Γκρανόλα με Φυστικοβούτυρο, Σησαμέλαιο και Μέλι, στο Slow Cooker
Αγαπημένη γκρανόλα φτιαγμένη εύκολα και απλά στο αγαπημένο slow cooker. Μια εκδοχή με φυστικοβούτυρο, σησαμέλαιο και μέλι, στην οποία προσθέτουμε τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Έχετε δοκιμάσει γκρανόλα; Η γκρανόλα είναι στην ουσία βρώμη καβουρδισμένη με κάποιο έλαιο ή βούτυρο και κάποιο γλυκαντικό όπως ζάχαρη, μέλι κλπ. Συνήθως την κάνουμε στον φούρνο (όπως αυτή με ελαιόλαδο και μέλι και αυτή με σοκολάτα και ταχίνι) και γίνεται τραγανή και υπέροχη.
Τρώγεται για πρωινό (ή και για σνακ) με γάλα, γιαούρτι, ή – το καλύτερο όλων – με ξινόγαλο ή κεφίρ. Η ξινή γεύση τους έρχεται σε ισορροπία με την γλυκιά γεύση της γκρανόλα, και επειδή της βάζουμε και λίγο αλάτι, που και που νιώθουμε μια αλμύρα που κάνει μικρή έκρηξη νοστιμιάς στο στόμα. Εγώ πάντα προσθέτω και λίγα φρούτα, ό,τι έχω εκείνη την ώρα. Μήλο, μπανάνα, ακτινίδιο, ρόδι, φράουλες ή φρούτα του δάσους (φρέσκα ή κατεψυγμένα) που τα αγαπώ πολύ.
Τώρα τελευταία λοιπόν, έχω αρχίσει συστηματικά να φτιάχνω τη γκρανόλα μου στο slow cooker. Για κάποιο λόγο μου είναι πιο εύκολο. Ίσως επειδή ρίχνω μέσα τα υλικά και απλά ανακατεύω; Ίσως επειδή δεν έχω το άγχος να κοιτάω όλη την ώρα πως πάει το ψήσιμο; Σίγουρα το καλοκαίρι παίζει ρόλο και το ότι δεν μου ζεσταίνει την κουζίνα το slow cooker όπως ο φούρνος.
Η συνταγή αυτή δεν είναι από αυτές που αφήνουμε το slow cooker και φεύγουμε. Φυσικά δεν χρειάζεται να είμαστε από πάνω όπως με τον φούρνο, αλλά πρέπει να έχουμε τον νου μας και να ανακατεύουμε που και που. Αφήνοντας το καπάκι λίγο ανοιχτό για ένα μέρος της διαδικασίας πετυχαίνουμε ελαφρώς πιο τραγανό αποτέλεσμα. Όσο αφορά στον χρόνο που θέλει, κάθε συσκευή διαφέρει οπότε δοκιμάζοντας θα δούμε πόση ώρα χρειάζεται η δική μας. Δεν ξεχνάμε επίσης πως ο χρόνος εξαρτάται και από το πόσο γεμάτο είναι το δοχείο. Για αρχή έχετε σαν μπούσουλα τους χρόνους που αναφέρω στις οδηγίες.
Στην γκρανόλα καλό είναι να προσθέσουμε (είτε πριν είτε μετά το ψήσιμο) και ξηρούς καρπούς ή σπόρους, για έξτρα νοστιμιά αλλά και για την θρεπτική τους αξία. Μπορούμε να βάλουμε επίσης κράνμπερις ή – το νέο μου κόλλημα – φυσαλίδα αποξηραμένη (golden berries), αυτά όμως καλύτερα μετά το ψήσιμο. Δείτε άλλες προτάσεις στη λίστα υλικών.
Φτιάχνουμε λοιπόν μια δόση γκρανόλα, την φυλάμε σε ένα βάζο και έχουμε όλη την εβδομάδα ένα γρήγορο και θρεπτικό πρωινό.
Αν τη δοκιμάσετε μην ξεχάσετε να την ανεβάσετε στο Instagram με tag @thefoodiecorner & #thefoodiecorner για να τη βρω και να την μοιραστώ στα stories μου! Χαίρομαι τόσο πολύ να βλέπω τις δημιουργίες σας!
Κανένα Σχόλιο