Κοκκινιστό Jackfruit (Τζάκφρουτ) στο Slow Cooker
Ένα φυτικό φαγητό με όλα τα αρώματα του κοκκινιστού. Αντί για κρέας χρησιμοποιούμε jackfruit (τζάκφρουτ), ένα εξωτικό φρούτο φημισμένο για την υφή του που είναι παρόμοια με αυτή του κρέατος. Το μαγειρεύουμε στο slow cooker για την απόλυτη ευκολία.
Τι ‘ναι πάλι τούτο; Τι άλλο θα ακούσουμε; Τι βλακείες είναι αυτές; Τις ακούω τις σκέψεις σας από δω που κάθομαι. Αν όμως με εμπιστεύεστε στο θέμα γεύση (αν δηλαδή έχετε δοκιμάσει πιάτα μου και σας έχουν αρέσει) διαβάστε παρακάτω. Αλλιώς θα βρείτε συνταγές για κοκκινιστό μοσχάρι ή κόκκορα στο βιβλίο μου The Greek Slow Cooker.
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι είναι το τζάκφρουτ, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες εκεί έξω αν γκουγκλάρει κανείς τη λέξη. Με λίγα λόγια είναι ένα εξωτικό φρούτο που μας έρχεται καθαρισμένο και συσκευασμένο σε κονσέρβα με άλμη – στη φρέσκια του μορφή έχει κάποιες δυσκολίες στην προετοιμασία οπότε πάλι καλά. Από γεύση δεν έχει ιδιαίτερη, απορροφά όμως τις γεύσεις της σάλτσας στην οποία μαγειρεύεται. Πως είχαμε πει για το τόφου; Το μεγάλο ατού του jackfruit είναι η υφή του, η οποία όταν το “τραβήξεις”, όταν ανοίξεις δηλαδή τα κομμάτια με δυο πιρούνια να χωριστούν οι ίνες του, θυμίζει πάρα μα πάρα πολύ ένα παρόμοια κομμένο κοτόπουλο ή χοιρινό. Και αφού συνήθως η σάλτσα είναι αυτή που περιέχει τα αρώματα και το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης, το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά θυμίζει ένα αντίστοιχο πιάτο με κρέας.
Άλλα θετικά; Είναι θρεπτικό, και η καλλιέργειά του είναι βιώσιμη και δεν βλάπτει το περιβάλλον (δείτε αυτό το άρθρο). Η αυξημένη του ζήτηση μάλιστα έχει ενδεχομένως την δυνατότητα να στηρίξει τις αγροτικές κοινότητες φτωχών χωρών όπως η Ινδία από όπου και κατάγεται το φρούτο. Το αρνητικό της υπόθεσης (πάντα υπάρχει ένα τέτοιο) είναι το οτι έρχεται από πολύ μακριά και άρα έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Προσωπικά λοιπόν πιστεύω (και αυτό ισχύει για όλα τα εξωτικά προϊόντα) πως ναι μεν μπορούμε μια στο τόσο να το απολαμβάνουμε, δεν είναι όμως για κάθε μέρα. Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με τοπικά προϊόντα που είναι στην εποχή τους για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας, αλλά επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει κάτι διαφορετικό που και που – κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία!
Το τζάκφρουτ εδώ στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά/vegan ή ασιατικά προϊόντα. Το συναντάμε όμως και σε εστιατόρια, κυρίως σε vegan εκδοχές του τραβηχτού χοιρινού με σάλτσα μπάρμπεκιου (BBQ pulled pork) σε ψωμάκια μπέργκερ. Αν το πετύχετε το συνιστώ, άσχετα αν τρώτε κρέας ή όχι. Εγώ έχω ήδη μια παρόμοια χορτοφαγική συνταγή εδώ στο blog με μανιτάρια σε σάλτσα μπάρμπεκιου, οπότε σκέφτηκα για την πρώτη μου συνταγή με jackfruit να κάνω κάτι πιο “δικό μας”. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα κοκκινιστό;
Η σάλτσα ενός κοκκινιστού έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, μιας και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μπαχάρι. Φυσικά ο καθένας το μαγειρεύει με τον δικό του τρόπο και δεν ισχύει αυτό πάντα, αλλά βάζοντας λίγα τέτοια μπαχαρικά μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά σε αυτό που αναγνωρίζουμε όλοι ως “κλασικό μαμαδίστικο” κοκκινιστό. Εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ όπως και η Mrs. D. η οποία τρώει κανονικά κρέας αλλά είναι θετική στο να δοκιμάζει καινούργια πράγματα!
Για το μαγείρεμα έπαιξε φυσικά το slow cooker. Γιατί ποιος δεν θέλει να πετάει τα υλικά στο δοχείο, να πατάει ένα κουμπί και να τα ξεχνάει μέχρι την ώρα του φαγητού; Άλλωστε έχει και ζέστη, δεν είμαστε για πολλά. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε ένα συνοδευτικό. Προτείνω χοντρό μακαρόνι ή πατάτες τηγανητές! Εμείς επιλέξαμε τα μακαρόνια, η Mrs. D. έβαλε και τριμμένο τυρί ενώ εγώ το έφαγα έτσι και ήταν πραγματικά πεντανόστιμο. Το περίσσευμα το φάγαμε σε στυλ μπουρίτο, τυλιγμένο σε τορτίγια με λίγο αβοκάντο.
Εσείς θα δοκιμάσετε jackfruit;!
Γεια σου, Ελένη, από το Λονδίνο! Παρακολουθώ το site σου και έχω αγοράσει και το βιβλίο σου. Έχω ήδη slow cooker, χωρητικότητας περίπου 5 λίτρων, αλλά πρόκειται να αλλάξω και να πάρω άλλη που έχει μικρότερη χωρητικότητα, 3,5 λίτρων. Πώς θα πρέπει να προσαρμόσω τις συνταγές σου για να μου βγαίνουν, χρειάζονται απλά περισσότερο χρόνο, μήπως επηρεάζεται και η ποσότητα των υγρών; Ιδιαίτερα με απασχολεί για πίτες (Φανουρο/σοκολατο). Πρόσφατα έφτιαξα την σοκολατόπιτα και δεν είχε γίνει μέχρι μέσα, μάλλον προφανώς επειδή η δίκια σου η κατσαρόλα είναι μεγαλύτερη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και σου εύχομαι χαρούμενες δημιουργίες στην κουζίνα❣️
Γεια σου Ρέα! Θα βρεις πληροφορίες σχετικά με αυτό στην εισαγωγή του βιβλίου. Γενικά όσο πιο γεμάτο το δοχείο τόσο χρόνο θέλει, άρα αν βάλεις τις ποσότητες μιας συνταγής που είναι για 6.5λ (όπως είναι του βιβλίου) θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο στο 3.5λ. Αν βάλεις τις μισές ποσότητες τότε θα κρατήσεις περίπου τον ίδιο χρόνο με τις οδηγίες της συνταγής. Για γλυκά και πίτες προτείνω να μειώσεις τις ποσότητες γιατί αλλιώς κινδυνεύει το φαγητό να αρπάξει στις άκρες και να μην ψηθεί μέσα. Καλή επιτυχία και ευχαριστώ για το support!