23.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

04.06.2014

31 αξιολ., M.O. : 5,00
17

Ανοιξιάτικο μπισκοτάκι, αρκετά βουτυρένιο ώστε να λιώνει στο στόμα αλλά και αρκετά ανάλαφρο για να ταιριάζει με την εποχή. Το γλάσο αφήνει την υπέροχη και ελαφρώς ξινούτσικη επίγευση του λάιμ.

Ο συνδυασμός καρύδας λάιμ είναι γνωστός, όχι μόνο από το τραγούδι του Harry Nilsson (You put the lime in the coconut – δείτε το μα σας προειδοποιώ… είναι φοβερά κολλητικό!) αλλά και από τα πολλά πιάτα στα οποία πρωταγωνιστεί. Η καρύδα και το λάιμ είναι βασικά υλικά σε πολλά γλυκά, αλλά και αλμυρά πιάτα (ειδικά Ασιατικά). Προσωπικά μου αρέσει πολύ, και βρίσκω τα αρώματα ιδιαίτερα εξωτικά και καλοκαιρινά. Επειδή όμως ο φούρνος δύσκολα ανάβει για να φτιάξω μπισκότα το καλοκαίρι, θεωρώ πως τώρα είναι η τέλεια εποχή για αυτά τα shortbread cookies, ειδικά με τον καιρό που έχουμε!

Η γεύση της καρύδας είναι πολύ διακριτική στα μπισκότα αυτά. Ίσως να γίνεται πιο έντονη αν καβουρδιστεί πρώτα η τριμμένη καρύδα. Εγώ λόγω έλλειψης υπομονής την έβαλα έτσι, και μου άρεσε που υπήρχε απλά το ίχνος της στην επίγευση, μαζί με το ξινούτσικο του μοσχολέμονου.

Στη φωτογραφία βλέπετε ότι έχω στολίσει τα μπισκότα με ξύσμα. Για τους σκοπούς της φωτογράφισης ήταν οκ, αλλά μετά τα κομματάκια ξεράθηκαν και πίκρισαν, οπότε δεν σας το συνιστώ! Δεν χρειάζεται ούτως ή άλλως, το ξύσμα που μπαίνει μέσα στη ζύμη είναι αρκετό, και το γλάσο είναι υπέροχα αρωματικό.

Υλικά

1/4 κούπα καρύδα τριμμένη

1/4 κούπα ζάχαρη

2 1/2 κ.γ. ξύσμα λάιμ (από περίπου 3 μικρά λάιμς)

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

110 γρ. βούτυρο, κρύο

2 κ.γ. χυμό λάιμ (χωριστές)

Για το γλάσο

1 κούπα άχνη ζάχαρη

1/2 – 1 κ.σ. χυμό λάιμ (όσο πάρει)

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα την καρύδα, τη ζάχαρη, το ξύσμα, και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε, μέχρι να διανεμηθούν καλά τα υλικά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα ώστε να γίνει το μείγμα σαν υγρά ψίχουλα. Προσπαθούμε να το κάνουμε γρήγορα, ώστε να μη ζεστάνουμε πολύ το βούτυρο με τη θερμότητα των χεριών μας.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τη μια κουταλιά του γλυκού χυμό λάιμ και συνεχίζουμε. Το μείγμα θα αρχίσει να ενώνεται και να γίνεται ζύμη. Την μεταφέρουμε σε μια καθαρή επιφάνεια και την πλάθουμε μέχρι να μη διαλύεται. Στην αρχή θα σας φανεί πως δεν θα δέσει με τίποτα, επιμείνετε όμως και θα αρχίσει να κολλάει. Αν χρειαστεί βάζουμε και τη δεύτερη κ.γ. χυμό. Σχηματίζουμε έναν κύλινδρο, έναν λεπτό κορμό με τη ζύμη, τον τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C στον αέρα (160C αντιστάσεις). Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα. Βγάζουμε τον κορμό, τον ξετυλίγουμε, και κόβουμε τη ζύμη σε φέτες (δισκία) λίγο λεπτότερες από 1 εκατοστό περίπου. Ακουμπάμε τα δισκία στη λαμαρίνα. Αν είναι πολύ χοντρά τα πατικώνουμε λίγο (θέλουμε όλα να είναι στο ίδιο πάχος), και διορθώνουμε κάποιες άκρες που ίσως έχουν σπάσει. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν ελαφρώς χρώμα προς το χρυσό. Δεν θέλουμε να σκουρύνουν. Εγώ τα έβγαλα στα 19 λεπτά.

Βήμα 5

Βγάζουμε τα μπισκότα από το φούρνο και τα αφήνουμε για 2 λεπτά στη λαμαρίνα. Ύστερα τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Βήμα 6

Όταν έχουν κρυώσει καλά, φτιάχνουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη με 1/2 κ.σ. χυμό λάιμ. Επιμένουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό, σταγόνα σταγόνα, μέχρι να γίνει η υφή όπως τη θέλουμε για να αλείψουμε τα μπισκότα. Δεν θέλουμε να είναι πολύ νερουλό το γλάσο. Αν δεν μας αρέσει η γλυκόξινη γεύση μπορούμε να αντικαταστήσουμε λίγο από το χυμό λάιμ με νερό.

Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή του Gimme Some Oven. Τα υλικά είναι ίδια αλλά έχω αλλάξει τη μέθοδο.

31 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

You put the lime in the coconut, and onto a food blog
Εξωτικό Κέικ με Λάιμ και Καρύδα από το Elena is Cooking
Cheesecake Lime από τις Συνταγές της Καρδιάς
Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα και Λάιμ από το Funky Cook

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    04/06/2014

    Καλημέρα Ελένη! Πολύ αρωματικά τα μπισκοτάκια σου και μάλιστα απολύτως του γούστου μας για αυτό τα κρατάω!

  • Απάντηση
    06/06/2014

    Από τους πλέον αγαπημένους μου συνδυασμούς, ειδικά σε κέικ, μπισκότα και cheesecakes!
    Δροσερός και ιδιαίτερος, απλά τον λατρεύω.
    Μπισκότα με λάιμ και καρύδα δεν πρέπει να έχω φτιάξει. Καλή ιδέα λοιπόν!
    Τα φιλιά μου!

    • Απάντηση
      06/06/2014

      Ήμουν σίγουρη πως θα σου άρεσε ο συνδυασμός! Πόσο ταιριάζουν τα γούστα μας 🙂 Φιλιά και καλό ΣΚ!

  • Απάντηση
    30/06/2014

    Ινδική καρύδα είναι αγαπημένο συστατικό!Πολύ τέλεια τα μπισκοτάκια!

    • Απάντηση
      30/06/2014

      Δεν είναι σούπερ η καρύδα; Από φαγητό μέχρι αφρόλουτρα… υπέροχο άρωμα! Ευχαριστώ πολύ!