Γλυκό Ψυγείου με Γιαούρτι, Μασκαρπόνε, Μπισκότα Speculoos και Ροδάκινα
Στραγγιστό γιαούρτι, τυρί μασκαρπόνε και μέλι συνδυάζονται με τα αγαπημένα μου αρωματικά μπισκότα speculoos και ώριμα ζουμερά ροδάκινα, για να γίνουν ένα πανεύκολο και γρήγορο γλυκό ψυγείου.
Τα γλυκά ψυγείου τα αγαπώ πολύ. Και από ό,τι κατάλαβα όταν ανέβασα αυτό το γλυκάκι με φράουλες, σας αρέσουν κι εσάς! Εδώ έχουμε μια πιο καλοκαιρινή λύση που ελπίζω να έχει την ίδια απήχηση.
Τον συνδυασμό αυτόν, τον έχω αγαπήσει εδώ και χρόνια. Μια μέρα έκοβα ένα ροδάκινο να το φάω με γιαούρτι (λατρεμένο ταίριασμα) και επειδή μου βρισκόταν, σκέφτηκα να σπάσω από πάνω ένα μπισκότο speculoos. Εντάξει, ερωτεύτηκα με τη μια. Θυμάμαι ότι αμέσως είπα στον εαυτό μου «Ελένη, εδώ υπάρχει συνταγή». Το αποθήκευσα στο πίσω μέρος του μυαλού μου για αργότερα και συνέχισα τη μέρα μου.
Φέτος λοιπόν έχει τύχει δυο τρεις φορές συνεχόμενα να πετύχω ωραία ροδάκινα. Δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια (γιατί άραγε;) οπότε έχω ενθουσιαστεί και τα τρώω συνέχεια. Είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Τις προάλλες που έτρωγα ένα, κλασικά με γιαούρτι, θυμήθηκα τα αρωματικά μπισκοτάκια και αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να δημιουργήσω μια συνταγή με τον αγαπημένο αυτό συνδυασμό.
Πρωταγωνιστές της συνταγής είναι φυσικά το στραγγιστό γιαούρτι, τα ροδάκινα, και τα μπισκότα speculoos. Έκανα όμως και δυο ακόμα παρεμβάσεις. Για αρχή πρόσθεσα λίγο τυρί μασκαρπόνε για να ισορροπήσει κάπως η ξινούτσικη γεύση του γιαουρτιού και να γίνει το μείγμα πιο κρεμώδες. Καλά, είναι υπέροχος συνδυασμός, θα τον ξαναχρησιμοποιήσω σίγουρα στο μέλλον. Τέλος, για να θεωρηθεί γλύκισμα το συγκεκριμένο παρασκεύασμα θεώρησα οτι ήθελε και κάτι, εε, γλυκό! Οπότε έβαλα μέλι, μιας και οκ, γιαούρτι – ροδάκινο – μέλι… η καλύτερη παρέα.
Με το γλυκό αυτό (όπως με όλα τα γλυκά ψυγείου) πρέπει να θυμόμαστε πως όσο κάθεται, τόσο μαλακώνουν τα μπισκότα. Αν τα θέλουμε να είναι κάπως τραγανούλικα, να «κρατάνε» που λέμε, θα σερβίρουμε το γλυκό λίγες ώρες αφού το φτιάξουμε. Όχι κατευθείαν, για να προλάβει η κρέμα να στερεοποιηθεί λίγο και τα μπισκότα να απορροφήσουν υγρασία. Αλλιώς δεν θα κόβεται εύκολα. Αν θέλουμε τα μπισκότα εντελώς μαλακά, και το γλυκό αφράτο, το αφήνουμε αποβραδίς στο ψυγείο.
Και ένα τελευταίο τιπ. Μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη! Απλά για να το κόψουμε μετά και να το σερβίρουμε θα περιμένουμε 15-30 λεπτά (ανάλογα την θερμοκρασία ατμόσφαιρας) να μαλακώσει.
Πάμε να δούμε πόσο απλό είναι;
Το έφτιαξα σήμερα! Είναι φανταστικό: ελαφρύ όσο πρέπει, χωρίς ζάχαρη -που είναι βασικό για να το φάνε και τα μικρά, αφράτο και γευστικό. Πολύ ωραία ιδέα!
Ευχαριστώ πολύ!! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Τώρα που βγήκαν τα ροδάκινα πρέπει κι εγώ να το ξαναφτιάξω σύντομα!