Σοκολατένιες Μπάρες-Κέικ με Μπανάνα, Βρώμη και Χουρμάδες στο Slow Cooker (Vegan)
Ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό σνακ, κάτι μεταξύ μπάρας δημητριακών και κέικ, που γίνεται εύκολα στο slow cooker. Με χουρμάδες και μπανάνα για γλυκιά γεύση, και βρώμη για να μας κρατάει χορτάτους. Η μαύρη σοκολάτα και η κανέλα βάζουν την τελευταία πινελιά για ένα λαχταριστό αποτέλεσμα.
Τον τελευταίο καιρό με βασανίζει ένα θέμα. Είχα γράψει και ένα κατεβατό σχετικά με αυτό που θα το μοιραζόμουν στο μηνιαίο newsletter μου αλλά τελικά άλλαξα για εκατοστή φορά γνώμη και δεν προλάβαινα να αλλάξω και το κείμενο. Οπότε έμεινε στο μυαλό μου και δεν κατάφερα καν να βγάλω και το newsletter του Οκτωβρίου (αν είστε εγγεγραμμένοι στη λίστα μου ζητώ συγνώμη, θα τα καταφέρω καλύτερα αυτόν τον μήνα – ελπίζω!). Στο θέμα μας όμως. Είναι λίγο μακροσκελές και ίσως να μην ενδιαφέρει όλους, αν λοιπόν θέλετε να προσπεράσετε το μπλα μπλα και να πάτε στην συνταγή δεν θα σας παρεξηγήσω!
Αυτό λοιπόν που έχω στο μυαλό μου είναι το θέμα του στρες σε σχέση με το φαγητό, το θέμα των διατροφικών διαταραχών, και τον ρόλο που παίζουμε εμείς οι food bloggers σε όλο αυτό το πανηγύρι της διατροφής.
Ας ξεκινήσω από την αρχή. Οι προβληματισμοί άρχισαν όταν άκουσα ένα podcast μιας food blogger στην Αγγλία (το podcast λέγεται Eat Capture Share και το επεισόδιο είναι το “Intuitive Eating On Instagram + Are Food Bloggers To Blame For Orthorexia, With Christy Harrison”). Το θέμα με σόκαρε αρκετά, μέχρι τότε δεν είχα ακούσει καν τον όρο ορθορεξία. Η ορθορεξία είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής (όπως είναι η νευρική ανορεξία, η βουλιμία κλπ) για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ και εδώ. Το ότι μπορεί η χρήση του ίντερνετ και των μέσω κοινωνικής δικτύωσης να παίξει ρόλο στο πως επηρεάζει μια τέτοια διαταραχή τη ζωή ενός ανθρώπου, με προβλημάτισε έντονα. Ανησύχησα για τον δικό μου ρόλο ως food blogger σε όλη αυτή την κατάσταση και άρχισα να σκέφτομαι πως κακώς μιλάω για «υγιεινές» τροφές και κακώς λέω στον κόσμο τι πρέπει να τρώει και τι όχι. Ακόμα και αν οι αναγνώστες δεν υποφέρουν από μια τέτοια διαταραχή, μήπως τους προκαλούμε στρες όταν τους κάνουμε συνεχώς υποδείξεις για το πως πρέπει να τρέφονται;
Αποφάσισα ότι δεν θα ξαναμιλήσω για τις θρεπτικές ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιώ. Στην τελική έχω τα προσόντα να το κάνω; Αλήθεια, ποια είμαι εγώ που θα πει αν αυτό εδώ το κέικ είναι πιο υγιεινό από ένα άλλο; Δεν θα ξεχάσω μια φορά που έκανα έρευνα για μια ανάρτηση και καταμπερδεύτηκα με το αν πρέπει να πω ότι η σαλάτα μου είναι υγιεινή αφού είχε τυρί και φακές, και το τυρί εμποδίζει λέει την απορρόφηση σιδήρου. Εντάξει ο εγκέφαλός μου κόντεψε να εκραγεί με όλες αυτές τις σκέψεις και ανησυχίες.
Έδωσα λίγο χρόνο στον εαυτό μου να κάνουν όλα αυτά τον κύκλο τους μέσα μου, και κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα. Καταρχήν το θέμα της ορθορεξίας και των άλλων διατροφικών διαταραχών είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο (με βαθιά ριζωμένες αιτίες που ξεπερνούν αυτά που συζητάμε) και όσο αφορά το ίντερνετ, πιστεύω πως τα μέσα (μπλογκς, ιστοσελίδες, λογαριασμοί στο Instagram κλπ.) που παίζουν ρόλο στην επιδείνωση του προβλήματος είναι αυτά που έχουν ακραίες αντιλήψεις και κηρύττουν την παντελή αποχή από ολόκληρες ομάδες τροφών (πχ ζάχαρη, κάθε τύπου αλεύρι κλπ) ενώ δεν έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο να υποστηρίξουν αυτά που λένε. Ελπίζω οι άνθρωποι πίσω από τα μέσα αυτά να προσέχουν πως παρουσιάζουν τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους.
Κάπου εδώ να πω ότι υπάρχουν πολλά sites και λογαριασμοί στα social media που μοιράζονται επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία και πληροφορίες. Αυτές είναι οι πηγές της οποίες πρέπει να εμπιστευόμαστε. Είναι καλό να κάνουμε έρευνα, να μαθαίνουμε, να παίρνουμε έμπνευση να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, και να προσαρμόζουμε αυτή τη γνώση στη δική μας ζωή, χωρίς όμως να γινόμαστε εμμονικοί.
Προσωπικά προσπαθώ να κρατώ μια ισορροπημένη στάση απέναντι στο θέμα φαγητό (με μια εξαίρεση που θα συζητήσω μαζί σας σε άλλη φάση, η οποία όμως δεν έχει να κάνει με θέματα υγείας). Το μπλογκ μου αντικατοπτρίζει τις απόψεις μου οι οποίες περιγράφονται με μια φράση. Όλα με μέτρο. Προσέχω να προσλαμβάνω θρεπτικές τροφές, όμως δεν παθαίνω εμμονή με αυτές. Αν θέλω να φάω πίτσα από ντελιβεράδικο, με τις υγείες μου. Αν θέλω να φάω και γαριδάκια όσο βλέπω την αγαπημένη μου σειρά θα τα φάω. Αρκεί να τρώω και τις σαλάτες μου, τα λαχανικά μου, τα όσπριά μου κλπ. κλπ. Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε τόσο με το τι καταναλώνουμε – στην τελική μήπως αυτό το άγχος κάνει μεγαλύτερο κακό από το να τρώμε αυτό που θέλουμε; (σε λογικά πλαίσια φυσικά)
Όποτε; Οπότε θα μοιράζομαι τις συνταγές μου οι οποίες είναι όλες για φαγητά που τρώω εγώ η ίδια. Θα μιλάω για τις θρεπτικές ιδιότητες κάποιων υλικών αν είναι άξιες λόγου, αλλά κυρίως θα δίνω έμφαση στη νοστιμιά και την ευκολία του πιάτου. Θα μου πείτε, μα αυτό δεν κάνεις τόσο καιρό; Πάνω κάτω ναι. Ίσως σε μερικές συνταγές έχω σταθεί λίγο περισσότερο στο θέμα «υγιεινό» και ίσως παλαιότερα έχω πει τη λέξη που πλέον μισώ – τη λέξη «ενοχές». Πως λέμε «γλυκό χωρίς ενοχές»; Διαφωνώ πλέον κάθετα με τέτοιες εκφράσεις, καθώς με αυτές υπονοούμε πως κάτι άλλο τρώγεται με ενοχές. Όχι, ας ξεκολλήσουμε πια από τέτοιες αντιλήψεις.
Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η συνταγή που στάθηκε αφορμή να ξεχυθούν όοοοοολες αυτές οι σκέψεις;! Είναι αυτό το νηστίσιμο και vegan σοκολατένιο μπανανόψωμο που ο μόνος τρόπος να το περιγράψω είναι ως κάτι μεταξύ κέικ και μπάρας δημητριακών. Το αλεύρι από βρώμη (το φτιάχνουμε εμείς, δεν απαιτείται επίσκεψη σε ειδικό κατάστημα) το κάνει συμπαγές και χορταστικό, αλλά δεν είναι σκληρό σαν τις συνηθισμένες μπάρες. Το έχω γλυκάνει με χουρμάδες και έχει και μαύρη σοκολάτα γιατί του ταιριάζει υπέροχα.
Τη συνταγή την πρωτοέφτιαξα όταν ήταν εδώ ο μπόμπιρας ανιψιός μου και ομολογώ πως ούτε εγώ περίμενα να βγει τόσο καλή. Με βόλεψε πολύ να έχω τις μπάρες-κέικ στο ψυγείο και να τις απολαμβάνω ως σνακ, διότι με κρατάνε αρκετή ώρα χορτάτη (με άλλα σνακς με πιάνει ζαλάδα και τρέμουλο μετά από λίγο). Τις πήρα μαζί και σαν σνακ ταξιδιού το καλοκαίρι καθώς μεταφέρονται άνετα. Α επίσης αν μείνουν τις βάζω στην κατάψυξη και όταν θέλω παίρνω μια και τη ζεσταίνω λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Τέλεια. Άρεσαν και στον μπόμπιρα, τι άλλο να σας πω; Α ναι, τους πάει και το φυστικοβούτυρο!
Τα υλικά εδώ είναι για slow cooker 6.5 λίτρων οπότε αν έχετε μικρότερο καλό είναι να τα μειώσετε (λογικά θα είστε οκ με τα ¾ των ποσοτήτων). Μην ξεχάσετε να αφήσετε τις μπανάνες να μαυρίσουν, όσο πιο μαύρες τόσο καλύτερες, να βγάλουν όλη τη γλύκα τους.
Αυτά. Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να ακούσω απόψεις πάνω σε αυτά που έλεγα, οπότε αν θέλετε θα χαρώ να αφήσετε σχόλιο. Και φυσικά θα χαρώ να δω φωτο αν δοκιμάσετε τις σοκολατένιες μπάρες-κέικ μπανάνας, μην ξεχάσετε λοιπόν να με κάνετε tag στο Instagram (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner).
It looks delicious!!!!
Thank you! Let me know what you think if you try it!
Αν δεν έχουμε slow cooker πως το ψήνουμε;
Στον φούρνο, απλά δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν ξέρω ακριβώς χρόνο κλπ. Θα το έβαζα σε ρηχό ταψάκι (ώστε να έχει δυο τρία δάχτυλα πάχος) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C (160C αέρα). Λογικά στα 40-45 λεπτά πρέπει να είναι οκ αλλά θα το παρακολουθήσετε την πρώτη φορά να δείτε πως πάει. Αν το δοκιμάσετε αναμένω εντυπώσεις! Καλή επιτυχία