Κάρυ με Jackfruit (Τζάκφρουτ) και Γάλα Καρύδας στο Slow Cooker
Εμπνευσμένο από την κουζίνα της Σρι Λάνκα, αυτό το κάρυ είναι γευστικό, αρωματικό, καυτερούτσικο και πανεύκολο. Και θυμίζει κρέας λόγω του βασικού συστατικού, του τζάκφρουτ (jackfruit). Σιγομαγειρεύεται για ώρες στο slow cooker, και συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι και πίτες “ρότι” με καρύδα.
Το κάρυ με τζάκφρουτ είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Σρι Λάνκα. Βλέπετε εκεί το τζάκφρουτ δεν είναι το τελευταίο “τρέντι” συστατικό των μπλογκς και των περιοδικών μαγειρικής. Είναι ένα φρούτο που χρησιμοποιείται ευρέως, και στην μαγειρική (όταν ο καρπός είναι ακόμα άγουρος) αλλά και ως ωμό φρούτο (όταν είναι ώριμος και γλυκός). Οι τζακφρουτιές (δικιά μου λέξη) υπάρχουν σε όλο το νησί και επειδή είναι ανθεκτικές στη ζέστη, την ξηρασία και γενικώς στα προβλήματα που φέρνει η αστάθεια του καιρού, αποτελούν σημαντική – και οικονομική – πηγή θρέψης.
Έχω ξαναμιλήσει για το jackfruit όταν το έφτιαξα σε μορφή κοκκινιστού εδώ. Σήμερο το πιάτο μας είναι πολύ διαφορετικό με μόνη ομοιότητα τον τρόπο μαγειρέματος. Το αγαπημένο μου slow cooker.
Η εκδοχή μου για το κάρυ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακή, και λόγω της διαφοράς στη μέθοδο αλλά και λόγω της έλλειψης κάποιων υλικών που είναι λίγο δυσεύρετα εδώ. Έτσι λοιπόν έκανα κάποιες παρεμβάσεις και ιδού το αποτέλεσμα! Πολύ νόστιμο, αρωματικό και καυτερό (αλλά όχι τόσο ώστε να χαλάει η γεύση). Ελπίζω να μην θεωρηθεί μεγάλη ιεροσυλία από όσους γνωρίζουν την πραγματική κουζίνα της Σρι Λάνκα!
Σερβίρουμε το κάρυ με ρύζι μπασμάτι και πίτες ρότι με καρύδα.
Κανένα Σχόλιο