Πράσινη Σαλάτα με Αγγούρι, Ραπανάκι, Σπιτικά Κρουτόν και Βινεγκρέτ Πετιμεζιού
Μια εύκολη και εντυπωσιακή σαλάτα για το τραπέζι μας. Φρέσκια, τραγανή, λίγο πιπεράτη με γλυκούς συγχρόνως τόνους. Φύλλα σαλάτας όπως μαρούλι, εσκαρόλ, ραντίτσιο και ρόκα συνδυάζονται με δροσερό αγγούρι, πικάντικα ραπανάκια, ελαφρώς ξιδάτο κρεμμύδι αλλά και λίγο γλυκό καρότο. Η βινεγκρέτ με πετιμέζι έρχεται να δέσει τις γεύσεις και να προσφέρει ισορροπία. Συνοδεύουμε με σπιτικά κρουτόν με θυμάρι.
Η σαλάτα που συνοδεύει τα γεύματά μας συχνά παίζει δευτερεύοντα ρόλο στο μενού. Μπορεί να κόβουμε στα γρήγορα μια αγγουροντομάτα ή μια σαλάτα μαρούλι, να ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τέλος. Μια χαρά είναι και αυτές οι επιλογές, όταν δεν υπάρχει χρόνος καλύτερα να φάμε μια απλή σαλάτα παρά να την παραλείψουμε. Υπάρχουν όμως τόσες επιλογές και τόσοι συνδυασμοί που μπορούμε να δοκιμάσουμε. Μερικές φορές είναι θέμα έμπνευσης, ή απλά θέμα μνήμης… να θυμηθούμε δηλαδή την ώρα που ψωνίζουμε να βάλουμε στο καλάθι και κάτι διαφορετικό.
Η σημερινή συνταγή είναι σχετικά απλή, με εύκολα υλικά, αλλά αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική της συνηθισμένης πράσινης σαλάτας. Οι γεύσεις δένουν ωραία μεταξύ τους και υπάρχει καλή ισορροπία ανάμεσα σε γλυκιές και πιπεράτες νότες. Ξεκινάμε με μια Δροσερή Σαλάτα Λαχανικών Φρεσκούλης με μαρούλι ρομάνο, κινέζικο λάχανο, άισμπεργκ, εσκαρόλ, ραντίτσιο και άγρια ρόκα. Μια νόστιμη ποικιλία λαχανικών που γίνεται πολύ ωραία βάση για τις δημιουργίες μας, ή τρώγεται άνετα και μόνη της με ένα καλό dressing. Της προσθέτουμε αγγούρι, ραπανάκια, καρότο, και αν θέλουμε, κρεμμύδι και λίγα γλυκομπίζελα.
Για να ισορροπήσουμε τα πιπεράτα στοιχεία φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ με πετιμέζι που θα φέρει έξτρα γλυκύτητα στη σαλάτα. Στη βινεγκρέτ αυτή θα μαρινάρουμε για λίγο και το κρεμμύδι, για να γίνει πιο ήπια η γεύση του. Παράλληλα ψήνουμε πανεύκολα κρουτονάκια από το ψωμί που μας περίσσεψε από χθες. Έτσι και νοστιμιά δίνουμε στη σαλάτα μας και δεν αφήνουμε φαγητό να πάει χαμένο!
Η σαλάτα αυτή είναι υπέροχη επιλογή για να συνοδέψει ένα κυρίως γεύμα στο τραπέζι μας, μιας και είναι απλή στην προετοιμασία, γευστική, δροσερή και τραγανή. Και μια σημείωση, φυσικά τα λαχανικά μπορείτε να τα κόψετε κανονικά, εδώ έχω κάνει κάποια σε λωρίδες για χάρη του food styling. Είναι το ίδιο νόστιμα (και πολύ πιο γρήγορα!) σε φέτες.
Αν δοκιμάσετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να τη δω. Μην ξεχάσετε λοιπόν να με κάνετε tag στο Instagram (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner) για να τη βρω εύκολα!
Κανένα Σχόλιο