Galette Des Rois – Η Πίτα των Βασιλιάδων
Ένα Γαλλικό έθιμο που μοιάζει λίγο με την κοπή της δικής μας Βασιλόπιτας. Η ίδια η πίτα δεν μοιάζει πολύ, μιας και είναι πίτα με σφολιάτα και γέμιση κρέμας αμυγδάλου, αλλά έχει μέσα ένα μικρό γούρι αντίστοιχο με το δικό μας φλουρί. Χαρίζει λοιπόν στον τυχερό που θα το βρει καλή τύχη για όλο το νέο έτος. Α, και κόβεται των Φώτων!
Η διαδικασία που ακολουθείται για την κοπή της galette des rois, είναι αυτή που μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Πέρσι ήμουν καλεσμένη σε ένα φιλικό σπίτι, όπου η Γαλλίδα οικοδέσποινα είχε ψήσει μια καταπληκτική πίτα των βασιλιάδων. Ακολουθήσαμε το έθιμο, το οποίο είναι πολύ γλυκό και χαρωπό, και ενθουσιάστηκα. Τι γίνεται λοιπόν; Το μικρότερο σε ηλικία μέλος της παρέας, συνήθως κάποιο παιδάκι, μπαίνει κάτω από το γιορτινό τραπέζι για να μη βλέπει την πίτα. Φωνάζει ένα ένα τα ονόματα των καλεσμένων, και η οικοδέσποινα κόβει για τον καθένα ένα κομμάτι. Έτσι, δεν έχει σημασία αν φαίνεται που είναι το γούρι, μιας και ο μικρούλης ή η μικρούλα καθορίζει ποιός θα το πάρει, χωρίς να ξέρει τι γίνεται! Ο νικητής στέφεται βασιλιάς ή βασίλισσα και φοράει την κορώνα από χαρτόνι που φτιάχνεται ειδικά για τη περίσταση. Ο βασιλιάς επιλέγει την βασίλισσά του, η οποία φοράει κι εκείνη την κορώνα της (ή αντίστοιχα η βασίλισσα επιλέγει τον βασιλιά της) και οι δυο τους περνάνε το υπόλοιπο της μέρας ως καλότυχοι γαλαζοαίματοι.
Παραδοσιακά το γούρι ήταν ένα φασόλι (νομίζω ένα κουκί συγκεκριμένα) αλλά τώρα πια υπάρχουν μικρά πορσελάνινα μπιχλιμπιδοπαιχνιδάκια που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Να σας πω επίσης για την ιστορία, ότι οι βασιλιάδες του ονόματος της πίτας είναι οι τρείς Μάγοι που πήγαν να επισκεφθούν το Θείο Βρέφος και να προσφέρουν τα Τίμια Δώρα. Στα γαλλικά λέγονται Les Rois Mages. Σε πολλές χώρες την ημέρα των Θεοφανείων γιορτάζεται η επίσκεψη αυτή των μάγων και μάλιστα είναι η μέρα που παίρνουν τα παιδιά τα δώρα τους. Γι’αυτό και στη Γαλλία κόβουν την Galette Des Rois ανήμερα των Φώτων. Βέβαια, όπως κι εμείς έχουμε φτάσει να κόβουμε βασιλόπιτες σχεδόν μέχρι του Αγίου Βαλεντίνου, έτσι κι εκεί την κόβουν πλέον μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Και λίγο πριν γίνουμε το μπλογκ της Δομής, ας περάσουμε στις λεπτομέρειες της πίτας. Δεν είναι δύσκολη. Δύσκολη μπορεί να γίνει αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική σφολιάτα. Εγώ θα προτιμήσω την έτοιμη, ευχαριστώ πολύ. Τα δυο τρία σημεία που θέλουν λίγη προσοχή είναι το κόψιμο της ζύμης σε δίσκους (να μια ιδέα για εφεύρεση, διαβήτης φύλλου), η τοποθέτηση του ενός δίσκου πάνω στον άλλο στο ακριβές σημείο που πρέπει, και η αποφυγή του να βάλουμε τους δίσκους ανάποδα, με τον μεγάλο κάτω ενώ πρέπει πάνω. Ναι, εκ πείρας, αφήστε…
Η κρέμα είναι πανεύκολη, ειδικά δε αν πάρετε έτοιμη αμυγδαλόψιχα και δεν έχετε να πλύνετε πολυκόφτες και εξαρτήματα. Εγώ την άφησα το βράδυ στο ψυγείο και συνέχισα την άλλη μέρα το απόγευμα τη συνταγή. Ήταν μια χαρά. Επίσης, αν είστε τυχεροί και έχετε μεγάλη κατάψυξη, μπορείτε να συναρμολογήσετε την πίτα και να την βάλετε να παγώσει άψητη. Η σφολιάτα φουσκώνει πιο καλά όταν μπαίνει στο φούρνο όσο πιο κρύα γίνεται, άρα καλό θα της κάνετε, όχι κακό.
Για γούρι έβαλα φλουρί δικό μας διότι ύστερα από αρκετό ψάξιμο στο σπίτι, δεν βρήκα κάτι κατάλληλο που να μην αποτελεί συγχρόνως κίνδυνο πνιγμού. Δική μου πινελιά είναι και το γλάσο, για λίγη έξτρα γλύκα.
Πάρα πολύ ωραία,πρωτότυπη συνταγή και όντως χαρωπό έθιμο και πολύ γλυκιά η διαδικασία κοπής της πίτας!Με τον τρόπο αυτόν η κοπή γίνεται ομαλά και χωρίς ψαχουλέματα ……..Επομένως θα κόψουμε του χρόνου μία βασιλόπιτα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς και μία πίτα των Βασιλιάδων τα Φώτα….Αν και εγώ δεν θα περιμένω θα τη φτιάξω πιο μπροστά αφού κάνουμε καμιά εβδομάδα αποτοξίνωση γιατί δεν μπαίνουμε πια εύκολα στα ρούχα μας …..Φιλιά!!!
Ευχαριστώ πολύ Λένα. Είναι όντως μια περίοδος που όλοι κοιτάμε πως θα “ξεφουσκώσουμε”!