Ζυμαρικά με Ψητή Μελιτζάνα, Ντοματίνια και Χαλούμι
Μια εύκολη και ελαφριά μακαρονάδα με υπέροχα καλοκαιρινά υλικά. Η διαφορά εδώ είναι που ψήνουμε την μελιτζάνα και τα ντοματίνια με σκόρδο, λιαστή ντομάτα, ρίγανη κ.ά. πριν τα ανακατέψουμε με τα βρασμένα ζυμαρικά. Έτσι δίνουμε μια πιο μεστή και έντονη γεύση στο πιάτο μας.
Καλοκαιρινές μακαρονάδες. Έχουμε καλύτερο; Τα ζυμαρικά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό. Ελαφρύ και τόσο ευέλικτο που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπέροχα λαχανικά της εποχής.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό το πιάτο θυμίζει μπριάμ στην παρασκευή του. Άλλωστε και στο παρελθόν έχω πει πόσο μου αρέσει το μπριάμ με τα μακαρόνια. Τα λαχανικά όταν ψήνονται στον φούρνο παίρνουν άλλη γεύση, πιο μεστή και υπέροχη. Εδώ όχι μόνο τα ψήνουμε, αλλά τα ψήνουμε με ένα άρτυμα γεμάτο νοστιμιά. Ελαιόλαδο, σκόρδο, ξύδι, λιαστή ντομάτα, πελτέ και αλατοπίπερο. Τον πελτέ και τη λιαστή τη βάζουμε διότι δίνουν πολύ umami, κάτι που πάντα ψάχνουμε σε ένα πιάτο.
Θα μπορούσαμε να μείνουμε εκεί, αλλά γιατί να μην προσθέσουμε και λίγο χαλούμι; Το χαλούμι είναι από τα πιο λαχταριστά τυριά και πάει πολύ με τη μελιτζάνα και τα ντοματίνια. Φυσικά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε τυρί μας αρέσει, είτε ψημένο όπως εδώ είτε όχι. Για παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγη θρυμματισμένη φέτα. Ή απλά να το παραλείψουμε εντελώς για ένα γεύμα 100% φυτικής προέλευσης (vegan). Στην περίπτωση αυτή προτείνω να συνοδεύσουμε το πιάτο με αυτή την φυτική «παρμεζάνα».
Από ζυμαρικά επέλεξα την πολύ πολύ αγαπημένη μου Χρυσή Σειρά της MISKO. Ζυμαρικά που γίνονται από μια και μοναδική ποικιλία σιταριού, που καλλιεργείται εδώ στην Ελλάδα. Έχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και αποτελούν την ιδανική λύση για οποιαδήποτε συνταγή, ακόμα και την πιο απαιτητική. Η ανώτερη ποιότητά τους όμως δεν κρύβεται μόνο στη θεωρία, γίνεται εμφανής σε κάθε πιρουνιά που απολαμβάνουμε. Οι Πλεξούδες της Χρυσής Σειράς MISKO ταιριάζουν απόλυτα με τη συνταγή μου, αφού το ζουμάκι που μένει στο ταψί με τα λαχανικά τις αγκαλιάζει ενισχύοντας την ήδη νόστιμη γεύση τους.
Η μέθοδος της συνταγής είναι πάναπλη. Τολμώ να πω ότι είναι και πιο εύκολη από τις κλασικές μακαρονάδες για τις οποίες φτιάχνουμε σάλτσα σε κατσαρόλα ή τηγάνι. Αραδιάζουμε τα λαχανικά σε ταψί, χτυπάμε και προσθέτουμε τα υλικά για το άρτυμα, τρίβουμε από πάνω την ντομάτα και ψήνουμε ενώ βράζουμε χωριστά τα ζυμαρικά. Προς το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε μέσα και το χαλούμι, γιατί σιγά μην λερώσουμε και τηγάνι! Αφού γίνουν όλα και έχει μοσχομυρίσει η κουζίνα, ρίχνουμε τις πλεξούδες μας στο ταψί, ανακατεύουμε με τα λαχανικά και αυτό ήταν! Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να πασπαλίσουμε με λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό αλλά όχι καυτό, τώρα τελευταία έχω συνειδητοποιήσει πως μερικά φαγητά γενικότερα είναι πιο νόστιμα όταν δεν καίνε και έχουν «ξεκουραστεί» λίγο. Αυτό είναι ένα από αυτά.
Πριν κλείσω, να ρωτήσω κάτι για τα λουλούδια στην φωτογραφία; Είναι αυτά που φυτρώνουν παντού (μα παντού) τέτοια εποχή, συνήθως ανάμεσα σε ξερόχορτα. Γίνονται πανύψηλα και πάντα μου τραβάνε την προσοχή με το περίεργο σχήμα τους που θυμίζει ούφο! Το έψαξα αρκετά διότι δεν θέλω να βάλω ποτέ κατά λάθος κάποιο δηλητηριώδες φυτό στο τραπέζι μου στο όνομα του styling. Βρήκα λοιπόν ότι λέγεται daucus carota ή αλλιώς άγριο καρότο. Ανήκει στην οικογένεια του καρότου και λένε πως τρώγεται και η ρίζα αλλά και τα λουλουδάκια! Ξέρει κανείς αν όντως είναι έτσι; Μήπως δεν το έχω αναγνωρίσει σωστά; Είμαι τόσο περίεργη τώρα, θέλω να το δοκιμάσω αλλά διστάζω λίγο. Όποιος έχει πληροφορίες θέλω να τις ακούσω!
Στο μεταξύ, εσείς δοκιμάστε τα καλοκαιρινά ζυμαρικά με ψητή μελιτζάνα, ντοματίνια και χαλούμι! Και πριν τα καταβροχθίσετε μην ξεχάσετε να τα βγάλετε μια φωτογραφία, θα χαρώ πολύ να τα δω! Κάντε με tag στο Instagram για να μοιραστώ τη φωτο στα stories μου!
Κανένα Σχόλιο