Vegan Σάντουιτς με Αβοκάντο, Πέστο Μαϊντανού και Ρεβίθια με Σος από Ταχίνι και Πετιμέζι
Ένα σάντουιτς πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με υπέροχο βουτυρένιο αβοκάντο, σοταρισμένα ρεβίθια και νόστιμη σος από ταχίνι, λεμόνι και πετιμέζι. Συμπληρώνουμε με εύκολο, νηστίσιμο πέστο μαϊντανού και έχουμε ένα γευστικό και πολύ χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες.
Σας φαίνονται περίεργα τα ρεβίθια σε σάντουιτς; Ίσως και να είναι. Για μας εδώ. Διότι το συγκεκριμένο σάντουιτς (ή μάλλον κάποιες εκδοχές του) δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο σε άλλες χώρες. Όσο μεγαλώνει η μερίδα εκείνη του κόσμου που τρώει αποκλειστικά τροφές με φυτική προέλευση, τόσο πιο πολλά «περίεργα» γεύματα συναντάμε.
Για όποιον νηστεύει, αυτό σημαίνει περισσότερες ιδέες για πρωτότυπα φαγητά. Πλέον η Σαρακοστή μπορεί να γίνει περίοδος γεμάτη νέες γεύσεις και καινούργιους συνδυασμούς. Το αν αυτό, βέβαια, συμβαδίζει με την ιδέα της νηστείας κατά την αληθινή της έννοια είναι άλλο θέμα, το οποίο δεν θα θίξω εδώ. Το σίγουρο είναι πως και να αποφασίσουμε να νηστέψουμε, δεν χρειάζεται η διατροφή μας να είναι βαρετή, άνοστη και ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά.
Μάλιστα, τέτοιες επιλογές καλό είναι να τις εντάξουμε στη διατροφή μας και τον υπόλοιπο χρόνο. Γιατί να μην αντικαταστήσουμε, μια στο τόσο, ένα τοστ με ζαμπόν και τυρί, με αυτό το σάντουιτς; Γιατί να μην δώσουμε μόνιμη θέση στο ντουλάπι μας σε υλικά όπως το ταχίνι; Προσωπικά έχω πάντα ένα βάζο Μακεδονικό Ταχίνι σε ετοιμότητα, ανεξάρτητα από την εποχή, και το χρησιμοποιώ συχνά πυκνά στη μαγειρική και τα σνακς μου.
Ας δούμε την προετοιμασία του σάντουιτς μας και πιστεύω θα σας πείσω να το δοκιμάσετε μιας και εκτός από νόστιμο είναι και εύκολο. Ok, έχει δυο βηματάκια παραπάνω από ένα απλό τοστάκι, αλλά αξίζει!
Ίσως το πιο μπελαλίδικο μέρος της συνταγής να είναι το βράσιμο των οσπρίων. Για το λόγο αυτό όμως, εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες, τις μοιράζω σε σακουλάκια και τις βάζω στην κατάψυξη. Έτσι, έχω ανά πάσα στιγμή έτοιμα ρεβίθια για σαλάτες και άλλες τέτοιες δημιουργίες. Αν υπάρχει slow cooker ακόμα καλύτερα, μιας και είναι ο πιο εύκολος τρόπος μαγειρέματός τους.
Από τη στιγμή που έχουμε βρασμένα ρεβίθια όλα τα υπόλοιπα βήματα είναι απλά και γρήγορα. Τα σοτάρουμε ελαφρά με λίγη πάπρικα για να δώσουμε μια έξτρα νότα γεύσης, φτιάχνουμε το πέστο μαϊντανού (μπορεί κι αυτό να γίνει από πριν και να το κρατήσουμε μέχρι δυο μέρες στο ψυγείο) και το μόνο που μένει είναι να χτυπήσουμε την ωραία μας πηχτή σος με Μακεδονικό Ταχίνι, λεμόνι και πετιμέζι. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το σάντουιτς!
Πριν κλείσω, μια σημαντική σημείωση. Τα μεμονωμένα στοιχεία της συνταγής είναι έντονα σε γεύση. Τι εννοώ; Όταν δοκιμάσετε το πέστο θα σας φανεί αρκετά λεμονάτο, όπως και η σος με το ταχίνι. Όταν όμως «παντρεύονται» τα υλικά ανάμεσα στις φέτες του ψωμιού, οι γεύσεις έρχονται σε μια ωραία ισορροπία και είναι τόσο έντονες όσο χρειάζεται ώστε το σάντουιτς μας να γίνει πεντανόστιμο!
Κανένα Σχόλιο