21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

25.08.2014

3 αξιολ., M.O. : 5,00
3-4
3.5lt

Πανεύκολη φριττάτα, χωρίς να ανάψουμε φούρνο. Κολοκυθάκια, ντοματίνια και φέτα συνοδεύουν τα αυγά και γίνονται βασικοί πρωταγωνιστές σε ένα πολύ καλοκαιρινό και ελαφρύ πιάτο. Όλα αυτά στο slow cooker.

Ίσως έχετε προσέξει πως έχω μοιραστεί πολλές συνταγές για το slow cooker τώρα τελευταία. Ο λόγος είναι απλός. Έχει γίνει το βασικό μου εργαλείο αυτήν τη περίοδο στη κουζίνα. Ο φούρνος έκλεισε κατά το τέλος του Ιουνίου αν θυμάμαι καλά, τότε που είχαμε και κάποιες δροσερές μέρες, και από τότε είναι σε διακοπές. Δεν ξέρω αν σας το έχω πει, αλλά είμαι παιδί του χειμώνα. Μισώ την πολύ ζέστη και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν όλο το καλοκαίρι είχαμε τον καιρό του Μαΐου. Μόνο η σκέψη να ανάψω φούρνο όταν ο θερμοστάτης στην κουζίνα δείχνει 30C μου φέρνει λιποθυμία. Υπό κανονικές συνθήκες θα την πάλευα με τις κατσαρόλες τουλάχιστον, αφού με το μάτι κάπως αντέχεται η κατάσταση. Φέτος όμως έχουμε και έναν άλλο παράγοντα που καθορίζει τις μαγειρικές μου συνήθειες (και όλες τις υπόλοιπες εδώ που τα λέμε). Αναφέρομαι φυσικά στον Westley. Για να καταλάβετε, όταν φτιάχνω ελληνικό καφέ, κάθε μα κάθε φορά θα επιλέξει τη στιγμή που αρχίζει να φουσκώνει για να πηδήξει στον πολυπόθητο αλλά απαγορευμένο καναπέ και να βουτήξει το μαξιλάρι που έχει βάλει στο μάτι από την πρώτη μέρα που ήρθε. Οπότε φαντάζεστε τη διστακτικότητά μου στο να επιχειρήσω οτιδήποτε απαιτεί κατσαρόλα ή, Θεός φυλάξοι, τηγάνι σε αναμμένο μάτι. Το slow cooker με έχει διευκολύνει απίστευτα αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορώ να το παρατήσω και να τρέξω να σώσω το μαξιλάρι/λάπτοπ/τηλεκοντρόλ. Δεν έχω παιδιά να ξέρω, αλλά τώρα που το σκέφτομαι κάτι μου λέει πως η συσκευή αυτή θα έσωζε και πολλές νέες μαμάδες…

Η συνταγή μας λοιπόν είναι πολύ απλή, εύκολη και εννοείται νόστιμη. Φριττάτα, με αυγά, λαχανικά και τυρί. Επέλεξα ελληνικές καλοκαιρινές γεύσεις, μην είμαστε και εκτός τόπου και χρόνου, και ο συνδυασμός με δικαίωσε. Κολοκυθάκι, ντοματίνια και φέτα λοιπόν, μας δίνουν ένα νοστιμότατο ελαφρύ γεύμα που μπορεί να απολαύσει κανείς όλες τις ώρες. Ακόμα και για πρωινό. Αν θέλετε μπορείτε και να πειραματιστείτε με τη βάση, και να δοκιμάσετε παραλλαγές σύμφωνα με τα γούστα σας ή ό,τι έχετε στο ψυγείο. Αλλάξτε λαχανικά ή τυριά και θα έχετε κάθε φορά ένα καινούργιο πιάτο.

Δυο μικρές σημειώσεις. Προτείνω προσεχτική εξαγωγή των κομματιών με εύκαμπτη πλαστική σπάτουλα διότι το αυγό κολλάει αρκετά στο πυρίμαχο. Δεν μου έσπασε κανένα κομμάτι και βγήκε πολύ όμορφα η φριττάτα από το δοχείο, αλλά λίγο τριψιματάκι στο πλύσιμο το ήθελε. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να στρώσω στον πάτο λαδόκολλα, μήπως γλιτώσω τον έξτρα χρόνο στο νεροχύτη! Επίσης, προσοχή στις ποσότητες και το μέγεθος του slow cooker. Όπως βλέπετε δίπλα χρησιμοποίησα συσκευή των 3.5lt. Αν έχετε πιο μεγάλη προσαρμόστε τις ποσότητες των υλικών αλλιώς θα βγει πολύ λεπτή η φριττάτα και θα αλλάξει ο χρόνος μαγειρέματος.

Υλικά

2 κολοκυθάκια, μέτρια στο μέγεθος τριμμένα στον χοντρό τρίφτη + 1/2 κ.γ. αλάτι

6 αυγά

1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

150 γρ φέτα, θρυμματισμένη

10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

λίγες σταγόνες λάδι για το δοχείο

Βήμα 1

Βάζουμε το τριμμένο κολοκυθάκι σε ένα τρυπητό, πασπαλίζουμε με το ½ κ.γ. αλάτι και το αφήνουμε να στραγγίξει για λίγο. Πιέζουμε και με τα χέρια μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Η ποσότητα μετά το στράγγισμα είναι περίπου 1 κούπα (πιεσμένη).

Βήμα 2

Λαδώνουμε καλά το δοχείο του slow cooker. Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με την πάπρικα, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι, τα ντοματίνια και την θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στη συσκευή.

Βήμα 3

Ανάβουμε το slow cooker στο low και αφήνουμε για 3 περίπου ώρες. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τη συσκευή σας οπότε ελέγξτε τη φριττάτα στις 2.5 ώρες (ή όταν δείτε την επιφάνεια στο κέντρο να έχει στεγνώσει από υγρά) με ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει καθαρό από ζουμιά. Εμένα πήρε ακριβώς 3 ώρες.

Η έμπνευση για τη συνταγή ήρθε από αυτή στο μπλογκ Kalyn’s Kitchen.

3 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    mm_skg
    29/08/2014

    Τελεια φριτατα!

  • Απάντηση
    Sofia
    10/09/2017

    Ευχαριστούμε Ελένη, θέλω όμως να μοιραστώ ένα θέμα, είναι δεύτερη φορά που το φτιάχνω, νόστιμο και εύκολο, αλλά και τις δύο φορές είχα το εξής πρόβλημα : το αυγό κάθεται κάτω και το κολοκυθάκι μένει πάνω! Κάνει σα διχρωμια! Φυσικά με λαδοκολα, βγαίνει σούπερ! Για πες καμία ιδέα..

    • Απάντηση
      11/09/2017

      Καλημέρα Σοφία! Δεν μπορώ να φανταστώ τι φταίει. Φαίνεται διαφορετικό από αυτό στη φωτογραφία; Ακολουθείς τα βήματα όπως τα αναφέρω ή έχεις αλλάξει κάτι; Επίσης, οι ποσότητες είναι ίδιες; Ίσως μια ιδέα είναι να στρώσεις μέσα στο δοχείο το κολοκυθάκι πρώτα, να το πιέσεις ελαφρά (όχι πάρα πολύ), και μετά να ρίξεις από πάνω του το μείγμα με τα αυγά. Δεν το έχω κάνει ποτέ έτσι οπότε δεν ξέρω πως θα βγει, αλλά είναι κάτι που μπορείς να δοκιμάσεις. Περιμένω νέα!

      • Απάντηση
        Sofia
        21/09/2017

        Βγήκε πολύ καλό!!! Αφού το έβαλα στο sc το ανακατεψα άλλη μια φορά και αυτή τη φορά – όχι να το πάρω πάνω μου – βγήκε καλύτερο από της φωτογραφίας