22.01.2025
You can use WP menu builder to build menus

06.01.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
12

Ένα Γαλλικό έθιμο που μοιάζει λίγο με την κοπή της δικής μας Βασιλόπιτας. Η ίδια η πίτα δεν μοιάζει πολύ, μιας και είναι πίτα με σφολιάτα και γέμιση κρέμας αμυγδάλου, αλλά έχει μέσα ένα μικρό γούρι αντίστοιχο με το δικό μας φλουρί. Χαρίζει λοιπόν στον τυχερό που θα το βρει καλή τύχη για όλο το νέο έτος. Α, και κόβεται των Φώτων!

Η διαδικασία που ακολουθείται για την κοπή της galette des rois, είναι αυτή που μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Πέρσι ήμουν καλεσμένη σε ένα φιλικό σπίτι, όπου η Γαλλίδα οικοδέσποινα είχε ψήσει μια καταπληκτική πίτα των βασιλιάδων. Ακολουθήσαμε το έθιμο, το οποίο είναι πολύ γλυκό και χαρωπό, και ενθουσιάστηκα. Τι γίνεται λοιπόν; Το μικρότερο σε ηλικία μέλος της παρέας, συνήθως κάποιο παιδάκι, μπαίνει κάτω από το γιορτινό τραπέζι για να μη βλέπει την πίτα. Φωνάζει ένα ένα τα ονόματα των καλεσμένων, και η οικοδέσποινα κόβει για τον καθένα ένα κομμάτι. Έτσι, δεν έχει σημασία αν φαίνεται που είναι το γούρι, μιας και ο μικρούλης ή η μικρούλα καθορίζει ποιός θα το πάρει, χωρίς να ξέρει τι γίνεται! Ο νικητής στέφεται βασιλιάς ή βασίλισσα και φοράει την κορώνα από χαρτόνι που φτιάχνεται ειδικά για τη περίσταση. Ο βασιλιάς επιλέγει την βασίλισσά του, η οποία φοράει κι εκείνη την κορώνα της (ή αντίστοιχα η βασίλισσα επιλέγει τον βασιλιά της) και οι δυο τους περνάνε το υπόλοιπο της μέρας ως καλότυχοι γαλαζοαίματοι.

Παραδοσιακά το γούρι ήταν ένα φασόλι (νομίζω ένα κουκί συγκεκριμένα) αλλά τώρα πια υπάρχουν μικρά πορσελάνινα μπιχλιμπιδοπαιχνιδάκια που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Να σας πω επίσης για την ιστορία, ότι οι βασιλιάδες του ονόματος της πίτας είναι οι τρείς Μάγοι που πήγαν να επισκεφθούν το Θείο Βρέφος και να προσφέρουν τα Τίμια Δώρα. Στα γαλλικά λέγονται Les Rois Mages. Σε πολλές χώρες την ημέρα των Θεοφανείων γιορτάζεται η επίσκεψη αυτή των μάγων και μάλιστα είναι η μέρα που παίρνουν τα παιδιά τα δώρα τους. Γι’αυτό και στη Γαλλία κόβουν την Galette Des Rois ανήμερα των Φώτων. Βέβαια, όπως κι εμείς έχουμε φτάσει να κόβουμε βασιλόπιτες σχεδόν μέχρι του Αγίου Βαλεντίνου, έτσι κι εκεί την κόβουν πλέον μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Και λίγο πριν γίνουμε το μπλογκ της Δομής, ας περάσουμε στις λεπτομέρειες της πίτας. Δεν είναι δύσκολη. Δύσκολη μπορεί να γίνει αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική σφολιάτα. Εγώ θα προτιμήσω την έτοιμη, ευχαριστώ πολύ. Τα δυο τρία σημεία που θέλουν λίγη προσοχή είναι το κόψιμο της ζύμης σε δίσκους (να μια ιδέα για εφεύρεση, διαβήτης φύλλου), η τοποθέτηση του ενός δίσκου πάνω στον άλλο στο ακριβές σημείο που πρέπει, και η αποφυγή του να βάλουμε τους δίσκους ανάποδα, με τον μεγάλο κάτω ενώ πρέπει πάνω. Ναι, εκ πείρας, αφήστε…

Η κρέμα είναι πανεύκολη, ειδικά δε αν πάρετε έτοιμη αμυγδαλόψιχα και δεν έχετε να πλύνετε πολυκόφτες και εξαρτήματα. Εγώ την άφησα το βράδυ στο ψυγείο και συνέχισα την άλλη μέρα το απόγευμα τη συνταγή. Ήταν μια χαρά. Επίσης, αν είστε τυχεροί και έχετε μεγάλη κατάψυξη, μπορείτε να συναρμολογήσετε την πίτα και να την βάλετε να παγώσει άψητη. Η σφολιάτα φουσκώνει πιο καλά όταν μπαίνει στο φούρνο όσο πιο κρύα γίνεται, άρα καλό θα της κάνετε, όχι κακό.

Για γούρι έβαλα φλουρί δικό μας διότι ύστερα από αρκετό ψάξιμο στο σπίτι, δεν βρήκα κάτι κατάλληλο που να μην αποτελεί συγχρόνως κίνδυνο πνιγμού. Δική μου πινελιά είναι και το γλάσο, για λίγη έξτρα γλύκα.

Υλικά

125 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος

125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

130 γρ. αμυγδαλόψιχα ψιλή

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 πρέζα αλάτι

2 αυγά

1 κ.γ. εσάνς βανίλιας ανακατεμένη με 2 κ.γ. νερό

500 γρ. σφολιάτα ψυγείου

1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. νερό

4 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 1/2 κ.γ. γάλα φρέσκο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Την επόμενη φορά θα έβαζα λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στην κρέμα (περίπου 1 κ.γ.). Η πρωτότυπη συνταγή ζήταγε ανθόνερο πορτοκαλιού (1 κ.σ. αντί της βανίλιας) οπότε μπορείτε αν έχετε να βάλετε τέτοιο. Νομίζω πως όντως θα της ταίριαζε.
Βήμα 1

Για την κρέμα αμυγδάλου, χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα, το κορν φλάουρ και το αλάτι προσέχοντας να διαλύσουμε τους σβόλους. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο βούτυρο και συνεχίζουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το ένα αυγό, χτυπάμε να ανακατευτεί καλά και προσθέτουμε και το δεύτερο. Χτυπάμε και ρίχνουμε και την εσάνς βανίλιας. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια καλά ομογενοποιημένη και λεία κρέμα. Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα να σφίξει.

Βήμα 2

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο 10 λεπτά πριν αρχίσουμε να τη δουλεύουμε, για να μη “σπάσει” στο ξεδίπλωμα. Ανοίγουμε το ένα φύλλο και κόβουμε έναν κύκλο διαμέτρου 25 εκ. περίπου. Τον μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αφήνουμε το δεύτερο φύλλο στην άκρη. Σημ: Εμένα με βοήθησε το να σχεδιάσω κύκλο πάνω σε άλλη λαδόκολλα και να κόψω εκεί τη ζύμη με οδηγό το σχέδιο.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το νερό και με ένα πινελάκι “βάφουμε” περιμετρικά τον δίσκο ζύμης που έχουμε βάλει στη λαμαρίνα, λίγο μέσα από το χείλος. Θέλουμε μόνο μια γραμμή από αυγό, πάχους περίπου 1 εκ. γύρω γύρω και λίγο μέσα από την άκρη της ζύμης. Δεν θέλουμε να τρέξει το αυγό πάνω από την άκρη γιατί αυτό μπορεί να μπλοκάρει το φούσκωμα της σφολιάτας. Για φωτογραφίες δείτε το λινκ κάτω από τη συνταγή.

Βήμα 4

Ρίχνουμε την κρύα κρέμα αμυγδάλου στο κέντρο του δίσκου και την απλώνουμε μέχρι πριν το περίγραμμα που κάναμε με το αυγό. Εγώ βρήκα ότι τα χέρια ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος γι’αυτό, και στο τέλος απλά λείανα την επιφάνεια με σπάτουλα σιλικόνης. Θέλουμε η κρέμα να έχει κάθετες άκρες (πλαϊνά) οπότε στρώνουμε επίπεδη επιφάνεια, όχι δηλαδή σαν βουναλάκι. Βυθίζουμε το φλουρί ή το γούρι μας στην κρέμα.

Βήμα 5

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και κόβουμε έναν κύκλο κατά 2 εκ. περίπου μεγαλύτερο από τον πρώτο. Τον τοποθετούμε ακριβώς πάνω στον πρώτο, πιέζουμε ελαφρά να φύγει ο αέρας μεταξύ ζύμης και κρέμας, και με τα δάχτυλα πιέζουμε τα πλαϊνά έτσι ώστε η ζύμη να αγκαλιάσει τα πλαϊνά της κρέμας, και το χείλος του επάνω δίσκου να έρθει και να καθίσει πάνω στο χείλος του κάτω, με τη στρώση αυγού μεταξύ τους. Πιέζουμε ελαφρά να σφραγίσουν.

Βήμα 6

Με την πίσω πλευρά ενός μαχαιριού κάνουμε ένα σχέδιο πάνω στη ζύμη. Για το σχέδιο που βλέπετε ξεκινάμε από το κέντρο και τραβάμε μια τοξωτή γραμμή προς την άκρη (η κοιλιά του τόξου βλέπει προς τα δεξιά). Το πιο εύκολο είναι να στρίβουμε το σώμα κρατώντας σχετικά σταθερό το χέρι και τον αγκώνα. Γυρνάμε λίγο τη λαμαρίνα και ξεκινάμε πάλι με μια ίδια γραμμή από το κέντρο. Τέλος, πάλι με το πίσω μέρος του μαχαιριού, σπρώχνουμε ένα τακ προς τα μέσα και πάνω το σημείο που τελειώνει η γραμμή. Για φωτό της πίτας λίγο πριν μπει στο φούρνο δείτε τη σελίδα μου στο Facebook εδώ. Με το υπόλοιπο αυγό και το πινελάκι μας «βάφουμε» ολόκληρη την πίτα προσέχοντας πάλι μην τρέξει στα πλαϊνά. Βάζουμε την λαμαρίνα στο ψυγείο για μια ώρα να ξανακρυώσει η ζύμη. Αν θέλουμε την καταψύχουμε σε αυτό το σημείο και την ψήνουμε μέσα στις επόμενες ημέρες όπως είναι παγωμένη.

Βήμα 7

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (160C αέρα) και όταν ζεσταθεί βγάζουμε την πίτα από το ψυγείο και την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά (5-10 λεπτά περισσότερο αν είναι από την κατάψυξη). Θέλουμε να πάρει ωραίο βαθύ χρυσαφένιο χρώμα. Κλείνουμε το φούρνο, ανοίγουμε λίγο την πόρτα και αφήνουμε την πίτα μέσα για λίγο να πέσει (ξεφουσκώσει) σταδιακά.

Βήμα 8

Όταν έχει κρυώσει τελείως η πίτα, ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη και 2 κ.γ. γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα απαλό γλάσο. Αν το θέλουμε πιο υδαρές βάζουμε άλλη μισή κουταλιά γάλα (εγώ έβαλα). Περιχύνουμε με το γλάσο την πίτα, σε γραμμές ή ό,τι σχέδιο θέλουμε. Δεν είναι πολύ σε ποσότητα γιατί θέλουμε απλά να δώσουμε λίγη έξτρα γλύκα στη σφολιάτα (εγώ δεν το έβαλα καν όλο). Η galette σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή είναι από το μπλογκ Chocolate & Zucchini. Δείτε εδώ την ανάρτηση με φωτογραφίες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα έθιμα σχετικά με τους Τρείς Μάγους εδώ.
Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    lena
    07/01/2014

    Πάρα πολύ ωραία,πρωτότυπη συνταγή και όντως χαρωπό έθιμο και πολύ γλυκιά η διαδικασία κοπής της πίτας!Με τον τρόπο αυτόν η κοπή γίνεται ομαλά και χωρίς ψαχουλέματα ……..Επομένως θα κόψουμε του χρόνου μία βασιλόπιτα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς και μία πίτα των Βασιλιάδων τα Φώτα….Αν και εγώ δεν θα περιμένω θα τη φτιάξω πιο μπροστά αφού κάνουμε καμιά εβδομάδα αποτοξίνωση γιατί δεν μπαίνουμε πια εύκολα στα ρούχα μας …..Φιλιά!!!

    • Απάντηση
      08/01/2014

      Ευχαριστώ πολύ Λένα. Είναι όντως μια περίοδος που όλοι κοιτάμε πως θα “ξεφουσκώσουμε”!