21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.09.2013

9 αξιολ., M.O. : 4,89
8

Όταν κάποιος τρώει απανωτά τρία κομμάτια από το κέικ σου, δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή πεθαίνει της πείνας, ή του αρέσει πάρα πολύ!

Στην περίπτωσή μας, ήμασταν στη κουζίνα και ετοιμάζαμε φαγητό, οπότε εναλλακτικές για σνακ υπήρχαν. Άρα το κέικ μάλλον ήταν επιτυχία! Καμιά φορά έχει πλάκα πώς κάτι σου βγαίνει σούπερ, ενώ το έχεις φτιάξει βιαστικά και δεν σου γέμιζε καν το μάτι ότι θα έχει καλό αποτέλεσμα. Άλλες φορές ασχολείσαι με τις ώρες να φτιάξεις ένα εντυπωσιακό γλυκό και σου βγαίνει μέτριο (ή και χάλια, γιατί να το κρύψωμεν…)

Έτσι λοιπόν έφτιαξα αυτό το γλυκάκι. Είχα βανίλιες οι οποίες ήταν πολύ ώριμες και έπρεπε να καταναλωθούν. Θυμήθηκα λοιπόν μια συνταγή που είχα βάλει πριν καιρό στη λίστα αγαπημένων του Explorer μου και voila.. μια αναπάντεχη επιτυχία που σίγουρα θα ξαναφτιάξω. Η συνταγή είναι από την ιστοσελίδα του Real Simple (στα Αγγλικά) και νομίζω ότι χρησιμοποιούν φρέσκα δαμάσκηνα. Οι βανίλιες πάντως ταιριάξανε τέλεια, η επιλογή είναι δική σας!

Υλικά

110 γρ. + 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (+ ακόμα λίγο για το λάδωμα της φόρμας)

4-6 ώριμες βανίλιες (ώριμες αλλά να κρατάνε, να μη λιώνουν)

1/4 κούπας + 2/3 κούπας ζάχαρη

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/4 κ.γ. αλάτι

1 μεγάλο αυγό

2/3 κούπας ξινόγαλο

1 κ.γ. εσάνς βανίλιας

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ των 20 ή 22 εκατοστών (με αφαιρούμενο πάτο αν έχουμε). Στρώνουμε τον πάτο της φόρμας με λαδόκολλα (αφού την έχουμε κόψει σε σχήμα κύκλου). Προτείνω να κόψετε τη λαδόκολλα σε λίγο μεγαλύτερη διάμετρο από τη φόρμα έτσι ώστε να ανέβει λίγο και στα τοιχώματα, διότι θα υπάρχει σιρόπι που μπορεί να στάξει.

Βήμα 2

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις βανίλιες και κόβουμε σε 8 φετούλες την καθεμιά. Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε τη μια κουταλιά βούτυρο σε μέτρια προς ψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το ¼ κούπας ζάχαρη και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το ζουμί των φρούτων να γίνει σιροπιαστό (3-5 λεπτά). Τοποθετούμε τις φετούλες στη φόρμα, σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από τον εξωτερικό. Περιχύνουμε με το σιρόπι από το τηγάνι.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη (σύρμα) για να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να φύγουν οι σβόλοι.

Βήμα 4

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, με ηλεκτρικό μιξεράκι χτυπάμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα 2/3 κούπας ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν (τουλάχιστον 3 λεπτά). Προσθέτουμε το αυγό, το ξινόγαλο και την εσάνς βανίλιας συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί.

Βήμα 5

Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τις βανίλιες. Ίσως σας φανεί λίγο σαν ποσότητα, ή/και πολύ πηχτό (εμένα έτσι μου φάνηκε και νόμιζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά). Απλά προσπαθούμε με υπομονή και μικρές, απαλές κινήσεις να το απλώσουμε μέχρι τις άκρες χωρίς να «ενοχλήσουμε» τις βανίλιες από κάτω. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά ή μέχρι η γνωστή οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή! Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, μπορούμε να απλώσουμε από πάνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (εμένα μου χρειάστηκε).

Βήμα 6

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μια ώρα τουλάχιστον μέσα στη φόρμα του. Ύστερα, βγάζουμε το στεφάνι της φόρμας (μόνο), βάζουμε ένα μεγάλο πιάτο πάνω στο κέικ, και αναποδογυρίζουμε! Βγάζουμε και τον πάτο της φόρμας και ξεκολλάμε προσεχτικά τη λαδόκολλα. Αν η φόρμα μας δεν έχει στεφάνι, απλά καπακώνουμε τη φόρμα και την αναποδογυρίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Photo: Ρώσικο ασημένιο κουταλάκι από τις αρχές του 20ου αι. Ευχαριστούμε τον Συλλέκτη!
9 αξιολ., M.O. : 4,89
Link Love

Ενδιαφέρουσες συνταγές για κέικ με φρούτα (και όχι μόνο!)
Κέικ Μήλου από το Betty's Cuisine
Κέικ Μπανάνας με Μερέντα από το Olga's Cuisine
Pineapple Upside-Down Cake από την Susan Branch (στα Αγγλικά)
Sweet Zucchini Bread από το On Top Of Spaghetti (στα Αγγλικά)

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο