22.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.12.2013

1 αξιολ., M.O. : 4,00
4-5

Ναι, σωστά διαβάσατε. Γλυκοπατάτα σε γλυκό. Γιατί όχι; Το λέει άλλωστε και το όνομά της. Ένα παραδοσιακό Αμερικάνικο γλυκό, λίγο πειραγμένο και πολύ ενδιαφέρον.

Την περασμένη Πέμπτη ήταν το Thanksgiving, η ημέρα Ευχαριστιών της Αμερικής. Φέτος δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο και μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα, γιατί πέρσι που είχα κάνει τραπέζι σε φίλους περάσαμε πολύ όμορφα. Δεν είναι γιορτή για μας εδώ στην Ελλάδα, αλλά γίνεται τόσο μεγάλος χαμός στην διεθνή μπλογκόσφαιρα που δεν μπορείς παρά να ονειρεύεσαι γαλοπούλες, πατάτες φούρνου, λαχανάκια Βρυξελλών και πίτες με πεκάν!

Μπορεί να μην έγιναν τραπεζώματα λοιπόν αλλά η επιρροή του ίντερνετ έκανε πάλι το θαύμα της και έπρεπε να φτιάξω κάτι προς τιμήν της μεγάλης αυτής φαγητογιορτής. Το μάτι μου έπεσε σε μια πίτα γλυκοπατάτας, ένα κλασικό γλυκό που κατάγεται από τις νότιες πολιτείες. Όπως πολλές συνταγές με γλυκοπατάτα, πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε από τους σκλάβους με βάση κάποια παραδοσιακά φαγητά της Αφρικής. Αρχικά δεν τρωγόταν σαν επιδόρπιο, αλλά σαν συνοδευτικό του κυρίως γεύματος.

Η παραδοσιακή πίτα έχει βάση από ζύμη, και η γέμιση γίνεται με ζάχαρη, αυγά, γάλα και πουρέ γλυκοπατάτας. Η παραλλαγή αυτή έχει βάση από μπισκότο, άρα μοιάζει περισσότερο με το κλασικό (ψημένο) τσίζκεϊκ. Η συνταγή μου φάνηκε εύκολη και ενδιαφέρουσα, και επειδή είχα μια έτοιμη μαγειρεμένη γλυκοπατάτα στο ψυγείο η προετοιμασία ήταν ταχύτατη. Η γεύση είναι πολύ πλούσια και η γλυκοπατάτα εμφανής μεν, ταιριαστή δε. Είναι σίγουρα ασυνήθιστο γλυκό, και πιθανό να μη μοιάζει με τίποτα που έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν. Όπως μου είπε όμως και ο γείτονάς μου (η οικογένεια που μένει δίπλα μας είναι από τους βασικούς μου δοκιμαστές και τους ευχαριστώ πολύ!) μετά τις πρώτες «αναγνωριστικές» πιρουνιές, συνειδητοποιείς ότι είναι πολύ νόστιμο αυτό που τρως!

Προτίμησα να φτιάξω το γλυκό με τα αγαπημένα μου μπισκότα Speculoos και όχι τα συνηθισμένα digestive που έχουμε μάθει στα τσίζκεϊκ, γιατί η γεύση τους είναι κάπως πιο καραμελένια και Χριστουγεννιάτικη λόγω των μπαχαρικών που περιέχουν. Αν δεν τα ξέρετε, είναι αυτά τα μικρά ορθογώνια μπισκότα, καφέ σε χρώμα, που προέρχονται κυρίως από την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Μερικές φορές σερβίρονται με τον καφέ σε καφετέριες.

Οι ποσότητες εδώ είναι μικρές γιατί είχα μόνο μια πατάτα, και προτίμησα να κάνω ατομικά γλυκάκια σε πυρίμαχα ποτηράκια (του σουφλέ). Μπορείτε να διπλασιάσετε τα υλικά για να σας βγει ένα κανονικού μεγέθους τσίζκεϊκ. Αν κάνετε ατομικά, θα σας βγουν τέσσερα ή πέντε, ανάλογα το μέγεθος των πυρίμαχων. Εμένα μου βγήκαν τέσσερα με πλούσια μπισκοτένια βάση και ένα στο οποίο έβαλα μόνο γέμιση γιατί μου περίσσεψε.

Υλικά

12 μπισκότα Speculoos

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

1 μέτρια γλυκοπατάτα κόκκινη

180 γρ. γάλα ζαχαρούχο (προσοχή: γραμμάρια όχι ml)

1 αυγό

1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

1/4 κ.γ. κανέλα

1/8 κ.γ. αλάτι

1/8 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 πρέζα πολύ μικρή γαρύφαλο σε σκόνη (μυτίτσα κουταλιού)

100 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τα Speculoos πραγματικά ταιριάξανε πολύ. Υπάρχουν στον Βασιλόπουλο σε πολύ καλή τιμή. Αν δεν σας αρέσουν ή δεν τα βρίσκετε, χρησιμοποιήστε μπισκότα τύπου digestive τα οποία είναι και αυτά νοστιμότατα σε τσίζκεϊκς.
Βήμα 1

Ψήνουμε την γλυκοπατάτα στο φούρνο (δείτε πως εδώ) ή στο slow cooker (δείτε εδώ). Αυτό μπορεί να γίνει και μια δυο μέρες πριν και να φυλάξουμε την πατάτα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Περνάμε τα μπισκότα από το μούλτι για να γίνουν λεπτά ψίχουλα. Αλλιώς τα βάζουμε σε σακουλάκι τροφίμων και τα κοπανάμε με τον πλάστη. Ψυχοθεραπεία καλή. Ανακατεύουμε με τα χέρια το τρίμμα με το λιωμένο βούτυρο, και το στρώνουμε στα πυρίμαχα πατώντας το καλά με τα δάχτυλα. Ψήνουμε για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Όσο ψήνονται οι βάσεις, βάζουμε στο μούλτι το εσωτερικό της πατάτας, το ζαχαρούχο, το αυγό και τα μπαχαρικά. Χτυπάμε λίγο μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στα πυρίμαχα, πάνω στις ψημένες βάσεις. Βάζουμε πάλι στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 με 30 λεπτά, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα στο κέντρο (αν κάνετε κανονικό μέγεθος τσίζκεϊκ θα πάρει λίγο περισσότερο).

Βήμα 4

Όταν είναι έτοιμα σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα. Μετά από 15 λεπτά ανοίγουμε λίγο την πόρτα και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να μην «καθίσουν» τα γλυκάκια στην μέση.

Βήμα 5

Ιδανικά αφήνουμε τα τσίζκεϊκ στο ψυγείο το βράδυ ή τουλάχιστον κάποιες ώρες.

Βήμα 6

Για να σερβίρουμε, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγύ και την απλώνουμε πάνω στα γλυκάκια.

Η πρωτότυπη συνταγή είναι από το Real Simple. Δείτε την εδώ.
1 αξιολ., M.O. : 4,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    03/12/2013

    Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Ποιες γλυκοπατάτες χρησιμοποιείς τις κόκκινες;;

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    03/12/2013

    Εξαιρετική πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
    Με τα cheesecakes έχω πολύ ιδιαίτερη σχέση οπότε το συγκεκριμένο με ιντριγκάρει!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      03/12/2013

      Καλησπέρα Ερμιόνη, ευχαριστώ πολύ! Αν σου αρέσει το κλασικό ψημένο cheesecake (New York style) αυτό θα σου αρέσει σίγουρα! Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις.

      • Απάντηση
        lena
        04/12/2013

        θα το φτιάξω κι αυτό….. φέτος πολύ γλυκοπατάτα…να υποδεχθούμε τον καινούργιο χρόνο γλυκά γλυκά!Ευχαριστούμε Ελένη μας!

  • Απάντηση
    spoon-stories
    04/12/2013

    Τα cheesecake πάνε να γίνουν τα αγαπημένα μου γλυκά, ( χμμ μετά τα σουφλέ σοκολάτας ίσως…) δεν είχα σκεφτεί καν τη πιθανότητα να κάνω ένα με γλυκοπατάτα! Είμαι τόσο περίεργη να το δοκιμάσω! Καλό Μήνα!

    • Απάντηση
      04/12/2013

      Είναι πολύ διαφορετικό γλυκάκι, και ό,τι πρέπει για χειμώνα. Ελπίζω να έρθεις να μας πεις πως πήγε!