Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα
Μια πολύ νόστιμη αλευρόπιτα με χόρτα εμπνευσμένη από τον πλαστό, με βάση το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι σπέλτ (ντίνκελ). Για τη γέμιση έβαλα ανάμεικτες πρασινάδες όπως σπανάκι, παντζάρια, μαρούλι, πράσα, άνηθο και δυόσμο. Τις γεύσεις ενισχύουν η διατροφική μαγιά και το marmite. Τα αρώματα της άνοιξης σε μια εύκολη πίτα!
Πλαστός, αλευρόπιτα, ζυμαρόπιτα, μπατζίνα, μπατσαριά, ταρκάσι, γιαουρτόπιτα, κασόπιτα, τεμπελόπιτα, ξυπόλυτη… μέχρι και ξεβράκωτη πίτα έχω βρει, ψάχνοντας τις ονομασίες για πίτες που δεν έχουν φύλλο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλές τέτοιες στην Ελληνική κουζίνα. Όλες εύκολες, όλες σίγουρα νόστιμες (κι ας μην τις έχω δοκιμάσει όλες), και όλες με χυλό αντί για φύλλο. Άλλες έχουν καλαμποκάλευρο, άλλες αλεύρι και άλλες συνδυασμό των δυο.
Από μια τέτοια εμπνεύστηκα και έφτιαξα αυτή την πανεύκολη πιτούλα με χόρτα. Είναι νηστίσιμη καθώς δεν περιέχει τυρί, αλλά με ιδιαίτερα ενισχυμένη γεύση λόγω της διατροφικής μαγιάς και του marmite που έχω προσθέσει. Το marmite το έχω αναφέρει κι άλλη φορά σε συνταγή και θεωρώ πως είναι χρήσιμο υλικό να έχει κανείς στο ντουλάπι του, αν τρώει συχνά γεύματα χωρίς ζωικά προϊόντα. Δίνει ένα βάθος στη γεύση, το umami που λέμε, που μερικές φορές λείπει από νηστίσιμα/vegan φαγητά. Το βρίσκουμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ.
Για τη γέμιση επέλεξα μια ποικιλία από ζαρζαβατικά. Σπανάκι, παντζάρια (τα φύλλα και τα κοτσάνια), μαρούλι (ασυνήθιστη επιλογή για πίτα αλλά νόστιμη!), πράσα, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και δυόσμο. Τέτοια εποχή πάντα νιώθω την ανάγκη να φάω μπόλικες πρασινάδες. Αν είστε κι εσείς σε τέτοια φάση μπορείτε να βρείτε κι άλλες ιδέες στο site Love My Salad όπου πρωταγωνιστές είναι πάντα τα λαχανικά!
Μια άλλη διαφορά που έχει αυτή η πίτα από τις κλασικές είναι η προσθήκη αλευριού σπέλτ (ή ντίνκελ). Την δοκίμασα και με 100% καλαμποκάλευρο, όμως νομίζω πως το σπέλτ προσθέτει ένα κατιτίς στη γεύση, και βοηθάει και στο να δέσει καλύτερα η πίτα. Κάπου εδώ να πω ότι η πίτα στις φωτογραφίες είναι αυτή που έχει μόνο καλαμποκάλευρο (η δεύτερη δοκιμή μου), ενώ βάζοντας και σπέλτ σκουραίνει λιγουλάκι το χρώμα. Ξέρω ξέρω, έπρεπε να ξαναφωτογραφίσω αφού «πείραξα» την τελική συνταγή. Δεν είχα όμως κουράγιο (είναι χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία η φωτογράφιση) και η διαφορά στην όψη είναι μηδαμινή! Οπότε θα με συγχωρέσετε ε;
Εγώ σας αποζημιώνω με μια συνταγή που ετοιμάζεται πανεύκολα και γίνεται ωραίο ελαφρύ γεύμα (φανταστείτε την πίτα με μια ζουμερή ντοματοσαλάτα), τέλειο συνοδευτικό για κάποιο μεγάλο τραπέζι, ή ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες. Ελπίζω να την δοκιμάσετε! Μην ξεχάσετε να με κάνετε tag στο Instagram για να μοιραστώ τις φωτο σας στα stories μου (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner).
Πριν ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στις σημειώσεις, είναι αρκετές σήμερα αλλά χρήσιμες.
Κανένα Σχόλιο