Φαλάφελ Παντζαριού με Φέτα, Φασόλια Μπαρμπούνια και Καραμελωμένα Κρεμμύδια
Ένας μήνας μέχρι τα Χριστούγεννα. Χθες είδα στο φούρνο και τα πρώτα μελομακάρονα! Προλαβαίνουμε όμως ακόμα να φάμε λίγο πιο ελαφριά και υγιεινά, για να πέσουμε με τα μούτρα αργότερα στα γλυκά χωρίς τύψεις.
Με το πιάτο αυτό συμμετείχα στο διαγωνισμό των εστιατορίων TGI Friday’s, ήταν η μια από τις δυο μου συνταγές που πέρασαν στον τελικό. Το πιάτο έπρεπε να αρμόζει στο ειδικό μενού Living Well, το οποίο αποτελείται από υγιεινές προτάσεις. Ε, δύσκολα να βρεθεί πιο υγιεινό πιάτο! Πριν έρθει η σειρά μου να το παρουσιάσω στους κριτές, έκανα «πρόβα» το ποίημα με τα θρεπτικά στοιχεία. Τα είπα και τα ξαναείπα μπας και τα θυμηθώ τη στιγμή της «εξέτασης στον πίνακα», οπότε τώρα πια αυτό ήταν… δε θα τα ξεχάσω ποτέ. Και θα τα πω και σε σας, θέλετε δε θέλετε.
Το παντζάρι λοιπόν, ξέρουμε όλοι ότι καθαρίζει το αίμα. Είναι και τονωτικό λέει για το συκώτι. Σούπερ. Επίσης, έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, φώσφορο, σίδηρο και φολικό οξύ (ακούτε οι έγκυες;). Έχει ζάχαρη, δηλαδή χαρίζει ενέργεια, αλλά είναι η καλή ενέργεια, αυτή που απελευθερώνεται αργά και σταδιακά στον οργανισμό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι λόγω του βορίου που περιέχει, είναι και αφροδισιακό. Αμέ. Επίσης, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης χαρίζοντας αίσθηση ευεξίας. Όλα αυτά το παντζάρι. Επίσης έχει το πιο όμορφο χρώμα από όλα τα λαχανικά. (Άσχετο; Α, οκ) Τελοσπάντων. Φάτε παντζάρια, κάνουν καλό.
Τι άλλο έχουμε; Φασόλια μπαρμπούνια, φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια (αλλά με μέλι). Όλα θρεπτικά. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί δε σας βλέπω να φτάνετε μέχρι τη συνταγή
Ουσιαστικά εδώ έχουμε ένα χορτοφαγικό μπιφτεκάκι, αλλά το βάφτισα φαλάφελ επειδή έχει όσπρια (τα παραδοσιακά φαλάφελ γίνονται με ρεβίθια) και το συνδύασα με κυπριακή πίτα.
Σημεία που θέλουν προσοχή. Το στράγγισμα και το στύψιμο του παντζαριού˙ πρέπει το τριμμένο παντζάρι να είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. Ο χρόνος στο ψυγείο πριν το μαγείρεμα˙ μην τον παραλείψετε. Το «ελαφρύ χέρι» κατά τη διάρκεια του ψησίματος˙ είναι ευαίσθητα τα φαλαφελάκια μας, φερθείτε τους με αγάπη και γυρίστε τα με προσοχή στο τηγάνι. Αυτά.
Το μεγάλο ατού; Όλα τα συστατικά μπορούν να προμαγειρευτούν μια και δυο μέρες πριν, κάνοντας την προετοιμασία του πιάτου πανεύκολη υπόθεση. Και τα άψητα φαλάφελ θέλουν την ξεκούρασή τους στο ψυγείο για να δέσουν και να ψηθούν πιο εύκολα. Τα συναρμολογούμε λοιπόν την προηγούμενη ή το ίδιο πρωί, και το βράδυ έχουμε ένα γεύμα σε χρόνο dt. Υγιεινό. Το ‘παμε αυτό ε;
Ένα τελευταίο σχόλιο˙ πολλά πολλά συγχαρητήρια στις νικήτριες του διαγωνισμού! Δείτε στο Link Love τα μπλογκς και τα πιάτα που κερδίσανε.
Πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα η πρόταση σου.
Ευχαριστώ πολύ Ξανθή!
Πολύ νόστιμο πιάτο, το δοκίμασα!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα! Συγχαρητήρια για τη νίκη! Η σαλάτα σου ήταν υπέροχη.
Συγχαρητήρια Ελένη και πολλές ακόμη επιτυχίες σου εύχομαι …..δεν είναι ένα απλό πιάτο είναι ξεχωριστό πιάτο που ήθελε φροντίδα και προσοχή για να έχει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στη φωτογραφία.Δεν είμαστε και κοντά να το δοκίμαζα…φαντάζομαι να δένουν πολύ οι γεύσεις…Μπράβο…αυτά τα γκουρμέ πιάτα είναι για καλλιτέχνες Ελένη σαν εσένα και όχι για νοικοκυρές-μαμάδες όπως είμαι εγώ παράδειγμα….Άντε έλα θεσσαλονίκη να μας τα φτιάξεις να τα δοκιμάσουμε….
Ευχαριστώ πολύ Λένα για τα καλά σου λόγια! Αυτό το πιάτο είναι “σπιτικό” γκουρμέ, καθόλου δύσκολο και πολύ νόστιμο. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι το τελικό ψήσιμο, αλλά για κάποια πεπειραμένη μαγείρισσα όπως εσύ θα ήταν παιχνιδάκι!
Επιτέλους, η συνταγή!!! ανυπομονούσα να τη δω αναρτημένη!!! η φωτογραφία είναι τέλεια…αυτά είναι φαλάφελ παντζαριού, you know what I mean!!! Kαλημέρα, Ελένη!!!
Καλημέρα Λία! Ευχαριστώ πολύ! 😉
Ξέρω καλά τι εννοείς όταν λες ότι τα φαλαφελάκια είναι ευαίσθητα. Όλα τα μπιφτεκάκια λαχανικών είναι. Αυτό που με τρελαίνει με τα δικά σου είναι το χρώμα τους, τόσο έντονο, όμορφο και ασυνήθιστο. Είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ νόστιμα και λυπάμαι που δε μου δόθηκε η ευκαιρία να τα δοκιμάσω. Άλλωστε σου εξασφάλισαν μία θέση στον τελικό και αυτό λέει πολλά. Υπόσχομαι να τα φτιάξω σύντομα κι αυτή τη φορά το εννοώ. Χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να σε γνωρίσω από κοντά. Πολλά φιλιά, Νανά!!!
Ευχαριστώ πολύ Νανά! Είναι πράγματι απίστευτο το χρώμα που δίνουν τα παντζάρια, σε ό,τι κι αν χρησιμοποιηθούν. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και εγώ χάρηκα πολύ που γνωριστήκαμε. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε από κοντά σύντομα!
Ελένη μου και τα δύο πιάτα σου ήταν πραγματικά εμπνευσμένα και δικαίως βρίσκονταν στον τελικό!
Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω και τα δύο!
Τα φαλάφελ σου ιδιαιτέρως πρωτότυπα, με ολοζώντανα χρώματα!
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Κι εγώ περιμένω την συνταγή σου για τον σολωμό γιατί τον λιγουρεύτηκα πολύ όπως τον είδα εκεί!