Εύκολη Applesauce (Σάλτσα Μήλου) στο Slow Cooker
Έχετε δοκιμάσει applesauce; Είναι πουρές μήλου, μαλακός, παχύρευστος και γλυκός. Φανταστείτε το εσωτερικό της μηλόπιτας... Αυτό. Την applesauce την απολαμβάνουμε με γιαούρτι για ένα υγιεινό και ελαφρύ σνακ, την προσθέτουμε στα δημητριακά μας, ακόμα και με χοιρινό ή πουλερικά μπορούμε να τη συνδυάσουμε. Εδώ φτιάχνεται πανεύκολα με τη βοήθεια του slow cooker.
Η applesauce τρώγεται πολύ στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Παραδοσιακά όμως υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ των δυο χωρών. Οι Άγγλοι την τρώνε κυρίως ως συνοδευτικό κρεατικών, και την φτιάχνουν χωρίς πολύ ζάχαρη. Οι Αμερικάνοι την τρώνε περισσότερο σαν γλυκό σνακ, ακόμα και σκέτη με το κουτάλι, και βάζουν κανέλα και λίγη παραπάνω ζάχαρη. Κατά το Wikipedia στη Γερμανία τρώνε σάλτσα μήλου με τηγανίτες πατάτας, ενώ στην Ολλανδία με τις τηγανιτές πατάτες! Χμ. Για το τελευταίο δε ξέρω…
Η applesauce που έχω φτιάξει εδώ μοιάζει περισσότερο στην Αμερικάνικη εκδοχή, αλλά έχω προσθέσει μόνο λίγη ζαχαρίνη. Εννοείται ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζαχαρίνη με ζάχαρη, λευκή η καστανή, ή να αφήσετε τη σάλτσα σκέτη. Νομίζω ότι τα φυσικά σάκχαρα των μήλων είναι αρκετά για να την γλυκάνουν όσο πρέπει. Ο αγαπημένος μου τρόπος να τρώω applesauce είναι με γιαούρτι, για πρωινό, για κάτι γλυκό μετά το φαγητό ή για σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επειδή το μήλο είναι το πιο πρωτεϊνούχο φρούτο, μια κουταλιά πάνω στα δημητριακά μας μπορεί να βοηθήσει να μείνουμε χορτάτοι για περισσότερο. Η σάλτσα είναι επίσης νοστιμότατη με ζαμπόν ή καπνιστή γαλοπούλα σε σάντουιτς, στο οποίο μπορούμε να βάλουμε και τυρί κρέμα αν θέλουμε.
Σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιπαρή ουσία του κέικ που φτιάχνουμε με σάλτσα μήλου. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για να σας έλεγα ακριβώς πως θα το κάνετε, οπότε αν θέλετε να το δοκιμάσετε θα συμβούλευα να ακολουθήσετε κάποια συνταγή. Μια άλλη ωραία ιδέα που είδα στο Pinterest είναι να φτιάξουμε παγωμένα γλειφιτζούρια με applesauce χρησιμοποιώντας τις ειδικές φόρμες που υπάρχουν στο εμπόριο. Ένα υγιεινότατο σνακ για τα παιδιά το καλοκαίρι.
Οι ποσότητες εδώ μας δίνουν κάτι παραπάνω από δυο βαζάκια μαρμελάδας.
Και για να κλείσουμε, έχω να σας ανακοινώσω τον νικητή της κλήρωσης για το slow cooker! Είναι ο Πάρης! Συγχαρητήρια και καλά μαγειρέματα! Στους υπόλοιπους να θυμίσω πως υπάρχουν slow cookers διαθέσιμα για αγορά, και μπορείτε να τα παραγγείλετε από εδώ.
«Φανταστείτε το εσωτερικό της μηλόπιτας…»
Οκ το φαντάζομαι και με πέθανες!
Μου αρέσει που βλέπω τη σάλτσα στη φώτο σου παρέα με γιαούρτι!
Ευχαριστώ Ερμιόνη! Ταιριάζει απίστευτα με το γιαουρτάκι, όπως και το κανονικό μήλο βέβαια. Αγαπημένη μου φρουτοσαλάτα είναι γιαούρτι, μήλο και σταφύλι.. άντε και λίγο μέλι..!
Δεν υπάρχει τρόπος να τη διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο όπως τις μαρμελάδες;
Καλή ερώτηση! Οι μαρμελάδες συνήθως έχουν πολλή ζάχαρη, και αυτή είναι το βασικό συντηρητικό τους. Εδώ δεν έχουμε όμως αρκετή ποσότητα ζάχαρης ώστε να κρατήσουμε άφοβα την applesauce για πολύ καιρό. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να της δώσουμε έξτρα χρόνο ζωής βάζοντάς την ζεστή σε αποστειρωμένα και ζεστά βάζα, προσέχοντας να μην ακουμπήσουμε το στόμιο του βάζου ή το εσωτερικό του καπακιού με το χέρι. Τα κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τεστάρουμε τα βάζα πιέζοντας το κέντρο του καπακιού, και αν δεν βυθίζεται σημαίνει πως έκλεισαν ερμητικά και μπορούμε να τα διατηρήσουμε περισσότερο. (οδηγίες για αποστείρωση βάζων υπάρχουν στο ίντερνετ) Εγώ πάντως κι έτσι θα τα έβαζα στο ψυγείο για σίγουρα. Ο άλλος πιο εύκολος τρόπος είναι να τη χωρίσουμε σε μερίδες σε σακουλάκια ή ειδικά τάπερ στην κατάψυξη. Αποψύχουμε στο ψυγείο το προηγούμενο βράδυ από τη μέρα που θέλουμε τη σάλτσα. Ελπίζω να βοήθησα!