Ζουμερό Φιλέτο Γαλοπούλας στο Slow Cooker με Σάλτσα Gravy, και Τραγανές Πατάτες Φούρνου με Βούτυρο και Δεντρολίβανο
Φιλέτο στήθος γαλοπούλας ζουμερό και γευστικό, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς κόπο. Συνοδεύουμε με τις πιο αρωματικές και τραγανές πατάτες φούρνου, ψημένες με βούτυρο και δεντρολίβανο. Δυο εύκολες συνταγές για γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι.
Έχετε υπολογίσει χοιρινό ή κατσικοαρνάκι για το γιορτινό σας τραπέζι αλλά θα θέλατε και λίγη γαλοπούλα; Θα κάνετε ρομαντικά Χριστούγεννα με το ταίρι σας και δεν θέλετε βουνά από φαγητά που δεν θα φαγωθούν; Ή μήπως θα είστε εσείς και τα παιδάκια σας, και θέλετε να περάσετε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μαζί τους, και όχι κλεισμένη/ος στην κουζίνα; Η λύση είναι αυτή η γαλοπούλα. Υλικά που υπάρχουν ανα πάσα στιγμή στα σουπερμάρκετ χωρίς παραγγελίες και αναμονές, και εύκολη προετοιμασία που δεν θα κλέψει ιδιαίτερο χρόνο από τις φετινές σύντομες διακοπές των Χριστουγέννων (μα Κυριακή;). Προλαβαίνετε άνετα να προγραμματίσετε αυτό το γεύμα. Συμπληρώστε με βραστά ή ψητά λαχανάκια Βρυξελλών και καρότα, λίγη cranberry sauce, και είστε έτοιμοι.
Για την γαλοπούλα είχα έμπνευση και χρησιμοποίησα το κόλπο του προσούτο, αφού ξέρω πόσο βοηθάει τα φιλέτα κοτόπουλο που κάνω στον φούρνο (δείτε την προηγούμενη ανάρτηση). Έχω βάλει και αρκετά υγρά στο slow cooker, μιας και όπως ξέρουμε το στεγνό κρέας (όπως το στήθος πουλερικών) χρειάζεται βοήθεια στο αργό μαγείρεμα. Τα λαχανικά, το προσούτο αλλά και το φιλέτο βγάζουν ζουμάκι και αυτό θα είναι η βάση μας για την υπέροχη σάλτσα gravy (σάλτσα κρέατος) που θα φτιάξουμε στο τέλος. Το μόνο που θέλει προσοχή εδώ είναι ο χρόνος μαγειρέματος. Δεν θέλουμε να παραψηθεί και να στεγνώσει η γαλοπούλα, οπότε τεστάρουμε με θερμόμετρο φαγητού. Δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι όταν έχουμε μεγάλο κομμάτι κρέατος. Είναι ένα gadgetάκι που αξίζει να έχουμε στην κουζίνα. Αν δεν μας πειράζει η παρουσίαση, μπορούμε να τεστάρουμε με τον πιο απλό τρόπο, απλά κόβοντας το κρέας στο πιο παχύ του σημείο. Αν μέσα είναι λευκό και τα ζουμιά τρέχουν διάφανα, είναι έτοιμο.
Οι πατάτες είναι ψημένες με τον τρόπο που έχω μάθει από τη μαμά μου. Βγαίνουν τραγανές απ’έξω και αφράτες μέσα. Το κόλπο; Βράσιμο για δέκα λεπτά πριν το ψήσιμο στον φούρνο. Χρησιμοποιώ παραδοσιακό βούτυρο για πιο έντονο άρωμα, και μάλιστα εδώ έχω βάλει πρόβειο. Αν σας πέφτει έντονο, μπορείτε να βάλετε Κερκύρας, είτε το μισό μισό πρόβειο αγελαδινό, είτε το 100% αγελαδινό. Αποφασίστε ανάλογα τα γούστα σας, αλλά πιστεύω πως αν τολμήσετε το έντονο δεν θα απογοητευτείτε. Το δεντρολίβανο είναι για μενα ό,τι καλύτερο σε μυρωδικό για πατάτες, το υπερλατρεύω. Προσθέτετε ποσότητα ανάλογα πάλι με τα γούστα σας. Ένας άλλος ωραίος συνδυασμός για πατάτες ψημένες με αυτόν τον τρόπο, είναι να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο, και το δεντρολίβανο με πάπρικα. Νοστιμότατες, αλλά για μένα αυτή είναι μια πιο καθημερινή εκδοχή. Γιορτές χωρίς βούτυρο κατά τη γνώμη μου είναι σαν φακές χωρίς φέτα. Δεν παίζει.
Σας αφήνω να πάω να γράψω και την αγγλική ανάρτηση. Να δω που θα βρουν οι ξένοι φίλοι μου πρόβειο βούτυρο! Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές, χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2017!
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα, Ελένη μου, την οικογένεια σου και φυσικά τον Westley! Δεν προλαβαίνω ν αφήνω σχόλια αλλά σε διαβάζω ανελλιπώς και δοκιμάζω συνταγές Μαρινα
Καλά Χριστούγεννα Μαρίνα! Να περάσετε τέλεια και πολλά φιλιά στη Φράνκυ 🙂 Ελπίζω να σου αρέσουν οι συνταγές!
Καλησπέρα & καλή χρονιά. Ήθελα να μου προτείνετε ένα slow cooker.
Καλή χρονιά! Μπορείτε να διαβάσετε τις περιγραφές των μοντέλων στην κατηγορία Goodies και να δείτε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο. Αλλιώς στείλτε μου κάποιες πληροφορίες με email (θα το βρείτε στη σελίδα επικοινωνία) και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατό. Κυρίως αποφασίζουμε με βάση τον αριθμό ατόμων για τα οποία μαγειρεύουμε συνήθως (στην καθημερινότητά μας, όχι σε ειδικές περιπτώσεις) και το πόσες ώρες λείπουμε από το σπίτι. Ευχαριστώ πολύ!
Slow cooker για πρώτο γεύμα της χρονιάς! Σίγουρη επιτυχία!!! Μόνο που δεν είχα πάρει προσουτο και έβαλα μπέικον, ανυπομονώ να το ξανακάνω και με προσουτο, θα έχει άλλο άρωμα.. Επίσης επειδή ήμουν ξενύχτησα έκανα ρύζι και με τη σάλτσα απογειώθηκε! Ελένη με έβαλες ασπροπρόσωπη!
Τέτοια σχόλια μου φτιάχνουν τη μέρα μου! Πόσο χαίρομαι που σας άρεσε. Υπέροχη εναλλακτική το μπέικον, και φαντάζομαι πόσο απίστευτο ήταν το ρύζι με τη σάλτσα αυτή! Τέλειες ιδέες!