Αυγά και Κόκκινο Λάχανο Τουρσί. Για να αξιοποιήσουμε τα κόκκινα αυγά που περίσσεψαν.
Πανέμορφα και πανεύκολα αυγά τουρσί με κόκκινο λάχανο. Με γρήγορη διαδικασία που μας δίνει έτοιμο τουρσί την επόμενη ημέρα. Τα αυγά είναι το απόλυτο σνακ για όλες τις ώρες ενώ το λάχανο μεταμορφώνει το απλό μας σάντουιτς, χοτ ντογκ ή μπέργκερ σε κάτι ξεχωριστό.
Πριν από λίγο καιρό μίλησα σε μια εκδήλωση της οργάνωσης Wise Greece που είχε σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την σπατάλη τροφίμων. Ο ρόλος μου ήταν να δώσω ιδέες για το πως μπορούμε να αξιοποιούμε το φαγητό που περισσεύει ώστε να μην πηγαίνει χαμένο.
Μαζί μας ήταν και η οργάνωση Μπορούμε, ο εκπρόσωπος της οποίας μας έδωσε στοιχεία για το πόσα τρόφιμα σπαταλούνται ετησίως, και πόση ενέργεια και νερό παρασέρνουν μαζί τους αυτά τα τρόφιμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κάθε κάτοικος σπαταλάει 180 κιλά τροφής κάθε χρόνο! (πηγή) Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τρίτο (το ένα τρίτο!!) των τροφίμων που παράγονται, σπαταλούνται στα χωράφια που καλλιεργούνται, στα εργοστάσια όπου επεξεργάζονται, στα σουπερμάρκετ που πωλούνται και φυσικά στα σπίτια μας. Στην Ευρώπη η σπατάλη γίνεται κυρίως σε επίπεδο καταναλωτή. Από εμάς δηλαδή. Αυτό είναι φαγητό που ψωνίσαμε ή μαγειρέψαμε – σε ποσότητα που δεν χρειαζόμασταν – και μετά πετάξαμε. Εκτιμάται ότι το μέσο νοικοκυριό πετάει (σε βάρος) το 25% των τροφίμων που αγοράζει!
Η σπατάλη αυτή δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην τσέπη μας. Έχει τραγικές συνέπειες και για το περιβάλλον, καθώς για την παραγωγή τροφίμων απαιτείται η εντατική χρήση γης, ενέργειας και νερού. Για παράδειγμα, έχουμε αναρωτηθεί πόσο νερό χρειάζεται για να παραχθεί μια φραντζόλα του μισού κιλού; Η απάντηση είναι περίπου 800 λίτρα (πηγή). Σκεφτείτε λοιπόν πόσο νερό πετάμε στα σκουπίδια μαζί με το χθεσινό ψωμί… Σοκαριστικό; Ακόμα χειρότερα, για την παραγωγή ενός μόνο κιλού μοσχαρίσιου κρέατος απαιτείται χρήση 15,000 λίτρων νερού! Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να μειώσουμε την σπατάλη αυτών των τροφών.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Ψωνίζουμε σε σύνεση και ενσυνείδηση, και όχι «στον αυτόματο». Ετοιμάζουμε από πριν το μενού του γιορτινού (και κάθε) τραπεζιού μας, υπολογίζουμε πόσες μερίδες θέλουμε και φτιάχνουμε λίστα για τις αγορές. Έχουμε μαζί την λίστα μαζί μας όταν ψωνίζουμε και δεν πάμε στο σουπερμάρκετ πεινασμένοι! Και φυσικά, αν περισσέψει φαγητό δεν το πετάμε. Το φυλάμε στην κατάψυξη ή βρίσκουμε συνταγές για να το αξιοποιήσουμε.
Αυτές τις μέρες λοιπόν θα μοιραστώ κάποιες προτάσεις για τρία από τα βασικά τρόφιμα που οι περισσότεροι θα έχουν στο τραπέζι τους το Πάσχα. Ξεκινάω σήμερα με τα βραστά αυγά.
Τα κόκκινα βραστά αυγά που βαρεθήκαμε να τρώμε σκέτα, τα μετατρέπουμε σε σούπερ νόστιμο σνακ που συνοδεύει πολύ ωραία και την μπύρα μας. Προσθέτουμε και λίγο κόκκινο λάχανο και έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και γρήγορο τουρσί. Το λάχανο δίνει και στα αυγά ένα πανέμορφο λιλά χρώμα. Παρόμοια ιδέα με αυτά τα αυγά τουρσί που έκανα με παντζάρι. Δεν είναι μια γλύκα;
{Υδατικό αποτύπωμα αυγών: 3,300 λίτρα ανά κιλό (200 λίτρα για κάθε ένα μεγάλο αυγό!)}
Κανένα Σχόλιο