Σάλτσα με Κιμά στο Slow Cooker – Η Αγαπημένη
Σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για το slow cooker είναι η σάλτσα Μπολονέζ. Ο κιμάς δηλαδή, για τα μακαρόνια μου, το παστίτσιο μου, τα λαζάνια μου. Ο κιμάς στο slow cooker είναι ο απόλυτος κιμάς. Εδώ έχω βάλει κι ένα υλικό έκπληξη!
Δυνατή εισαγωγή έτσι; Το αξίζει. Η σωστή Μπολονέζ είναι αυτή που έχει μαγειρευτεί χωρίς βιασύνη, με αργό σιγοβράσιμο, για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και να δέσουν. Και ποιό είναι το ιδανικό σκεύος για να πετύχουμε το πιο σιγανό μαγείρεμα που μπορούμε; Φυσικά το slow cooker. Γυρνάμε σπίτι και η θεϊκή ευωδιά μας χτυπά κατακούτελα μόλις ανοίξουμε την πόρτα.
Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσω ότι κακώς ονομάζω αυτόν τον κιμά σάλτσα «Μπολονέζ» διότι δεν είναι η παραδοσιακή συνταγή με την πανσέτα, το σέλινο, το καρότο κλπ. Πλέον όμως υπάρχουν τόσες εκδοχές που ελπίζω ότι θα μου συγχωρεθεί.
Ένα από τα καλά της Μπολονέζ στο slow cooker λοιπόν, είναι ότι όση περισσότερη ώρα μαγειρευτεί τόσο καλύτερη γίνεται. Αυτό την καθιστά ιδανική για τις μέρες που πρέπει να λείψουμε όλη μέρα. Εγώ την αφήνω οπωσδήποτε 10 ώρες, για τα δικά μου γούστα τόσες δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα. Για πιο γρήγορη προετοιμασία το πρωί, μπορούμε να έχουμε ψιλοκόψει αποβραδίς το κρεμμύδι (ή δείτε το Δείξε Μου..) και να έχουμε μετρήσει και ανακατέψει τα μπαχαρικά μας σε ένα μικρό τάπερ με καπάκι.
Με τον κιμά θα επιμείνω στο σοτάρισμα πριν μπει στο πυρίμαχο, είναι πολύ πιο ωραία η σάλτσα μας έτσι. Δεν παθαίνει τίποτα αν τον βάλουμε κατευθείαν, απλά θα λιώσει πολύ και δεν θα έχει την υφή που όλοι έχουμε συνηθίσει. Ναι, το έχω δοκιμάσει γιατί βαριέμαι αφόρητα το σοτάρισμα. Γίνεται όμως σχεδόν λεία η σάλτσα, σαν να την έχουμε περάσει μια φορά από το μπλέντερ. Ένα σοταρισματάκι λοιπόν, ένα σβήσιμο με λίγο ξύδι και τσουπ, στο πυρίμαχο με τα άλλα υλικά.
Εδώ έχω βάλει και ένα υλικό λίγο ασυνήθιστο. Κακάο σε σκόνη. Έχετε δει που το χρησιμοποιούν καμιά φορά σε τσίλι κον κάρνε; Μην ανησυχείτε, το κακάο δεν δίνει γεύση σοκολάτας στη σάλτσα, είναι πολύ μικρή η ποσότητα. Δίνει όμως ένα βάθος στο τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το, δεν θα σας απογοητεύσει!
Όποτε φτιάχνω Μπολονέζ πάντα προβλέπω για παραπάνω μερίδες. Τις φυλάω στην κατάψυξη για γεύμα αστραπή όταν με πιέζει ο χρόνος, μιας και ο κιμάς ξεπαγώνει απευθείας σε κατσαρολάκι σε όσο χρόνο μας παίρνει να βράσουμε νερό και να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά. Επίσης, όποτε έχω στο πρόγραμμα παστίτσιο ή λαζάνια πάντα φτιάχνω τον κιμά την προηγούμενη μέρα στο slow cooker. Έτσι η μισή δουλειά μου έχει ήδη γίνει.
Αν δεν έχετε slow cooker δοκιμάστε να φτιάξετε την δική σας συνταγή για Μπολονέζ αλλάζοντας τα συνηθισμένα σας μυρωδικά ή μπαχαρικά με αυτά που αναφέρω στα υλικά. Ταιριάζουν πολύ και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε.
Kαι τι δε θα έδινα να αλλάξω το γιαούρτι που τρώω με το πιάτο της φωτογραφίας….πρώτη φορά είναι η αλήθεια βλέπω στα υλικά σάλτσας κιμά ,το κακάο,αλλά σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και θα δοκιμάσω να τη φτιάξω όπως ακριβώς δίνεις τη συνταγή….είμαι σίγουρη πως θα είναι πεντανόστιμη!
Ωχ, στη φάση του γιαουρτιού ακόμα; Μπράβο σου που το κράτησες τόσο! Εγώ ακόμα δεν έχω ξεκινήσει καν αυτό το “μεθεόρτιο μάζεμα”.. Πιστεύω πως θα σου αρέσει ο κιμάς, είναι πολύ πλούσιος. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια Λένα!
το έχω κάνει με γάλα και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό…καιρός να δοκιμάσω και το κακάο…ανυπομονώ!
Αυτή η συνταγή τυπώνεται άμεσα! Από τότε που αγοράσαμε το slow cooker το μπλογκ σου είναι ο οδηγός μου. Ο καλός μου το αναφέρει ως “η φίλη σου η Ελένη”!Σ’ευχαριστώ κι απ’ τους δυο μας!
χαχαχα! Τέλειο! Ευχαριστώ πολύ! Η μπολονέζ θα σας ενθουσιάσει, δεν έχω ξαναφτιάξει με συμβατικό τρόπο από τότε που πήρα σλόου. Και όσο περισσότερο μείνει μέσα τόσο το καλύτερο, άρα βολεύει πολύ για μέρες που έχουμε πολλές δουλειές εκτός σπιτιού. Καλή επιτυχία!