21.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

27.01.2015

6 αξιολ., M.O. : 4,83
3-4

Το fish pie είναι ένα Αγγλικό πιάτο αρκετά παραδοσιακό, με ψάρι (εδώ με σολομό) σε λευκή σάλτσα μαϊντανού, με επικάλυψη από πουρέ. Μαμαδίστικο φαγητό που θυμίζει Κυριακές των παιδικών μου χρόνων.

Υπάρχουν διάφορες αγγλικές «πίτες» που έχουν αυτή τη μορφή. Από κάτω κάποιο κρεατικό ή ψάρι, και από πάνω επικάλυψη πουρέ. Το cottage και το shepherd’s pie είναι τα πλέον γνωστά, το μεν με βοδινό κρέας και το δε με αρνί. Παλιά το έφτιαχναν τις Δευτέρες με το περισσευούμενο Κυριακάτικο φαγητό. Στο δικό μου σπίτι, επειδή η Mrs D. δούλευε, τέτοιες πίτες εμφανίζονταν κυρίως τα σαββατοκύριακα. Ο λόγος είναι αυτό που ονομάζω το φαινόμενο του παστίτσιου. Ξέρετε, που για να φτιάξεις ένα φαγητό καταλήγεις να λερώσεις σχεδόν όλα τα σκεύη της κουζίνας σου. Πολύ κατσαρολικό βρε παιδί μου. Αλλά όπως αξίζει το άτιμο το παστίτσιο, έτσι αξίζει και αυτή η fish pie.

Τα βασικά υλικά της πίτας τρώγονται και σαν κανονικό πιάτο. Το ψάρι μαγειρεμένο απλά, με συνοδευτικά τις πατάτες βραστές, τον αρακά, και τη λευκή σάλτσα μαϊντανού περιχυμένη από πάνω. Και αυτή η εκδοχή έπαιζε πολύ συχνά στο τραπέζι μας, κυρίως με φιλέτο γλώσσας. Για μένα η σάλτσα ήταν πάντα το καλύτερο απ’ όλα, και αν μπορούσα, θα την έτρωγα σε μπολ με καμιά δυο πατάτες και άντε και λίγο ψάρι. Σούπα δηλαδή. Σούπα από μπεσαμέλ, διότι για αυτό μιλάμε τόση ώρα, με μαϊντανό. Αχ.

Για ψάρι εγώ χρησιμοποίησα μόνο σολομό, αλλά κανονικά θα έβαζα και πέρκα μαζί (μισή μισή ποσότητα) που την αγαπώ ιδιαίτερα (αλλά δεν βρήκα φρέσκια). Μπορείτε να το φτιάξετε με όποιο φιλέτο ψαριού σας αρέσει. Επίσης πολλοί βάζουν και μικρές γαρίδες. Ιδανικά το ψαρικό μαγειρεύεται στο γάλα με το οποίο θα γίνει αργότερα η μπεσαμέλ, κάτι που της δίνει φυσικά φοβερή νοστιμιά.

Αυτά είχα να πω για την ψαρόπιτα των Άγγλων. Την αγαπημένη μου fish pie.

Υλικά

450γρ φιλέτο σολομού (ή συνδυασμός άλλων φιλέτων ψαριού)

300 + 50ml + λίγες κουταλιές γάλα

700γρ πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

40 + 30γρ μαργαρίνη (όχι soft) ή βούτυρο

50γρ τυρί τριμμένο (εγώ έβαλα γραβιέρα Νάξου)

1/2 + 1/4 κ.γ. αλάτι (+ όσο θέλουμε για το βράσιμο της πατάτας)

1/4 + 1/8 κ.γ. λευκό πιπέρι

30γρ αλεύρι

1 κούπα φυλλαράκια μαϊντανού (όχι πατικωμένα – από περίπου ½ ματσάκι) ή λιγότερο αν προτιμάμε

1/2 κούπα αρακάς κατεψυγμένος (δεν χρειάζεται απόψυξη)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Ο αναδευτήρας (αυγοδάρτης) που έχει αυτό το σχήμα είναι ιδανικός για κατσαρόλες διότι πιάνει και τις γωνίες. Οι πιο κλασικοί αναδευτήρες είναι καλύτεροι για τα μπολ.

Βήμα 1

Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε τα 300ml γάλα (να μην βράσει) και βάζουμε μέσα το ψάρι (αν έχει δέρμα το βάζουμε με το δέρμα κάτω). Σκεπάζουμε και αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να ψηθεί. Δεν χρειάζεται να ψηθεί εντελώς (εμένα ήταν ακόμα λίγο άψητο στο κέντρο). Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε το δέρμα αν έχει, κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές αφαιρώντας τυχόν κόκαλα, και αφήνουμε στην άκρη. Περνάμε το γάλα από λεπτό τρυπητό ρίχνοντάς το σε κανάτα μεζούρα. Συμπληρώνουμε με όσο γάλα χρειαστεί για να φτάσει πάλι τα 300ml (οι κουταλιές που αναφέρω στα υλικά).

Βήμα 2

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με πιρούνι. Τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα 40γρ μαργαρίνη, τα 50ml γάλα, το τριμμένο τυρί, το 1/4 κ.γ. αλάτι και το 1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι. Πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ. Θέλουμε ο πουρές να είναι σχετικά στεγνός.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα (180C στις αντιστάσεις).

Βήμα 4

Σε μια καθαρή κατσαρόλα λιώνουμε τα 30γρ μαργαρίνη σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 2 περίπου λεπτά να ψηθεί και να γίνει σαν πάστα. Οπλιζόμαστε με τον αναδευτήρα μας (δείτε το Δείξε μου για τον ιδανικό), και ρίχνουμε το γάλα (που χρησιμοποιήσαμε για το ψάρι) στην κατσαρόλα. Χτυπάμε γρήγορα και με επιμονή για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Μόλις βεβαιωθούμε πως την γλιτώσαμε αλλάζουμε τον αναδευτήρα με την ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το 1/2 κ.γ. αλάτι και το 1/8 κ.γ. λευκό πιπέρι. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό αφού τον έχουμε ψιλοκόψει καλά. Ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Προσθέτουμε τα κομμάτια ψαριού και τον αρακά στη μπεσαμέλ, ανακατεύοντας πολύ απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μικρό πυρέξ (εμένα είναι 25x19cm) και στρώνουμε από πάνω προσεχτικά τον πουρέ. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα ο πουρές και να αναβλύζουν τα πλαϊνά της πίτας.

6 αξιολ., M.O. : 4,83

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

5 Σχόλια

  • Απάντηση
    27/01/2015

    Καλημέρα, ακριβώς την ίδια πίτα έφτιαξα με μπακαλιάρο και γαρίδες με σχέδιο να τη γράψω αλλά επειδή δεν άρεσε και πολύ στο έτερο μέλος της οικογένειας έμεινε στο αρχείο.

    • Απάντηση
      27/01/2015

      Εγώ αν βασιζόμουν στη γνώμη του έτερου μέλους… το μπλογκ μου θα είχε μπριζόλες, φασολάκια και σπανακόρυζο. Και αυτή την πίτα, παραδόξως, που του αρέσει πολύ!

      • Απάντηση
        27/01/2015

        Α Ελένη τον έχω πείσει να τρώει πολλά δηλαδή πειραματόζωο σκέτο απλά δέχομαι και την αυστηρή κριτική!!

  • Απάντηση
    17/08/2017

    Καταπληκτική συνταγη αλλα παιρνει πολλη ωρα να φτιαχτει!

    • Απάντηση
      17/08/2017

      Αχ η πικρή αλήθεια είναι αυτή. Αξίζει όμως, ελπίζω, τον κόπο! Μια καλή ιδέα είναι να την προγραμματίζουμε για μέρα που θα έχουμε περίσσευμα πουρέ από άλλο γεύμα, να γλιτώνουμε δηλαδή ένα στάδιο 🙂 Ευχαριστώ για το σχόλιο!