Βασιλόπιτα Κέικ με Αμύγδαλο, Μανταρίνι και Καρδάμωμο
Βασιλόπιτα κέικ με πλούσια υφή και γεύση από αμύγδαλο, και υπέροχα αρώματα μανταρινιού και καρδάμωμου. Για να εντυπωσιάσουμε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, χωρίς κόπο και δυσκολία!
Είναι ωραίο για μια οικογένεια να έχει έθιμα. Τα δικά της, χαρακτηριστικά έθιμα που συνδέουν τα μέλη της και τους δίνουν παντοτινές γλυκές αναμνήσεις, ακόμα και όταν ο δρόμος τους, τους έχει πάει σε άλλη κατεύθυνση. Δεν χρειάζονται όμως πολλά, τα πολλά έθιμα – για μένα πάντα – είναι περιοριστικά και δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε το μυαλό μας και να πειραματιστούμε, με νέους για παράδειγμα προορισμούς, καινούργιες παρέες, ή διαφορετικά φαγητά.
Είναι ωραίο λοιπόν να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά φαγητά ή γλυκά, που πάντα φτιάχνουμε σε κάποια γιορτή. Είναι όμως ωραίο να δοκιμάζουμε και νέες γεύσεις. Να προσθέτουμε και κάτι ακόμα στο μενού μας, ή και να το αλλάζουμε λίγο, έτσι για κάτι διαφορετικό.
Η γιαγιά μου η Ελένη είχε και αυτή το δικό της γιορτινό μενού. Υπήρξε πολύ καλή μαγείρισσα (ακόμα έχω τα αρώματα του κοκκινιστού της στο ειδικό αυτό κουτάκι του μυαλού όπου ανακατεύονται μυρωδιές και μνήμες) και τα τραπέζια της ήταν πλούσια. Μπορεί να μην πρόλαβα πολλά από αυτά, αλλά κρίνοντας από το πιο καθημερινό της μαγείρεμα, ξέρω πως ήταν μοναδικά. Έφτιαχνε φυσικά και την δική της παραδοσιακή βασιλόπιτα. Μάλιστα συχνά έφτιαχνε τεράστιες βασιλόπιτες και για διάφορες οργανώσεις της περιοχής της, όπως τους προσκόπους, την εκκλησία, ή διάφορα ιδρύματα προστασίας απόρων.
Η βασιλόπιτα της γιαγιάς μου όμως ήταν πάντα τσουρέκι. Μια χρονιά, πριν γεννηθώ εγώ, την βοηθούσε η μητέρα μου με τις γιορτινές προετοιμασίες. Με τα σπαστά, τότε, Ελληνικά της (που της τα είχε μάθει εκείνη), της πρότεινε να κάνει κάτι διαφορετικό για εκείνη την Πρωτοχρονιά. Με λίγη δυσκολία, τελικά κατάφερε να την πείσει να δοκιμάσουν μια βασιλόπιτα κέικ με αμύγδαλο. Τελικά αντικατέστησαν και το – πιο συνηθισμένο τότε – πορτοκάλι, με μανταρίνι. Πολλές αλλαγές για την γιαγιά μου! Το αποτέλεσμα δικαίωσε την μητέρα μου και έπεισε την γιαγιά Ελένη πως ναι, μερικές φορές είναι καλό να κάνεις αλλαγές. Την επόμενη χρονιά πάλι τσουρέκι έφτιαξε, αλλά είχε να το λέει πως αυτή με το μανταρίνι ήταν από τις πιο νόστιμες βασιλόπιτες που είχε φάει!
Μπορεί τελικά να μην έγινε το νέο τους έθιμο η βασιλόπιτα κέικ, έμεινε όμως μια πολύ όμορφη ανάμνηση για την μητέρα μου, που αγαπούσε πολύ τη γιαγιά Ελένη.
Συνταγή από τότε δεν υπάρχει, κι έτσι δημιούργησα εγώ μια, ακολουθώντας τις «στο περίπου» οδηγίες της μαμάς όσο αφορά στα βασικά υλικά. Αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, μανταρίνια και αμύγδαλα, και φυσικά Βιτάμ που τότε όπως και τώρα πρωταγωνιστούσε στα κέικς των Ελλήνων. Έβαλα όμως και μια δική μου πινελιά, με καρδάμωμο και τζίντζερ για έξτρα άρωμα.
Η βασιλόπιτα αυτή είναι τόσο νόστιμη που ίσως φέτος εκτοπίσει την καθιερωμένη μου! Έτσι, για κάτι διαφορετικό!
Εσείς θα φτιάξετε σπιτική βασιλόπιτα; Έχετε το νου σας στη σελίδα μου στο Facebook διότι έρχεται διαγωνισμός που σίγουρα θα σας ενδιαφέρει. Το Βιτάμ κλείνει τα 70 του χρόνια και γιορτάζει μοιράζοντας δώρα! Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι…
Φαίνεται πάρα πολύ όμορφη. Λέω να τη φτιάξω φέτος. Με ενθουσιάζουν τα αρώματα που χρησιμοποιείς. Θέλω να σε ρωτήσω, είδα και τη συνταγή σου κέικ πορτοκάλι με παπαρουνοσπορο, και επειδή μου αρέσει πολύ ο παπαρουνοσπορος, μπορώ να τον προσθέσω σε αυτή τη βασιλόπιτα; Εάν ναι τι ποσότητα; Ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά! Μου αρέσει πολύ το blog σου και οι υπέροχες συνταγές σου!
Μαρκέλλα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Συγνώμη που άργησα να απαντήσω! Την έφτιαξες; Για τον παπαρουνόσπορο, δεν βλέπω τον λόγο να μην προσθέσεις λίγο, αν και συνήθως τον βάζουν σε πιο ζουμερά κέικς. Δεν νομίζω να επηρεάσει αρνητικά την βασιλόπιτα. Θα έλεγα όμως να μην βάλεις πάνω από 2-3 κ.σ. Αν τελικά σε πρόλαβα και το δοκιμάσεις, περιμένω να μου πεις νέα! Χαρούμενη Πρωτοχρονιά!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΟΥ!!!
Μου αρέσει πολύ το blog σου και οι υπέροχες συνταγές σου!
ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.
ΣΕ ΕΥΧΑΡΣΙΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Νομίζω πως το καλύτερο είναι απλά να παραλείψεις το καρδάμωμο (αν και δεν έχει πολύ έντονη γεύση εδώ). Αν θέλεις βάλε μια έξτρα κουταλιά του γλυκού τζίντζερ (δηλαδή 2 κ.γ. συνολικά). Η πίτα είναι πολύ γευστική γενικά οπότε νομίζω δεν θα σου λείψει το μπαχαρικό. Αν σκοπεύεις να την κάνεις την Πρωτοχρονιά ίσως είναι καλή ιδέα να την κάνεις και μια φορά τώρα για να είσαι σίγουρη πως σου αρέσει. Καλή επιτυχία!