ.

Αν έχετε άλλες ιδέες για το χθεσινό ψωμάκι μοιραστείτε τις μαζί μας στα σχόλια!

12 αξιολ., M.O. : 3,83

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Nana {kouzinista}
    14/11/2013

    Μια καλή ιδέα είναι να κόψεις το ψωμί σε χοντρές φέτες, να τις ραντίσεις με ελαιόλαδο, να τις πασπαλίσεις με αρωματικά και να τις ψήσεις στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (120°C) μέχρι να στεγνώσουν, περίπου 1 ώρα. Έτσι ανέξοδα φτιάχνεις υπέροχες, μυρωδάτες φρυγανιές.

    • Απάντηση
      14/11/2013

      Μμ, πολύ καλή ιδέα! Ωραίο σνακ με μια γραβιέρα. Φαντάζομαι μια τέτοια φρυγανιά να γίνεται και ωραίο συνοδευτικό σούπας. Σπιτικό κρουτόν! Ευχαριστώ για την πρόταση!

  • Απάντηση
    lena
    14/11/2013

    Πολύ ωραίες ιδέες….εγώ λόγω της μεγάλης οικογένειας το μπαγιάτικο ψωμάκι το κάνω ένα πανεύκολο σουφλέ,το είχα φάει σε πάρτυ φίλων των παιδιών όταν ήταν πιτσιρίκια πριν περίπου 10 χρόνια και πήρα στο τσακ την συνταγή είναι η εξής: Κόβουμε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε την κόρα,τις αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο.Στρώνουμε τις φέτες σε πυρέξ και πασπαλίζουμε με τυριά τριμμένα ή αλλαντικά ή και τα δυο αν μας αρέσει,δημιουργούμε 2-3 στρώσεις με τα υλικά.Χτυπάμε 5 αυγά και 2 φλυτζάνια γάλα και περιχύνουμε το σουφλέ.Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς και είναι υπέροχο να το βλέπεις και κυρίως να το τρως.

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    16/11/2013

    Καλημέρα Ελένη!
    Εννοείται ότι προσπαθούμε να μην πετάμε τίποτα.
    Χρήσιμες όλες οι προτάσεις σου.
    Συνήθως το μπαγιάτικο ψωμάκι το κόβω σε κύβους, το ανακατεύω με λιωμένο βουτυράκι και ίσως και λίγη σκόνη σκόρδου και το ψήνω στο φούρνο για λίγη ώρα.
    Μετά είτε το χρησιμοποιώ σε μια ωραία panzanella ή ως κρουτόν, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι κύβοι μου είναι μικρότεροι.
    Καλό ΣΚ εύχομαι!

    • Απάντηση
      16/11/2013

      Καλημέρα Ερμιόνη! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα panzanella, τώρα θα σημειωθεί να το θυμηθώ την επόμενη φορά που θα έχω ψωμάκι. Με τόσες ωραίες ιδέες νομίζω θα πάρω και μια έξτρα φρατζόλα.. Καλό ΣΚ και σε σενα!