Εύκολη Γκαλέτ με Ζύμη Ανθότυρου, Καλοκαιρινά Φρούτα και Μπαχαρικά
Μια εύκολη γκαλέτ με ζύμη ανθότυρου και γέμιση από ροδάκινα, βανίλιες και βερίκοκα. Αρωματίζουμε με λίγο τζίντζερ, κανέλα και μαύρο πιπέρι και συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια για το απόλυτο καλοκαιρινό επιδόρπιο.
Για κάποιον που δεν έχει και την τέλεια σχέση με τις ζύμες και τις πίτες, η γκαλέτ (galette) είναι μια φοβερή λύση. Δεν θέλει ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στην προετοιμασία της, είναι νόστιμη και αποτελεί την τέλεια βάση για να πειραματιστούμε με άπειρους συνδυασμούς γέμισης.
Τις προάλλες είχα ξεμείνει με ένα ψυγείο γεμάτο ροδάκινα, βανίλιες, βερίκοκα, κορόμηλα και τυριά. Τα είχα πάρει για να χρησιμοποιηθούν σε ένα σεμινάριο styling και φωτογράφισης φαγητού που έκανα – προορίζονταν για μοντέλα κατά την διάρκεια της εξάσκησης! Τελικά για θέμα στήσαμε ένα πλατώ τυριών και τα περισσότερα φρούτα έμειναν παραπονεμένα. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να τα αφήσω να πάνε χαμένα, οπότε έφαγα όσα μπορούσα και τα υπόλοιπα σκέφτηκα να τα κάνω είτε πίτα, είτε κράμπλ (αν και έχω τέτοιο!), είτε τελοσπάντων κάτι παρόμοιο που να συνδυάζει κάποιου είδους ζύμη με αυτά τα ζουμερά και υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα.
Εκεί λοιπόν που αναρωτιόμουν τι θα κάνω, ξαφνικά στο instagram feed μου, άρχισαν να ξεπετάγονται γκαλέτ. Με κεράσια, με βανίλιες, με ντομάτες, με ένα κάρο παραλλαγές. Είχα πολύ καιρό να κάνω γκαλέτ και μου φάνηκε η τέλεια λύση. Εύκολη και νόστιμη. Το μόνο αρνητικό της είναι ότι γίνεται στον φούρνο και έχω αρχίσει να δυσανασχετώ με την χρήση του τώρα που ζεσταίνει ο καιρός. Αξίζει όμως μια μικρή θυσία για αυτό το γλυκό!
Και λέω γλυκό, αλλά πρέπει να σας πω ότι έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό γεύσεων αυτή η γκαλέτ. Φυσικά είναι κυρίως γλυκιά, αλλά σε κάθε μπουκιά μπορεί να τύχει μια ελαφριά νότα πικράδας (μάλλον από το ξύσμα πορτοκαλιού) ή μια νότα ξινούτσικη από το βερίκοκο (ίσως ήταν η συγκεκριμένη παρτίδα, αλλά μου φάνηκε να ξινίζει λίγο με το ψήσιμο, με ωραίο αποτέλεσμα!) ή μια νότα ζεστή και αρωματική από τα μπαχαρικά. Γενικά είναι πληθωρικό γλυκό! Και έχει ελάχιστη ζάχαρη ε; Γι’αυτό κατά το σερβίρισμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την γλυκύτητα με λίγο μέλι με το οποίο θα περιχύσουμε το κομμάτι μας.
Στη δική σας γκαλέτ μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε τα φρούτα που θέλετε, αρκεί να μην είναι φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
Εσείς τι κάνετε όταν έχετε περίσσευμα φρούτων; Πείτε καμιά καλή ιδέα!
Κανένα Σχόλιο