21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.05.2014

7 αξιολ., M.O. : 5,00
4

Τα enchiladas έρχονται στα μέτρα της ελληνικής κουζίνας, με ψητό κοτόπουλο, φασόλια μπαρμπούνια, ρύζι και μια υπέροχη σάλτσα με γεύση ντομάτα και μαυροδάφνη. Ένα πιάτο απολαυστικό και χορταστικό που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια.

Το πιάτο αυτό θα μπορούσα να το πω comfort food. Είναι από αυτά που δημιουργούν ένα αίσθημα θαλπωρής και ευχαρίστησης, που γεμίζουν εκτός από το στομάχι και την ψυχή μας. (πω πω τι είπα τώρα.) Χωρίς πλάκα όμως, είναι φαγητάκι από αυτά που ονειρεύεσαι όταν κάνεις δίαιτα, ή όταν είσαι όλη μέρα στο δρόμο και δε βλέπεις μπροστά σου από την πείνα. Το καλό είναι ότι αν έχεις όλα τα υλικά, τότε είναι παιχνιδάκι η προετοιμασία του. Και είναι ο πιο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις το ψητό κοτόπουλο που έμεινε στο τάπερ από προχθές.

Τα κλασικά enchiladas έχουν την ομώνυμη σάλτσα σαν βασικό συστατικό. Έχει πάρει το μάτι σας ποτέ τα συστατικά της; Έχει τσίλι. Σε τρελές ποσότητες. Σε ποσότητες που ξέρεις πως όσο τρως, τα μάτια και η μύτη σου θα πρηστούν και θα τρέχουν, και τα χείλια σου θα γίνουν σαν της Ντονατέλα Βερσάτσε. Και ενώ παλιά τολμούσα τέτοια εξτρίμ σπορ, τώρα σκέφτομαι και τον συμπαίχτη μου, ο οποίος δεν είναι φαν του αθλήματος «κατάποσης φωτιάς». Προσαρμόζω λοιπόν το μεξικάνικο πιάτο στα δικά μας δεδομένα. Όσο αφορά στη γεύση, αλλά και όσο αφορά στα υλικά, που θέλω να τα βρίσκω εύκολα.

Τα υλικά είναι όλα απλά, και τα περισσότερα είναι πιθανό να τα έχουμε ήδη στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας. Υπάρχουν μερικά είδη που πραγματικά μας σώζουν τις στιγμές εκείνες που δεν ξέρουμε πως θα προλάβουμε να βάλουμε κάτι αξιόλογο στο τραπέζι. Τη λόξα μου με τα μαγειρεμένα φασόλια την ξέρετε. Στη σπάνια περίπτωση που δεν έχω στην κατάψυξη, θα έχω σίγουρα μια κονσέρβα κόκκινα φασόλια στο ντουλάπι. Το ρύζι φυσικά δεν λείπει ποτέ, και οι πίτες τορτίγιας είναι και αυτές μόνιμες κάτοικοι εδώ, αφού κρατάνε πολύ καιρό και γίνονται νόστιμα σάντουιτς ή φουρνιστά τσιπς ή μπολ σαλάτας (καλά διαβάσατε… δείτε εδώ). Για το τυρί δε χρειάζεται να πω ότι υπάρχει πάντα, σωστά; Πολλές φορές το έχω και έτοιμο τριμμένο στην κατάψυξη, και έτσι ούτε χαλάει ούτε τίποτα.

Και ερχόμαστε στη σάλτσα. Μια καλής ποιότητας έτοιμη σάλτσα νομίζω πως είναι σημαντικό να βρίσκεται στο ντουλάπι μας. Δεν παίζει ρόλο αν συνηθίζουμε να φτιάχνουμε σπιτική ή όχι. Μιλάμε για ένα υλικό που μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε πολλές περιπτώσεις, είτε με ένα σούπερ γρήγορο γεύμα ζυμαρικών, είτε με αυγά στο φούρνο για σνακ (δείτε εδώ), είτε με αστραπιαίο ντιπ όταν βρεθούμε ξαφνικά με ένα σαλόνι/μπαλκόνι γεμάτο ποδοσφαιρόφιλους (πλησιάζει και Μουντιάλ!). Η έτοιμη σάλτσα μπορεί να μας βοηθήσει και με περίπλοκα πιάτα όπως λαζάνια ή κανελόνια. Εγώ πάντως φροντίζω να έχω πάντα, μήπως βρεθώ με ψητό κοτόπουλο και θέλω να κάνω αυτά τα εντσιλάδας!

Οι σάλτσες που προτιμώ είναι της Simply Greek ή αλλιώς Απλά Ελληνικά. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, από τις κλασικές αξίες όπως Τομάτα Βασιλικός, ή Θυμάρι ή Σκόρδο, στους νέους, πιο περιπετειώδεις συνδυασμούς όπως Τομάτα Μελιτζάνα, Τομάτα Μαυροδάφνη, ή Τοματορακομελιά! Αυτό που για μένα κάνει τις σάλτσες της Simply Greek να ξεχωρίζουν, είναι η ευδιάκριτη γεύση του «δευτερεύοντος» υλικού. Όταν δοκιμάσετε την Τομάτα Φέτα για παράδειγμα, θα καταλάβετε αμέσως φέτα, σαν να υπήρχε μέσα κρυμμένο ένα κομμάτι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως δυο από τις σάλτσες τους έχουν βραβευτεί με το Great Taste Award, σημαντικό βραβείο γεύσης που απονέμεται από ένα πάνελ 405 εξειδικευμένων κριτών στη Μεγάλη Βρετανία.

Εκτός από τις σάλτσες, η σειρά Απλά Ελληνικά περιλαμβάνει και μαρμελάδες σε πολύ πρωτότυπες γεύσεις (φράουλα βασιλικό, πορτοκάλι γλυκάνισο κ.ά.) και νόστιμα ντιπς (παντζάρι φέτα, ελιά καρύδι κ.ά.). Τα προϊόντα θα τα βρείτε σε ντελικατέσεν ή μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για να σας πουν ποιό κατάστημα είναι το πιο κοντινό σας.

Αν πάλι νιώθετε τυχεροί, αφήστε ένα σχόλιο εδώ. Δυο τυχεροί αναγνώστες θα κερδίσουν από ένα Simply Greek Gift Box με τους παρακάτω συνδυασμούς.
1. Σάλτσες Τομάτα Μαυροδάφνη, Τομάτα Σκόρδο, Τομάτα Ελιά
2. Ντιπ/Άλλειμα Παντζάρι Φέτα, Ντιπ/Άλλειμα Φλογερή Πιπεριά, Μαρμελάδα Πορτοκάλι Γλυκάνισο
Παρακαλώ τα σχόλιά σας μέχρι Παρασκευή 6 Ιουνίου. Η κλήρωση θα γίνει το Σάββατο 7 Ιουνίου. Διπλή συμμετοχή για όποιον μου πει σε ποιά άλλη συνταγή του The Foodie Corner έχω χρησιμοποιήσει προϊόν Simply Greek!

Υλικά

Για τη γέμιση

1 κούπα κοτόπουλο, κομμένο/σκισμένο με το χέρι σε μικρές μπουκίτσες

1 κούπα φασόλια μπαρμπούνια, μαγειρεμένα

2/3 κούπας ρύζι βρασμένο

1 κούπα κίτρινο τυρί (εγώ έβαλα Πεκορίνο Αμφιλοχίας) τριμμένο (κρατάμε στην άκρη 3 κ.σ. για πασπάλισμα)

1/2 κούπα τυρί cottage (ή γιαούρτι)

1 βαζάκι (1 κούπα) σάλτσα Simply Greek Τομάτα Μαυροδάφνη

1 κ.γ. αλάτι

Για τη συναρμολόγηση

1 βαζάκι (1 κούπα) σάλτσα Simply Greek Τομάτα Μαυροδάφνη

6 τορτίγιες μικρές

3/4 κούπας κίτρινο τυρί (εγώ έβαλα τσένταρ) τριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Δείτε τις σάλτσες Simply Greek στην ιστοσελίδα της εταιρίας στο www.simplygreek.gr, κάνετε like τη σελίδα τους στο facebook (εδώ) και επικοινωνήστε μαζί τους για να μάθετε το κοντινότερό σας κατάστημα. Σημείωση: Κάποιες από τις νέες γεύσεις δεν υπάρχουν ακόμα στο site.

Βήμα 1

Φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά της σε ένα μεγάλο μπολ. Ρυθμίζουμε τις ποσότητες ανάλογα με τις δικές μας προτιμήσεις αν χρειάζεται.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Σε ένα μικρό πυρέξ (το δικό μου είναι 18x26 εκ.) ρίχνουμε 6 κ.σ. σάλτσας (περίπου το ¼ από το βαζάκι των υλικών συναρμολόγησης) και το στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Παίρνουμε μια τορτίγια, βάζουμε 2-3 γενναιόδωρες κουταλιές γέμιση κατά μήκος της, και τυλίγουμε τις άκρες. Ξαπλώνουμε τη γεμάτη πίτα στο πυρέξ με το κλείσιμο προς τα κάτω ώστε να μην ανοίξει. Συνεχίζουμε με όλες τις πίτες και τις βάζουμε δίπλα δίπλα στο ταψί. Οι ποσότητες των υλικών που αναφέρονται θα γεμίσουν τις 6 τορτίγιες.

Βήμα 3

Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα (3/4 του βάζου) πάνω από τις γεμάτες τορτίγιες και την απλώνουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με το τυρί (το τσένταρ και τις 3 κ.σ. πεκορίνο που κρατήσαμε από τη γέμιση). Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να αναβλύζει λίγο η σάλτσα στα πλαϊνά του πυρέξ. Εμένα ήθελε 25 λεπτά.

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner είναι δοκιμασμένα από μένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

7 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

25 Σχόλια

  • Απάντηση
    24/05/2014

    Πραγματικά πολύ comfort φαγάκι, από αυτά που χαίρεσαι και εύχεσαι να μην τελειώσουν.
    Οτιδήποτε μεξικάνικο ή που να παραπέμπει σε μεξικάνικο μου αρέσει πολύ αλλά με τον πικάντικο χαρακτήρα σε μέτρο.
    Φιλιά

    • Απάντηση
      25/05/2014

      Τότε αυτό το πιάτο είναι για σενα Ερμιόνη! Με μεξικάνικο αέρα αλλά γεύση πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα. Ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
    26/05/2014

    yumie! και για τα enchiladas και για τις πεντανόστιμες σάλτσες!

  • Απάντηση
    Κατερίνα
    03/06/2014

    θα το δοκιμάσουμε μόλις μερικοί- μερικοί βγουν από δίαιτα! είμαστε big fun του μεξικάνικου, νομίζω και η αγαπημένη μου chimichanga μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα!

    • Απάντηση
      04/06/2014

      Σίγουρα μπορεί! Και η σαλτσούλα είναι ιδανική είτε για τη γέμιση είτε για dipping. Καλό κουράγιο με τη δίαιτα!

  • Απάντηση
    mm_skg
    04/06/2014

    Γαργαλιστικος συνδυασμος! Τα μεξικανικα ειναι η μεγαλη αγαπη του καλου μου!
    Μια καλη ετοιμη σαλτσα ειναι μεγαλη υποθεση και για εμας που εχουμε ελαχιστο ελευθερο χρονο και δεν προλαβαινουμε να φτιαξουμε την δικια μας σπιτικη σαλτσα, ειναι μεγαλη ευκολια! Ενα μπραβο σε αυτους που ασχολουνται με μερακι και φτιαχνουν ποιοτικα προϊοντα!

  • Απάντηση
    Paris
    04/06/2014

    Mexican food, perfect food!!! 😀

  • Απάντηση
    04/06/2014

    Πολύ νόστιμο φαγητό! Και οι σάλτσες θα πρέπει να είναι εξαιρετικές!

  • Απάντηση
    Katerina R.
    04/06/2014

    Τρελαίνομαι να δοκιμάζω νέες συνταγές και νέα προιόντα που έχουν φτιαχτεί με πολύ μεράκι!!
    Τα simply greek τα είχαμε ξαναδεί στην πρόταση για “ψητό μπρι με μαρμελάδα” ως κλείσιμο σε ένα εορταστικό τραπέζι.
    Καλή συνέχεια!!* 🙂

  • Απάντηση
    04/06/2014

    θέλωωωωωωωω!!!! φαίνεται τέλειο!

  • Απάντηση
    04/06/2014

    Καλημέρα!! Πεθαίνω για μεξικάνικο και μ’αρέσει πολύ που το φέρνεις στις ελληνικές γεύσεις!! Πάνω που πήρα κόκκινα φασόλια για να φτιάξω ρύζι μεξικάνικο, με βάζεις σε δίλημμα!
    Simply Greek, αν θυμάμαι καλά, είχες χρησιμοποιήσει και στο ψητό μπρι με μαρμελάδα.

  • Απάντηση
    Ματίνα
    04/06/2014

    Δείχνει εξαιρετικό και είναι υπέροχη ιδέα

  • Απάντηση
    EIRINI
    04/06/2014

    πολυ ωραια Τα simply greek ειχαν χρησιμοποιηθει στην συνταγη ψητο μπρι με μαρμελαδα

  • Απάντηση
    Κατερίνα
    04/06/2014

    Πω πω… και μόνο που το βλέπεις….!!!!
    Φανταστικό. Γεια στα χεράκια σου. Μου φαίνεται ότι θα πάω σπίτι να ψαχουλέψω για τα υλικά 😀

  • Απάντηση
    Evina
    04/06/2014

    Πολύ μου αρέσουν οι συνταγές σου που “μεξικανοφέρνουν” 🙂

  • Απάντηση
    KΩΣΤΑΣ
    04/06/2014

    πολυ ωραια συνταγη θα ηθελα να δοκιμασω τις σαλτσες SIMPLY GREEK

  • Απάντηση
    σοφια
    04/06/2014

    ωραιο πιατο..

  • Απάντηση
    NANTIA
    04/06/2014

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ…..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ..ΜΜΜΜΜΜΜ

  • Απάντηση
    ELENA
    04/06/2014

    Τέλεια συνταγή. Αυτή τη στιγμή έχω όλα τα υλικά εκτός από κοτόπουλο. Λες? Στη συνταγή ψητό μπρι με μαρμελάδα έχω δει ξανά προϊόντα Simply Greek.

    • Απάντηση
      04/06/2014

      Γιατί όχι και μια βετζετέριαν εκδοχή! Βάλε παραπάνω φασόλια και ίσως λίγο ψιλοκομμένο βραστό αυγό, ή ό,τι σου έρθει εκείνη την ώρα 😉 Καλή όρεξη!

  • Απάντηση
    Aphrodite
    04/06/2014

    Σιγουρα θα το εκανα εξτρα καυτερο, και λιγες πιπεριες πολυχρωμες? Πολυ καλη συνταγη και επειδη εχω δοκιμασει φαγητο απο φιλο μεξικανο, η εκτελεση ειναι πολυ κοντα στο αυθεντικο!
    Τα προιοντα Simply Greek τα ξαναειδαμε στην συνταγη με το ψητο μπρι με την μαρμελαδα!

  • Απάντηση
    04/06/2014

    Μπορώ να ονειρευτώ το παντζάρι-φέτα! Μιαμ!
    Ωραία η πρότασή σου!

  • Απάντηση
    06/06/2014

    υπέροχα!! αθ ηθελα πολυνα τα δοκιμάσω!