Εναλλακτικό Παστίτσιο με Φακές, Μανιτάρια και Εύκολη Μπεσαμέλ από Γάλα Βρώμης και Σιμιγδάλι
Ένα παστίτσιο διαφορετικό από το κλασικό, με σάλτσα από φακές και μανιτάρια, και εύκολη μπεσαμέλ σιμιγδαλιού με γάλα βρώμης. Νηστίσιμο, κατάλληλο για βίγκαν διατροφή, κατάλληλο όμως και για όλους όσους απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό ή να μειώσουν το κρέας.
Την συνταγή αυτή την δημιούργησα πέρυσι λίγο πριν το Πάσχα για μια συνεργασία μου. Ανέβηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας και ενώ είχα σκοπό να την ανεβάσω κι εδώ, τελικά πέρασε ο καιρός και δεν το έκανα. Της αξίζει όμως μια θέση στο μπλογκ μου, αυτό είναι σίγουρο. Ήρθε λοιπόν η κατάλληλη στιγμή! Όχι επειδή κοντεύει το Πάσχα (αν και είναι μια εξαιρετική νηστίσιμη επιλογή) αλλά επειδή έχω λίγο χρόνο παραπάνω όπως οι περισσότεροι από εμάς.
Το παστίτσιο αυτό δεν είναι μόνο για την Σαρακοστή. Δεν υπάρχει λόγος να το κρατάμε για περιόδους νηστείας. Είναι ένα νόστιμο φαγητό με αρκετά θρεπτικά συστατικά και εντυπωσιακή εμφάνιση. Ναι οκ, δεν είναι το κλασικό παστίτσιο, αλλά γιατί το ζυμαρικό αυτό πρέπει να συνοδεύεται μόνο από τον συνηθισμένο κιμά και την ορίτζιναλ μπεσαμέλ; Τα ζυμαρικά είναι τόσο ευέλικτα και δημιουργούμε χιλιάδες συνδυασμούς μ’ αυτά. Οπότε ένας ακόμα συνδυασμός για το χοντρό αυτό μακαρόνι που αγαπάμε όλοι, αξίζει μια θέση στο τραπέζι μας.
Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι είναι λιγότερο μπελαλίδικη αυτή η εκδοχή του πιάτου, αλλά δεν σας έχω πει ποτέ ψέματα – δεν θα αρχίσω τώρα. Ναι έχει αρκετά βήματα. Όχι όμως δύσκολα, μάλιστα η μπεσαμέλ αυτή είναι πιο εύκολη από την κλασική αφού χρησιμοποιώ σιμιγδάλι για να πήξει, αντί το συνηθισμένο ρου (roux) με αλεύρι. Είναι εύκολα τα βήματα, αλλά δεν είναι φαγητό που θα το ξεπετάξουμε ένα απόγευμα όταν έχουμε γυρίσει κουρασμένοι από τη δουλειά. Αν όμως έχουμε τον χρόνο και φυσικά την διάθεση, είναι μια ωραία εναλλακτική.
Η σάλτσα έχει σαν βάση τις φακές και τα μανιτάρια, και έχει όπως θα δείτε αρκετά μπαχαρικά και αυτά που ονομάζω «ενισχυτικά γεύσης» όπως πχ πολτό σκόρδου και σάλτσα σόγιας. Τα θέλουμε για τη νοστιμιά που χαρίζουν, και ενώ δεν είναι λίγα, είναι εύκολα πράγματα που λογικά έχετε ήδη στο ντουλάπι (ή έχετε τα περισσότερα από αυτά).
Ελπίζω λοιπόν να δοκιμάσετε το εναλλακτικό μου παστίτσιο! Αλλά να πω και κάτι πριν σας αφήσω. Τέτοια πιάτα δεν προσπαθούμε να τα πλασάρουμε με σχόλια τύπου «δεν θα καταλάβετε τη διαφορά», «ίδιο με το κανονικό» και άλλα τέτοια. Αυτό με εκνευρίζει και μένα όταν το βλέπω. Δεν είναι ίδιο με το πρωτότυπο. Δεν είναι καν αντιγραφή. Είναι κάτι άλλο. Το όνομά του το παίρνει από το ζυμαρικό, και θα ήταν λάθος να περιμένουμε να γευτούμε κάτι αντίστοιχο του κλασικού πιάτου. Παστίτσιο με φακές και μανιτάρια λοιπόν, και νόστιμη μπεσαμέλ με γάλα βρώμης.
Όπως πάντα, αναμένω τα σχόλιά σας, τις φωτογραφίες σας, και οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε μαζί μου. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές νιώθω πως μιλάω στο κενό, όταν λοιπόν λαμβάνω μηνύματά σας παίρνω τεράστια χαρά!
Καλησπέρα,
Βρήκα τη συνταγή εξαιρετική και ανυπομονώ να την φτιάξω. Ειδικά ένας φίλος μου, ό Φώτης, θα ξετρελαθεί με αυτή την συνταγή πιστεύω. Σας ευχαριστώ πραγματικά πολύ 🙂
Εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Ανυπομονώ να ακούσω εντυπώσεις αν έχετε λίγο χρόνο αφού το φτιάξετε!