18.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

27.06.2014

5 αξιολ., M.O. : 5,00
2-4

«Γεύσεις και Αρώματα Ελληνικού Καλοκαιριού» Και τι πιο καλοκαιρινό από το μπριάμ; Η συμμετοχή μου στη δράση της WWF Ελλάς ήταν με ένα κλασικό μας πιάτο. Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους, με δυο απλές παραλλαγές σε περίπτωση που το βαρεθήκαμε (χα.. λέμε τώρα), ή για να αξιοποιήσουμε αυτό που περίσσεψε.

Πριν λίγες μέρες, έλαβα πρόσκληση σε ένα blogging action της WWF Ελλάς. Το θέμα; Γεύσεις και Αρώματα Ελληνικού Καλοκαιριού. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Καλύτερη Ζωή». Τι σημαίνει αυτό; Η οργάνωση έχει δημιουργήσει έναν κόμβο όπου μπορούμε εμείς οι πολίτες να ενημερωνόμαστε και να κινητοποιούμαστε όσο αφορά σε καθημερινά θέματα που μας απασχολούν. Εκεί βρίσκουμε πληροφορίες αλλά και ουσιαστικές προτάσεις για το πως μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μικρές ή μεγάλες πράξεις συνεργασίας και αλληλεγγύης. Η δράση Καλύτερη Ζωή αναπτύσσεται γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες α) διατροφή, β) ζωή στην πόλη, γ) κατανάλωση, δ) ενέργεια. Επισκεφθείτε την εδώ να μάθετε περισσότερα.

Καλύτερη Ζωή λοιπόν, και Καλύτερη Διατροφή. Ελληνικό καλοκαίρι. Γεύσεις και αρώματα. Από που να ξεκινήσει κανείς! Οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό; Θάλασσα, τζιτζίκια, ντομάτες, καρπούζι, μπαλκόνι, μπύρα, λαδερά, χταπόδι, γιαρμάς. Και ακόμα τόσες. Αυτόματα το μυαλό μου γυρνάει πίσω, στα χρόνια που το καλοκαίρι σήμαινε ελευθερία˙ από το σχολείο, από τα βαριά ρούχα, από την πόλη. Το καλοκαίρι άλλωστε ανήκει στα παιδιά. Γυρνάει πίσω στα απογεύματα, που επιτέλους πήγαινε έξι η ώρα και άνοιγε η πόρτα για να βγούμε στους δρόμους της γειτονιάς, με φωνές, γέλια, πειράγματα, τσακωμούς. Γυρνάει στα λαστιχένια καρεκλάκια του θερινού σινεμά, με την πορτοκαλάδα στο ένα χέρι και το σουβλάκι στο άλλο. Και φυσικά στις διακοπές κοντά στη θάλασσα, από το πρωί μέχρι το βράδυ με το μαγιό στην παραλία, με το καρπούζι να κάνει το λουτρό του στο κρύο νερό μέχρι να έρθει η ώρα που θα το έσφαζε η μαμά και θα μας έδινε την τεράστια φέτα να την καταβροχθίσουμε. Ζουμιά και κουκούτσια παντού, και όσο πιο πολύ κολλούσαμε τόσο πιο πολύ ευχαριστιόμασταν την επόμενη βουτιά.

Το καρπούζι βέβαια ερχόταν μετά το μεσημεριανό. Όλη μέρα στη θάλασσα για μας ήταν ακριβώς αυτό. Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, δεν χάναμε λεπτό μακριά απ’ την ακρογιαλιά. Οι πιο ευφάνταστες εξορμήσεις με φιλικές μας οικογένειες, ήταν όταν ξεκινούσαμε το πρωί με ένα ταψί φαγητό, και πριν την παραλία κάναμε μια στάση στο φούρνο να το αφήσουμε. Το μεσημέρι πεταγόταν η μαμά να το φέρει, και ορμούσαμε με λύσσα στο περιεχόμενο, πότε γεμιστά, πότε μπιφτέκια με πατάτες, πότε το αγαπημένο μου μπριάμ. Ούτε πιάτα, πολλές φορές ούτε καν πιρούνια… με χεράκια και μουτράκια λαδωμένα, ξεπλενόμασταν στην ακροθαλασσιά. Αυτό ήταν το καλύτερο μπριάμ του κόσμου.

Συνταγή για μπριάμ πιθανό να μη χρειάζεστε. Όλοι έχουμε τον τρόπο μας να το φτιάχνουμε. Εγώ θα μοιραστώ τον πιο απλό, και μαζί δυο τρόπους λίγο διαφορετικούς για να το απολαύσουμε είτε μόλις ψηθεί, είτε την επόμενη μέρα. Γιατί εννοείται πως δεν πετάμε ούτε μια κουταλίτσα.

Υλικά

Για το Μπριάμ
3 κολοκυθάκια μικρά, κομμένα σε μεσαίες ροδέλες
1 μελιτζάνα τσακώνικη μεσαία, κομμένη σε μεσαίες ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης μεσαία, κομμένη σε ροδέλες
1 πατάτα μικρή, κομμένη σε μικρά κομμάτια (περίπου 16)
1 ντομάτα μικρή προς μέτρια, κομμένη σε μεγαλούτσικα κομμάτια
1 κρεμμύδι μέτριο προς μεγάλο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 8)
8 ντοματίνια, ολόκληρα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για Καλοκαιρινά «Ζυμαρικά αλά Μπριάμ»
Μπριάμ έτοιμο (στις ποσότητες της παραπάνω συνταγής)
350 γρ ζυμαρικά της αρεσκείας μας
Γραβιέρα τριμμένη ή φέτα θρυμματισμένη για το σερβίρισμα

Μπριάμ το Αυγουλένιο
Μπριάμ έτοιμο (στις ποσότητες της παραπάνω συνταγής)
2-3 αυγά

Βήμα 1

Για το Μπριάμ (μερίδες 2): Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C αέρα/190C αντιστάσεις και βάζουμε τη σχάρα στο προτελευταίο επίπεδο (3/4). Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το λάδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να λαδωθούν όλα καλά. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα ταψάκι (δεν μας πειράζει να είναι λίγο στριμωγμένα) και ψήνουμε για περίπου μια ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και φέτα. Επίσης είναι υπέροχο και με μια γενναιόδωρη κουταλιά γιαούρτι!

Βήμα 2

Για τα Ζυμαρικά Αλά Μπριάμ (μερίδες 3-4): Περίπου 5 λεπτά πριν γίνει το μπριάμ βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα το μπριάμ, και προσθέτουμε από το ταψί όσο λάδι θέλουμε (θα είναι αρκετό οπότε καλύτερα να μη το βάλουμε όλο). Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τυρί ή φέτα θρυμματισμένη.

Σημείωση: Αν το μπριάμ μας είναι χθεσινό/κρύο, όσο βράζουν τα μακαρόνια το ζεσταίνουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο από το λάδι του και συνεχίζουμε.

Άλλες προτάσεις για τα ζυμαρικά
-Αν μας αρέσει το γιαούρτι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο όσο είναι ζεστά.
-Υπέροχα είναι επίσης και με λίγο ξύδι μπαλσάμικο.
-Αν φτιάχνουμε το μπριάμ ειδικά για το πιάτο ζυμαρικών, μπορούμε να τρίψουμε την ντομάτα αντί να την κόψουμε, ή να προσθέσουμε μια κουταλιά πελτέ. Έτσι θα βγει λίγο πιο σαλτσοειδές το αποτέλεσμα.

Βήμα 3

Για το Αυγουλένιο Μπριάμ (μερίδες 2-3): Μόλις ψηθεί το μπριάμ βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και με ένα κουτάλι μεταφέρουμε λίγο από το λάδι του σε ένα τηγανάκι. Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και τηγανίζουμε τα αυγά στο λάδι. Σερβίρουμε το μπριάμ με ένα αυγό από πάνω και μπόλικο ψωμί «για να σκουπίσουμε το πιάτο»!

Στη δράση συμμετείχαν οι φίλοι bloggers Culinary Flavors, Elena Is Cooking, Funky Cook, Mamatsita, Wonderfoodland, Μαγική Κουτάλα, Μαϊντανός, Συνταγές της Ασπρούλας. Δείτε εδώ τι σημαίνει γι’αυτούς καλοκαίρι, και τις υπέροχες συνταγές που μας προτείνουν.

5 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    27/06/2014

    προσφατα δοκίμασα κι εβαλα μάραθο φρέσκο(εναλλακτικά κοπανισμένο μαραθόσπορο) στο μπριαμ…του πάει!

  • Απάντηση
    27/06/2014

    Τι όμορφη και νοσταλγική ανάρτηση!
    Πόσες αναμνήσεις μου ξύπνησες Ελένη!
    Λοιπόν το μπριάμ το εκτίμησα σε μεγαλύτερη ηλικία ομολογώ.
    Και οι δύο παραλλαγές υπέροχες. Μεράκι και λίγη φαντασία να έχει ο άνθρωπος και ορίστε πόσο όμορφα μεταμορφώνεται ένα κλασικό πιάτο σε κάτι πολύ φρέσκο!
    Τα φιλιά μου

    • Απάντηση
      28/06/2014

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Ήταν πολύ ωραίο θέμα και χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η αφορμή να ψάξω στο χρονοντούλαπο για κάποιο φαγητό παιδικών καλοκαιριών. Παρ’ όλα αυτά αναζητώ πάντα και το “κάτι διαφορετικό”, εξού και οι προτάσεις! Φιλιά

  • Απάντηση
    27/06/2014

    Και οι 2 προτάσεις είναι μούρλια!!!