Ιδέες για Ντιπς με Μυρωδικά που Περίσσεψαν
Αποφεύγουμε την σπατάλη των μυρωδικών που σιγομαραίνονται στο πίσω μέρος του ψυγείου, με αυτές τις ιδέες για ντιπς που αξιοποιούν μαϊντανό, άνιθο, βασιλικό και δυόσμο.
{Σημείωση: Το post αυτό αρχικά συμπεριλάμβανε κείμενο για την σπατάλη φαγητού και την κλιματική αλλαγή. Το κείμενο έχει μεταφερθεί στην ολοκαίνουργια κατηγορία «Άρθρα». Οι ιδέες και η συνταγή για τα ντιπς παραμένουν εδώ}
Πρόσφατα βρέθηκα με ένα φυτικό τυρί κρέμα παναπαίσιο. Έχω μειώσει δραματικά την κατανάλωση του ζωικού και είμαι στη φάση που ψάχνω την καλύτερη εναλλακτική. Δοκίμασα ένα που σίγουρα ΔΕΝ θα ξαναπάρω. Έσπασα το κεφάλι μου να βρω τρόπο να το αξιοποιήσω γιατί ακόμα και έτσι χάλια που ήταν δεν είχα σκοπό να το πετάξω. Και ενώ ήμουν έτοιμη να το χτυπήσω με μπόλικη ζάχαρη μπας και φτιάξω κάτι σε γλυκό, θυμήθηκα οτι είχα μυρωδικά. Καλά οκ μπορεί να μη το θυμήθηκα μόνη μου αλλά να είδα κάτι στο Pinterest, σημασία έχει πως βρήκα λύση που θα έσωζε και τα κακομοιριασμένα μυρωδικά μου. Η συνταγή παρακάτω (χωρίς ποσότητες, προσαρμόστε ανάλογα με τα γούστα σας).
Είχα και φρέσκο δυόσμο οπότε έψαξα για κάτι ανάλογο και βρήκα αυτό το φοβερό τσάτνεϊ. Τις ποσότητες τις προσάρμοσα ανάλογα με το τι είχα (έκανα περίπου τη μισή συνταγή) και την έμπνευση της στιγμής (έβαλα νομίζω λιγότερο κρεμμύδι). Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες και καθώς το ετοιμάζετε να δοκιμάζετε και να διορθώνετε ανάλογα με το τι σας αρέσει (πχ λίγο περισσότερο ξύδι, λίγη περισσότερη ζάχαρη κλπ). Το τσάτνεϊ αυτό δεν βγαίνει πηχτό, είναι κάπως υδαρές και είναι νόστιμο με ινδικά πάπαντομς ή ψωμί νάαν, ή με σπιτικά τσιπς αραβικής πίτας (να είναι αλμυρά, δείτε συνταγή εδώ). Αν τρώτε κρέας δοκιμάστε το με αρνί. Στη φωτο παρακάτω το ντιπ με τυρί κρέμα και το τσάτνεϊ.
Αν έχετε περισσότερο μαϊντανό από όσο χρειάζεστε για το παραπάνω ντιπ με τυρί κρέμα, μπορείτε να φτιάξετε αυτή την Κυκλαδίτικη μαϊντανοσαλάτα.
Για περίσσευμα φρέσκου βασιλικού σας προτείνω αυτή τη φοβερή βινεγκρέτ εδώ. Δοκιμάστε τη με την γκαλέτ της συνταγής ή σε σαλάτα ζυμαρικών, όπως αυτή με ροδάκινο και ντομάτα.
Για φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο μπορείτε να δείτε το ντιπ μου με ελαιόλαδο εδώ. Μια ιδέα αν έχετε πολύ είναι να φτιάξετε διπλή ή τριπλή τη συνταγή, χωρίς το λάδι και το ξύδι, να μοιράσετε το μείγμα σε παγοθήκη και να το περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο να καλυφθεί. Το βάζετε κατάψυξη και όταν παγώσει βάζετε τα “παγάκια” σε σακουλάκι για να τα έχετε έτοιμα. Όταν έχετε όρεξη για λίγο ντιπ ξεπαγώνετε ένα παγάκι και συμπληρώνετε με λίγο ακόμα λάδι και μερικές σταγόνες μπαλσάμικο!
Με λίγη φαντασία δεν χρειάζεται να πετάμε μυρωδικά ποτέ!
Ας δούμε το ντιπ με τυρί κρέμα:
Πολύ καλή περιβαλλοντική ανάλυση και έγκυρες πηγές.
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Δεν είχα υπόψη μου τα στοιχεία, απίστευτο είναι! Ας κάνουμε ότι μπορούμε, κι αν είναι και νόστιμο όπως φαίνονται οι συνταγές τόσο το καλύτερο! Ευχαριστούμε
Σοφία μου ναι τα στοιχεία είναι δυσκολοχώνευτα! Όταν ακους πχ οτι σχεδόν τα μισά οπωροκηπευτικά που παράγονται παγκοσμίως χάνονται ή σπαταλώνται είναι να τρελαίνεσαι. Οκ, πολλά χάνονται λόγω προβλημάτων με τον καιρό, βλέπε χαλάζι κλπ (hello climate change) αλλά πολλά καταλήγουν στα σκουπίδια γιατί έχουν άσχημη εμφάνιση!! Τραγικό. Και είναι εύκολο να συμβάλλουμε, ενημέρωση χρειάζεται πάνω από όλα! Φιλιά!