21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

28.12.2013

2 αξιολ., M.O. : 2,50

Η γλυκόξινη cranberry sauce που μας περισσεύει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναβαθμίζει σημαντικά το ιδιαίτερο αυτό σάντουιτς, με το οποίο αξιοποιούμε και την γαλοπούλα που σίγουρα υπάρχει τέτοιες μέρες στο ψυγείο.

Οκ, αναγνωρίζω ότι οι περισσότεροι από σας δεν είχατε cranberry sauce στο τραπέζι σας. Αν όμως πράγματι σας περίσσεψε κρέας γαλοπούλας, ή σκοπεύετε να την μαγειρέψετε την Πρωτοχρονιά, σκεφτείτε να φτιάξετε και τη σάλτσα αυτή για συνοδευτικό. Μπορεί να σας φανεί περίεργο να συνδυάσετε κρέας με κάτι που μοιάζει με μαρμελάδα, αλλά πιστέψτε με ταιριάζει απόλυτα. Η σάλτσα κράνμπερι δεν είναι τόσο γλυκιά όσο μια μαρμελάδα, το φρούτο αυτό είναι ξινούτσικο (ακόμα και αποξηραμένο, όπως εδώ) και δεν βάζουμε πολύ ζάχαρη. Θα την περιέγραφα ως γλυκόξινη. Οπτικά βέβαια, δεν μοιάζει με σάλτσα καθόλου, αλλά την λέω έτσι λόγω του αγγλικού ονόματος (δείτε την στο «Δείξε μου»).

Τη σάλτσα λοιπόν την έβαλα εδώ σε ένα πολύ σπέσιαλ σάντουιτς. Πρώτη φορά έφαγα κάτι παρόμοιο στο Λονδίνο, σ’ ένα από αυτά τα ταχυφαγεία που έχουν την απίστευτη ποικιλία σε σάντουιτς, κομμένα σε τριγωνάκια μέσα στο πλαστικό κουτάκι. Αν έχετε ταξιδέψει στην Αγγλία ξέρετε σίγουρα ποιά λέω. Η αγαπημένη μου γεύση είναι αυγό με νεροκάρδαμο (watercress) όμως εκείνη τη φορά το μάτι μου έπεσε αλλού. Γαλοπούλα ψητή, γέμιση και σάλτσα κράνμπερι. Όλο σχεδόν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε ένα σάντουιτς! Το βούτηξα εννοείται, ειδικά μιας και ήταν ακόμα Οκτώβρης!

Στην φωτογραφία θα παρατηρήσετε ότι έχω χρησιμοποιήσει καπνιστή γαλοπούλα, όχι ψητή από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μπορούμε άνετα να βάλουμε όποια από τις δυο θέλουμε, το αποτέλεσμα είναι εξίσου καλό. Μπορούμε επίσης να βάλουμε μαρούλι αντί για αγγουράκι, ο σκοπός του είναι μόνο να δώσει λίγη δροσιά, δεν επηρεάζει τη γεύση ιδιαίτερα. Αντί για γέμιση είπα να βάλω μπρι, το οποίο και αυτό συνδυάζεται ωραία με τη σάλτσα.

Τα φρέσκα κράνμπερις είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα, και όταν βρεθούν συνήθως είναι πανάκριβα. Έτσι λοιπόν για να φτιάξω τη σάλτσα είπα να πειραματιστώ με τα αποξηραμένα που πλέον βρίσκουμε σε σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ ή τις κάβες που έχουν ξηρούς καρπούς. Ναι, το πείραμα πέτυχε. Μπορούμε να φτιάξουμε λοιπόν σπιτική κράνμπερι σος εύκολα και γρήγορα. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και κονσερβοποιημένη, αλλά δεν νομίζω ότι θα ξαναπάρω τέτοια τώρα πια.

Υλικά

Για την cranberry sauce:

150 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα

180 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι (δείτε το «Δείξε μου»)

50 ml φυσικός χυμός ροδιού (στα σουπερμάρκετ)

4 κ.σ. καστανή ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σάντουιτς:

Μαύρο ψωμί για τοστ

Λίγο βούτυρο (υπερβολή με το μπρι; Ίσως, αλλά γιορτές έχουμε!)

Cranberry sauce

Γαλοπούλα ψητή στο φούρνο, ή καπνιστή σε φέτες

Τυρί μπρι

Αγγουράκι σε φέτες ή μαρούλι

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η σάλτσα κράνμπερι
Βήμα 1

Για την cranberry sauce: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να πήξει. Θέλουμε να μείνει μόνο λίγο σιρόπι στον πάτο της κατσαρόλας (με τις ποσότητες αυτές μου πήρε περίπου μισή ώρα). Να θυμάστε ότι θα πήξει κι άλλο λίγο όταν κρυώσει. Η σος σερβίρεται κρύα με κρεατικά, ιδιαίτερα γαλοπούλα ή κοτόπουλο.

Βήμα 2

Για το σάντουιτς: Αλείφουμε δυο φέτες ψωμί με λίγο βούτυρο, και τη μια με σάλτσα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συναρμολογούμε!

2 αξιολ., M.O. : 2,50

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο