Το Νηστίσιμο Τσίλι του Food4Good (με Quinoa και Κολοκύθα) στο Slow Cooker
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Food4Good. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να στρώσουμε νηστίσιμο «τραπέζι», και επειδή είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το slow cooker, σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το τσίλι με quinoa και κολοκύθα.
Το είχα ξαναφτιάξει και παλιότερα, ή μάλλον κάτι παρόμοιο, και λίγες εβδομάδες πριν την εκδήλωση άρχισα τα πειράματα. Από την πρώτη δοκιμή όλα ήταν εντάξει, αλλά μια μικρή λεπτομέρεια χρειαζόταν ρύθμιση. Το τσίλι. Του τσίλι. Εννοώ το τσίλι σε σκόνη, που κάνει το πιάτο καυτερό και του δίνει και το όνομά του. Κανονικά το φαγητό αυτό πρέπει να το τρως και να δακρύζεις, να τρέχει η μύτη και να μουδιάζουν τα χείλη σου. Αλλά για event που περιμέναμε εκατοντάδες ανθρώπους, όλους με διαφορετικά γούστα και αντοχές στο θέμα αυτό, δεν ήθελα να ρισκάρω να μου μείνουν 3 slow cookers γεμάτα φαγητό! Και όντως, βλέποντας το ταμπελάκι πολλοί έκαναν να προσπεράσουν. Με μια μικρή επεξήγηση όμως, ότι είναι πικάντικο όχι καυτερό, όλοι τελικά δοκίμαζαν. Και πολλοί πέρασαν ξανά να μου πουν ότι τους άρεσε πολύ!
Το τσίλι συνοδεύεται πολύ ωραία από λευκό ρύζι σκέτο, διότι έχει πολλά λαχανικά και γεύσεις οπότε θέλει λίγη ισορροπία. Μπορούμε όμως επίσης να το σερβίρουμε με τορτίγιας ή τάκος, αρκεί να το έχουμε μαγειρέψει αρκετά ώστε να έχουν απορροφηθεί τα πολλά υγρά. Αν μας έχει βγει πιο υδαρές καλύτερο είναι το ρύζι για να μαζευτεί καλά η σάλτσα (δεν θέλουμε να τη χάσουμε, είναι πολύ νόστιμη). Μια άλλη εκδοχή, ίσως πιο ασυνήθιστη για μας εδώ, είναι να σερβίρουμε το τσίλι πάνω σε ψητή πατάτα (ολόκληρη, με τη φλούδα). Με όλα αυτά ταιριάζουν τέλεια το γουακαμόλε, το γιαούρτι ή η ξινή κρέμα αν μπορούμε να τη βρούμε, το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το τριμμένο τυρί. Φτιάχνουμε ένα βουνό και ορμάμε!
Να σημειώσω εδώ ότι αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις μέρες που λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Δεν την έχουμε άγχος γιατί όσο περισσότερο μαγειρεύεται το φαγητό, τόσο καλύτερο γίνεται.
Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στον Μακεδονικό Χαλβά που ήταν υποστηρικτής μας, στο Cheapart στο Χαλάνδρι που μας διέθεσε το χώρο, σε όλους τους food bloggers που έλαβαν μέρος (ειδικά στο «ταίρι» μου την Μαρίνα του Marina’s Life & Family, με την οποία κάναμε σούπερ team) και στην Άρτεμις Τσίπη του Wonderfoodland που μου παραχώρησε τη φωτογραφία της. Πάνω απ’ όλους όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που ήρθε μέχρι εκεί, στήριξε την προσπάθειά μας και βοήθησε έτσι την ένωση Μαζί Για Το Παιδί. You rock.
Το περίμενα εγώ θα το φτιάξω στη μαντεμένια γάστρα σε αργό μαγείρεμα.
Ήταν καταπληκτικό και όσο καυτερό μου αρέσει.
Γειά σου Ξανθή! Τέλειο θα γίνει και στη γάστρα πιστεύω. Να μας πεις πως πήγε!
Ελενάκι ευχαριστώ για την αναφορά!!! Και εγώ πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά!!! Από αυτή την εκδήλωση έφυγα πιο “πλούσια”: γέμισε η ψυχή μου από τη χαρά της προσφοράς και γνώρισα κεφάτα, νέα κορίτσια όλο κέφι και φαντασία στη μαγειρική και όχι μόνο!!!
Την ήθελα πολύ αυτή τη συνταγή!!! Δεν είμαι φίλη των καυτερών αλλά αυτό το φαγητό ήταν ακριβώς όπως μου άρεσε: καυτεροπικάντικο…χι…χι…χι…!!! Θα το φτιάξω λοιπόν τώρα στην νηστεία και θα βάλω το ταμπάσκο δίπλα για όποιον το θέλει πιο καυτερό! Εγώ θα το κάνω στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά! Πιστεύω ότι θα γίνει πεντανόστιμο!!!
Να’σαι καλά και πάντα ν’ανταμώνουμε με χαρά!!!
Γειά σου Μαρίνα! Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Σίγουρα θα γίνει τέλειο και στην κατσαρόλα, με σοτάρισμα τα λαχανικά πρώτα όπως εδώ, μετά λίγο και την κολοκύθα, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα φασόλια και τα καρυκεύματα και αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. 20 λεπτα πριν το τέλος μπαίνει και η κίνουα. Καλή επιτυχία!
Για αυτό το τσίλι διάβασα μόνο τα καλύτερα!
Τώρα που βλέπω και τη συνταγή καταλαβαίνω πολύ καλά το λόγο!
Υπέροχη πρόταση, θα ήθελα πάρα πολύ να τη δοκιμάσω!
Συγχαρητήρια και πάλι για την υπέροχη χειρονομία!
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Ελπίζω στο επόμενο να σε δούμε κι εσένα!
Μου αρεσε πολυ το σκευος. Μπραβο σας. Σκολατενιο κεικ υγρο αυτο μου μεινε μ’ αρεσει πολυ.