Μπισκοτάκια A La Mince Pie
Μια παραλλαγή των κλασικών mince pies της Αγγλίας, σε μέγεθος μπουκίτσας και με πολύ πιο εύκολη διαδικασία. Το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων αφήνουμε και ένα δίπλα στο τζάκι μαζί με ένα μπράντι για τον Άγιο Βασίλη (αχμ..).
Η φιλοσοφία του μπλογκ μου είναι κυρίως να μοιράζομαι συνταγές που έχουν το κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Δεν έχω τίποτα εναντίον των συνηθισμένων, άλλωστε είναι σίγουρα καλά, αλλιώς δεν θα ήταν συνηθισμένα! Αλλά νομίζω είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος μια συνταγή για υπέροχα μελομακάρονα ή νόστιμους κουραμπιέδες. Γιατί να μην δοκιμάσουμε και κάτι άλλο; Θέλω να θυμόσαστε όμως, ότι όσο ασυνήθιστα και να είναι αυτά που σας παρουσιάζω εδώ, δεν είναι σε καμία περίπτωση δύσκολα.
Τα μπισκοτάκια αυτά είναι μια πολύ απλοποιημένη εκδοχή των mince pies, των παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκών της Βρετανίας. Τα mince pies είναι μικρές πίτες (ή τάρτες) με γέμιση mincemeat, ένα ωριμασμένο μείγμα από ξερά φρούτα, μπαχαρικά και αλκοόλ (συνήθως κονιάκ). Μην μπερδεύουμε το mincemeat με τον κιμά, σε πολλές περιπτώσεις γράφεται και προφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχικά (κατά το μεσαίωνα) το μείγμα περιείχε όντως και ψιλοκομμένο κρέας.
Είχα λοιπόν ένα βάζο έτοιμο mincemeat πολύ καλής ποιότητας, και δεν ήθελα να πάει χαμένο σε καμία περίπτωση. Έπρεπε φέτος να δοκιμάσω λοιπόν τα παραδοσιακά αυτά πιτάκια που παρεμπιπτόντως μου αρέσουν εδώ και δυο τρία χρόνια μόνο. Μικρή δεν ήθελα ούτε να τα βλέπω, αλλά τώρα τα καταβροχθίζω. Το mincemeat έχει πολύ έντονη γεύση, και λίγο «περίεργη» για τα δεδομένα μας εδώ στην Ελλάδα. Αν του δώσετε μια ευκαιρία όμως, το πλαισιώσετε με μια τραγανή, γλυκιά και βουτυράτη ζύμη και το περιχύσετε με κρέμα γάλακτος, πιστεύω ότι θα πειστείτε!
Για να γίνουν τα mince pies θέλει λίγη δουλίτσα η ζύμη. Το κάτω μέρος απλώνεται σε φόρμα για μάφινς, φτιάχνουμε ξεχωριστά καπάκια, γεμίζουμε, ενώνουμε και γενικώς μπαίνουμε σε μια διαδικασία λίγο χρονοβόρα. Έπιασα λοιπόν και ξεκίνησα. Στη δεύτερη δόση, και αφού είχα αρχίσει να χάνω την υπομονή μου, αποφάσισα να κάνω κάτι πιο εύκολο. Μπισκοτάκια thumbprint. Τα μπισκότα αυτά είναι στρογγυλά με ένα βαθούλωμα στη μέση (το όνομά τους προέρχεται από το βαθούλωμα αυτό που γίνεται με τον αντίχειρα σαν αποτύπωμα), και τα γεμίζουμε συνήθως με μαρμελάδα. Έτσι λοιπόν μου ήρθε η ιδέα να κάνω τέτοια με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση που είχα. Μπορώ να πω ότι βγήκαν πολύ καλύτερα από τις πίτες, και σε ιδανικό μέγεθος για τις γεύσεις αυτές. Αν θέλουμε βέβαια μπορούμε κι αυτά να τα φάμε όπως ακριβώς τις πίτες, σε μπολάκι με την κρέμα γάλακτος που τόσο τους ταιριάζει.
Οι ποσότητες εδώ είναι μεγάλες γιατί όπως είπα παραπάνω, τους δίνω και καταλαβαίνουν. Εσείς μπορείτε να τις μειώσετε στο μισό. Δείτε στο link love ιδέες για το υπόλοιπο mincemeat που θα σας μείνει στο βάζο.
Μου θυμίζουν κάποια Γερμανικά έτσι όπως τα έφτιαξες, που τους βάζεις μαρμελάδα από πάνω.
Θα τα αναζητήσω από αύριο στο Λονδίνο.
Καλές γιορτές!!
Αχ Ξανθή μου πόσο ζηλεύω που θα πας Λονδίνο! Εκεί να δοκιμάσεις την original εκδοχή, τα mince pies. Με brandy butter και κρέμα γάλακτος! Να περάσεις όμορφα, καλές γιορτές!!
Σκέτη ομορφιά τα μπισκοτάκια σου Ελένη!
Μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογράφιση τους.
Ωραία ιδέα να τα κάνεις σε στιλ thumbprints και να τα γεμίσεις με mincemeat. Πολύ χριστουγεννιάτικη πρόταση!
Φιλιά
Ευχαριστώ Ερμιόνη! Δεν είναι ωραίο όταν σου έρχεται φλασιά και βγαίνει καλό το αποτέλεσμα;! Διπλή χαρά.. Καλές γιορτές!
Tέλεια φαίνονται μπαίνουν κι αυτά στη λίστα ….Όμορφες γιορτές με αισιοδοξία !!!Χρόνια πολλά Ελένη δημιουργικά με πολλές συνταγές αλμυρές,γλυκές και κυρίως ασυνήθιστες!!
Σ’ευχαριστώ Λένα μου! Χρόνια Πολλά και σε σενα, να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Να περάσετε όμορφα τις γιορτές και να έχετε ένα υπέροχο 2014!