Αυγά στο Φούρνο με Περίσσευμα Χθεσινού Φαγητού
Ένα πιάτο που αξιοποιεί το περίσσευμα φαγητού που συνήθως κατοικεί σε ταπεράκια στο ψυγείο μας. Τα αυγά στο φούρνο ταιριάζουν με σχεδόν όλα τα φαγητά, το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία.
Όταν μαγειρεύω προσπαθώ πάντα να βγάζω ακριβείς μερίδες, είτε είναι για δυο είτε για περισσότερους. Αναπόφευκτα όμως, κάποιες φορές περισσεύουν ποσότητες που δεν βολεύουν καθόλου! Δεν είναι αρκετές για να ξαναφάμε το ίδιο πιάτο άλλη μέρα, είναι αρκετές όμως για να μη θέλω να τις πετάξω στα σκουπίδια. Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως πολλές φορές έχω ταπεράκια στο ψυγείο μου με δυο τρείς κουταλιές από ένα φαγητό, δυο τρείς από ένα άλλο, και πάει λέγοντας. Αν είμαι μόνη μου θα τα βάλω όλα σε ένα πιάτο, θα τα ζεστάνω στα μικροκύματα και θα φάω μια χαρά. Μερικές φορές όμως θέλουμε το περίσσευμα του φαγητού μας να το μετατρέψουμε σε κάτι πιο ιδιαίτερο. Η λύση των αυγών στο φούρνο είναι ιδανική, μιας και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα και τις πιο μικρές ποσότητες, και να ταιριάξουμε πολλά διαφορετικά υλικά.
Εδώ χρησιμοποίησα μια ποικιλία από τέτοια υλικά για να σας δώσω μια ιδέα του τι μπορούμε να κάνουμε. Είχα έτοιμη σάλτσα κιμά για μακαρόνια (από την προηγούμενη ανάρτηση!), λίγο πουρέ πατάτας, λίγη σάλτσα ντομάτας (πάλι από μακαρόνια), και λίγα φύλλα φρέσκο σπανάκι που μου περίσσεψε από ένα πρόσφατο σπανακόρυζο. Με αυτά έπαιξα λοιπόν και έκανα τους διάφορους συνδυασμούς που θα δείτε στη συνταγή.
Αυτά βέβαια είναι τα περιεχόμενα των τάπερ που είχα εγώ εκείνη τη στιγμή στο ψυγείο. Μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς ακόμα συνδυασμούς αν βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Κάποιες άλλες ιδέες είναι:
Σπανακόρυζο έτοιμο, ή οτιδήποτε άλλο εις –όρυζο (λαχνό-, ντοματό-, φακό-, πρασό- κλπ. κλπ.).
Πατάτες φούρνου, λίγο πατημένες με ένα πιρούνι, ιδανικά με λίγο λαδάκι από το ταψί που ψήθηκαν
Σάλτσες από φαγητό, πηχτές
Κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομμένο σε κομματάκια (αν είναι πολύ στεγνό το ανακατεύουμε με λίγη μαγιονέζα, τόση ώστε να μην ξεραθεί στο ψήσιμο το κρέας)
Κεφτεδάκια ή μπιφτέκι, κομμένα σε μικρά κομματάκια (και πάλι προσθέτουμε κάτι για υγρασία)
Ζυμαρικά, με λίγη σάλτσα ή μαγιονέζα ή κέτσαπ ή ψιλοκομμένη ντομάτα
Όσπρια όπως πχ γίγαντες, χωρίς πολύ ζουμί.
Αλλαντικά, κομμένα σε κυβάκια
Καπνιστό ψάρι όπως πχ. πέστροφα σε κομματάκια
Μπεσαμέλ πηχτή (ιδανική για να δένουμε πιο στεγνά υλικά)
Πουρές λαχανικών (σελινόριζας, κολοκύθας κλπ)
Σε όλες τις περιπτώσεις προσέχουμε να μην είναι πολύ στεγνά τα υλικά. Το τριμμένο τυράκι είναι must για το τελείωμα και μπορεί να είναι οποιοδήποτε έχετε στο ψυγείο (από κίτρινο μέχρι φέτα).
Παίξτε με τους συνδυασμούς, πειραματιστείτε, και θα βρείτε έναν νέο και νόστιμο τρόπο να αξιοποιείτε το φαγητάκι που σας έμεινε.
Πιο συγκεκριμένα, οι δικοί μου συνδυασμοί ήταν οι εξης
2 μπολάκια με κιμά και σπανάκι
1 μπολάκι με κιμά και πουρέ
1 μπολάκι με σάλτσα ντομάτα και πουρέ
Το κάθε μπολάκι μας δίνει μια μικρή μερίδα για συνοδευτικό ή σνακ.
Είσαι υπέροχη!!! ‘” μαγειρεύεις” ”στολίζεις” νοικοκυρεύεις”!!!Ελένη με εμπνέεις!
Κι εσύ Λένα μου φτιάχνεις τη μέρα με τα καλά σου λόγια! Σ’ευχαριστώ πολύ πολύ!
Αυτό με τα περισσεύματα μεγάλο θέμα. Κι εγώ προσπαθώ πάντα να τα αξιοποιώ κάπως -όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία όμως…
Αυτό με το αυγό από πάνω, δε το είχα σκεφτεί! Θενκς για την ιδέα! 🙂
Τα λατρεύω τα αυγουλάκια! Και τηγανητά είναι ωραία πάνω από διάφορα, για ακόμα πιο γρήγορα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Πολύ έξυπνη ιδέα! Κι έτσι όπως το βλέπω και στη φωτογραφία θέλω να το κάνω τώρα Και το αβγό με Τόστιμο να βουτάς είναι τρέλα
Ευχαριστώ πολύ! Ναι, η μαμά μου μας έφτιαχνε “στρατιωτάκια” όταν ήμασταν μικρά (λωρίδες φρυγανισμένου ψωμιού του τόστ) που τα βουτάγαμε σε αυγό μελάτο… Αχ τι μου θύμισες!