Αγγλική Fish Pie – «Πίτα» Ψαριού με Σολομό και Πουρέ
Το fish pie είναι ένα Αγγλικό πιάτο αρκετά παραδοσιακό, με ψάρι (εδώ με σολομό) σε λευκή σάλτσα μαϊντανού, με επικάλυψη από πουρέ. Μαμαδίστικο φαγητό που θυμίζει Κυριακές των παιδικών μου χρόνων.
Υπάρχουν διάφορες αγγλικές «πίτες» που έχουν αυτή τη μορφή. Από κάτω κάποιο κρεατικό ή ψάρι, και από πάνω επικάλυψη πουρέ. Το cottage και το shepherd’s pie είναι τα πλέον γνωστά, το μεν με βοδινό κρέας και το δε με αρνί. Παλιά το έφτιαχναν τις Δευτέρες με το περισσευούμενο Κυριακάτικο φαγητό. Στο δικό μου σπίτι, επειδή η Mrs D. δούλευε, τέτοιες πίτες εμφανίζονταν κυρίως τα σαββατοκύριακα. Ο λόγος είναι αυτό που ονομάζω το φαινόμενο του παστίτσιου. Ξέρετε, που για να φτιάξεις ένα φαγητό καταλήγεις να λερώσεις σχεδόν όλα τα σκεύη της κουζίνας σου. Πολύ κατσαρολικό βρε παιδί μου. Αλλά όπως αξίζει το άτιμο το παστίτσιο, έτσι αξίζει και αυτή η fish pie.
Τα βασικά υλικά της πίτας τρώγονται και σαν κανονικό πιάτο. Το ψάρι μαγειρεμένο απλά, με συνοδευτικά τις πατάτες βραστές, τον αρακά, και τη λευκή σάλτσα μαϊντανού περιχυμένη από πάνω. Και αυτή η εκδοχή έπαιζε πολύ συχνά στο τραπέζι μας, κυρίως με φιλέτο γλώσσας. Για μένα η σάλτσα ήταν πάντα το καλύτερο απ’ όλα, και αν μπορούσα, θα την έτρωγα σε μπολ με καμιά δυο πατάτες και άντε και λίγο ψάρι. Σούπα δηλαδή. Σούπα από μπεσαμέλ, διότι για αυτό μιλάμε τόση ώρα, με μαϊντανό. Αχ.
Για ψάρι εγώ χρησιμοποίησα μόνο σολομό, αλλά κανονικά θα έβαζα και πέρκα μαζί (μισή μισή ποσότητα) που την αγαπώ ιδιαίτερα (αλλά δεν βρήκα φρέσκια). Μπορείτε να το φτιάξετε με όποιο φιλέτο ψαριού σας αρέσει. Επίσης πολλοί βάζουν και μικρές γαρίδες. Ιδανικά το ψαρικό μαγειρεύεται στο γάλα με το οποίο θα γίνει αργότερα η μπεσαμέλ, κάτι που της δίνει φυσικά φοβερή νοστιμιά.
Αυτά είχα να πω για την ψαρόπιτα των Άγγλων. Την αγαπημένη μου fish pie.
Καλημέρα, ακριβώς την ίδια πίτα έφτιαξα με μπακαλιάρο και γαρίδες με σχέδιο να τη γράψω αλλά επειδή δεν άρεσε και πολύ στο έτερο μέλος της οικογένειας έμεινε στο αρχείο.
Εγώ αν βασιζόμουν στη γνώμη του έτερου μέλους… το μπλογκ μου θα είχε μπριζόλες, φασολάκια και σπανακόρυζο. Και αυτή την πίτα, παραδόξως, που του αρέσει πολύ!
Α Ελένη τον έχω πείσει να τρώει πολλά δηλαδή πειραματόζωο σκέτο απλά δέχομαι και την αυστηρή κριτική!!
Καταπληκτική συνταγη αλλα παιρνει πολλη ωρα να φτιαχτει!
Αχ η πικρή αλήθεια είναι αυτή. Αξίζει όμως, ελπίζω, τον κόπο! Μια καλή ιδέα είναι να την προγραμματίζουμε για μέρα που θα έχουμε περίσσευμα πουρέ από άλλο γεύμα, να γλιτώνουμε δηλαδή ένα στάδιο 🙂 Ευχαριστώ για το σχόλιο!