Γκαλέτ με Βερίκοκο και Ντομάτα, και Βινεγκρέτ Φρέσκου Βασιλικού
Μια εύκολη αλμυρή γκαλέτ με αλεύρι σπέλτ και γέμιση από ζουμερές ντομάτες και γλυκά βερίκοκα. Συνοδεύεται από μια εκρηκτικά νόστιμη βινεγκρέτ από φρέσκο βασιλικό.
Όσοι με ξέρετε θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατό να άναψα φούρνο εν μέσω καύσωνα. Η αλήθεια είναι πως την γκαλέτ αυτή την έφτιαξα πριν κάποιες εβδομάδες, τότε που οι θερμοκρασίες ήταν υπέροχα χαμηλές για την εποχή και απολαμβάναμε δροσούλα. Τώρα που καίει ο τόπος ο φούρνος κάθεται άπραγος και περιμένει. Μόλις το επιτρέψει ο καιρός όμως η γκαλέτ αυτή θα ξαναγίνει, αυτό είναι σίγουρο!
Ο συνδυασμός βερίκοκο-ντομάτα είναι από τις νέες μου αγάπες, ήδη έκανα και μια σάλσα με τις γεύσεις αυτές που με ενθουσίασε. Αναδεικνύονται μάλιστα ακόμα περισσότερο όταν συνοδεύονται από βινεγκρέτ φρέσκου βασιλικού. Η βινεγκρέτ αυτή είναι πραγματικά εκρηκτικά νόστιμη.
Εκτός όμως από νόστιμη, είναι και πολύ καλή ιδέα για να χρησιμοποιήσουμε τον βασιλικό που μας περισσεύει. Τα μυρωδικά είναι από τα τρόφιμα που δυστυχώς πάνε χαμένα μερικές φορές στην κουζίνα μου, όσο και να προσπαθώ να αξιοποιώ ολόκληρα τα ματσάκια. Γι’αυτό λατρεύω τις συνταγές που θέλουν μεγάλες ποσότητες από αυτά.
Η βινεγκρέτ βασιλικού ταιριάζει τέλεια με την γκαλέτ, με σαλάτες ζυμαρικών, με σαλάτα πανζανέλα, με πατατοσαλάτα και άλλα πολλά. Και είναι και πιο ελαφριά και σπιρτόζικη στη γεύση απ’ ό,τι είναι το πέστο.
Η ζύμη είναι με αλεύρι σπέλτ (ντίνκελ) γιατί ακόμα περνάω τη φάση μου μ’ αυτό (τα pancakes με σπέλτ τα είδατε;). Από λιπαρή ουσία χρησιμοποίησα μια φυτική μαργαρίνη με βάση την καρύδα (όχι τις κλασικές του σουπερμάρκετ, αυτές συνήθως δεν είναι 100% φυτικές) η οποία είναι πολύ ωραία σε γεύση και δουλεύει καλά στη ζύμη. Την βρίσκουμε σε καλά καταστήματα με βιολογικά. Αν προτιμάτε μπορείτε να βάλετε μια κλασική μαργαρίνη, μια χαρά θα βγει και έτσι. Αλλιώς στείλτε μου μήνυμα να σας δώσω πληροφορίες. Η ζύμη λοιπόν αυτή θα ήταν ιδανική βάση για οποιαδήποτε αλμυρή γκαλέτ, φαντασία να υπάρχει˙ ελπίζω όμως να δοκιμάσετε τη δικιά μου.
Και φυσικά περιμένω εντυπώσεις και φωτογραφίες! Κάντε με tag στο Insta (@thefoodiecorner) για να τις μοιραστώ στα stories μου.
Κανένα Σχόλιο