26.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

02.03.2014

10 αξιολ., M.O. : 5,00
5
3-4

Οι οθόνες μας αυτές τις μέρες είναι γεμάτες υπέροχες καθαροδευτεριάτικες συνταγές. Εγώ όμως επειδή έχω τη λόξα του «κάτι διαφορετικού», θα μοιραστώ αυτή τη σαλάτα, που γιατί όχι, θα μπορούσε να μπει στο μενού μας αυτά τα Κούλουμα. Ζυμαρικά, λάχανο, φυστικοβούτυρο, σάλτσα σόγιας˙ όλα επιτρεπτά υλικά για την ημέρα, που προσθέτουν μια ξεχωριστή νότα στο τραπέζι μας.

Να σας πω την αλήθεια εγώ την έχω υιοθετήσει ως σαλάτα μεσημεριανό, σαλάτα σνακ, σαλάτα βραδινό… Φτιάχνω μια γαβάθα και την τρώω στην καθισιά μου μέρες. Μάλιστα μου φαίνεται ακόμα καλύτερη τη δεύτερη μέρα, αφού έχουν δέσει οι γεύσεις. Την προτιμώ ζεσταμένη ελαφρώς στα μικροκύματα, ειδικά αν έχει μείνει στο ψυγείο και έχει σταθεροποιηθεί το φυστικοβούτυρο, αλλά τρώγεται και κρύα (ωραία ιδέα για το καλοκαίρι) ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή είναι πανεύκολη, με το μόνο μπελαλίδικο σημείο το τρίψιμο του λάχανου. Εδώ με σώζει εμένα το πολυμηχάνημά μου˙ αν έχετε αξίζει να το επιστρατεύσετε, είναι από τις περιπτώσεις που αξίζει η έξτρα λάντζα.

Η σαλάτα αυτή μπορεί να είναι ασιατικού τύπου, αλλά επειδή ίσως να μην έχουν όλοι στο ντουλάπι soba noodles και λάδι καβουρδισμένου σουσαμιού, είναι κάπως πιο προσαρμοσμένη στο τι βρίσκουμε εύκολα στα ράφια των δικών μας σουπερμάρκετ. Προσφέρεται επίσης για κάθε είδους παρεμβάσεις, απλά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και ρίξτε μέσα ό,τι σας κάνει όρεξη.

Εύχομαι σε όλους να περάσετε όμορφα, ξέγνοιαστα, να φάτε πολύ και καλό φαγητό, και να χαρείτε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας. Και αν δεν φτιάξετε τη λίγο «εξτρίμ» σαλάτα μου για τα Κούλουμα θα σας συγχωρέσω. Αρκεί να τη δοκιμάσετε μετά!

Υλικά

250 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης (1/2 πακέτο)

1 κ.σ. σησαμέλαιο ή φυτικό λάδι (εγώ έβαλα ηλιέλαιο)

4 κ.σ. φυστικοβούτυρο

4 κ.σ. σάλτσα σόγιας + έξτρα για το σερβίρισμα για όποιον του αρέσει πολύ

2 κ.σ. ξύδι ρυζιού (δείτε το «Δείξε μου»)

2 κ.σ. σουσάμι

2 κούπες τριμμένο λάχανο (εγώ έβαλα και λευκό και κόκκινο)

1 κόκκινη πιπεριά γλυκιά, ψιλοκομμένη

1 μικρή κονσέρβα βλαστάρια μπαμπού (bamboo shoots) ή φύτρες φασολιών (bean sprouts) (τα βρίσκουμε στα Ασιατικά προϊόντα των μεγάλων σουπερμάρκετ)

λίγη καυτερή σος τύπου Tabasco, προαιρετικά για το σερβίρισμα

1/2 μοσχολέμονο, τον χυμό, προαιρετικά για το σερβίρισμα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν αρκετά διαφορετική γεύση από τα συνηθισμένα και προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στο πιάτο. Αν δεν σας αρέσουν όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα απλά.

Βήμα 1

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για όση ώρα λέει το πακέτο. Σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι, ανακατεύοντας για να καλυφθούν. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το φυστικοβούτυρο. Αν το είχαμε στο ψυγείο, το μαλακώνουμε για 15 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και το ξύδι και χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο, παχύρευστο μείγμα (στην αρχή θα φαίνεται σαν να μη λιώνει το φυστικοβούτυρο, μην ανησυχείτε, σε λίγα λεπτά ενσωματώνεται τελείως).

Βήμα 3

Ρίχνουμε στο μπολ το σουσάμι, ανακατεύουμε, μετά το λάχανο, την πιπεριά και τα βλαστάρια μπαμπού, ανακατεύουμε, και τέλος ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και με δυο πιρούνια αναμειγνύουμε ώστε να κατανεμηθούν καλά τα υλικά.

Βήμα 4

Στο σερβίρισμα μπορεί όποιος θέλει να προσθέσει καυτερή σος, έξτρα σάλτσα σόγιας και λίγο χυμό λάιμ.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από αυτήν της Rachel Ray  και αυτήν του μπλογκ Kalyn’s Kitchen.

10 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

7 Σχόλια

  • Απάντηση
    02/03/2014

    Ωραία σαλάτα τη βάζω στο πρόγραμμα!!
    Καλή Σαρακοστή.

  • Απάντηση
    lena
    02/03/2014

    Με όλα αυτά τα υλικά που δεν έχει τύχει να τα χρησιμοποιήσω όλα σε μία συνταγή αλλά μόνο μεμονωμένα ,τα δε βλαστάρια μπαμπού ποτέ……μόνο τα βλέπω στα ράφια του σούπερ μάρκετ, θα επιχειρήσω να μαγειρέψω τα μακαρόνια ολικής άλεσης που μπορεί να είναι υγιεινά αλλά εμένα προσωπικά μου κάθονται στο στομάχι….σε εμπιστεύομαι απόλυτα Ελένη η αλήθεια είναι, ότι έχω φτιάξει από δικές σου προτάσεις ήταν εκτός από πρωτότυπες και πολύ νόστιμες!Καλή Σαρακοστή!

    • Απάντηση
      03/03/2014

      Σ’ευχαριστώ πολύ Λένα μου! Τα ζυμαρικά ολικής είναι όντως αρκετά περίεργα όταν τρώγονται σαν κανονικά μακαρόνια. Εδώ το αποτέλεσμα όμως διαφέρει και ταιριάζουν… Ελπίζω να σου αρέσουν κι εσένα έτσι! Πάντως και με κανονικά μια χαρά γίνεται η σαλάτα! Καλή σαρακοστή, να περάσετε όμορφα αύριο!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    04/03/2014

    Μου αρέσει που έχεις φέρει τη σαλάτα στα ελληνικά μέτρα και σταθμά!
    Ωραία, διαφορετική και εύκολη.
    Και πράγματι το πολυμηχάνημα κάνει τη ζωή μας απίστευτα εύκολη!
    Φιλιά

  • Απάντηση
    George
    21/03/2014

    Φανταστικό!