26.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

18.02.2014

4 αξιολ., M.O. : 5,00
30

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρωινά είναι η γκρανόλα. Εδώ έχω μοιραστεί μια από τις νοστιμότερες που έχω δοκιμάσει, η οποία τυχαίνει να είναι και ιδιαίτερα υγιεινή αφού έχει ελαιόλαδο και μέλι.

Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα από δημητριακά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, το οποίο ψήνεται στο φούρνο και γίνεται τραγανό και μυρωδάτο. Δεν έχει καμία σχέση με το μούσλι. Να σημειωθεί αυτό παρακαλώ, καμία σχέση με το μούσλι. Το μούσλι περιέχει και αυτό δημητριακά, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, αλλά δεν είναι ψημένο, δεν έχει λιπαρό στοιχείο και συνήθως δεν έχει γλυκαντικό. Για μένα το να τρως μούσλι είναι κάπως σαν να τρως χαρτόνι. Ναι, δεν το συμπαθώ, φαίνεται; Τέλοσπάντων, προσωπικά γούστα είναι αυτά. Το μούσλι σίγουρα έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από την γκρανόλα, οπότε αν το καταφέρνετε μπράβο.

Και τα δυο αυτά πρωινά μπορούν εύκολα να προετοιμαστούν στο σπίτι. Φυσικά δεν έχουμε πάντα το χρόνο να φτιάχνουμε και να τρώμε μόνο σπιτικά δημητριακά. Κάποιες φορές, αν όχι συνήθως, θα αγοράσουμε έτοιμα. Εδώ όμως θέλει λίγο προσοχή, ειδικά αν έχουμε παιδιά. Τα δημητριακά που πωλούνται σε κουτιά στο σούπερ μάρκετ είναι λίγο παραπλανητικά και μερικές φορές έχουν πολύ ζάχαρη, αλάτι και χρωστικές ουσίες. Καλό είναι να κοιτάμε τον πίνακα συστατικών και θρεπτικών αξιών. Θέλουμε πρώτο πρώτο να λέει δημητριακά ολικής. Επίσης θέλουμε υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, και φυσικά χαμηλό ποσοστό ζάχαρης. Με τη ζάχαρη είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς, διότι αν το προϊόν έχει πχ. σταφίδες, η φυσική ζάχαρη που περιέχουν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στην συνολική αξία. Άρα αν διαχωρίζεται στον πίνακα, καλύτερα να ψάχνουμε την «πρόσθετη» ζάχαρη. Η «φυσική» ζάχαρη είναι και αυτή παχυντική, αλλά η συνολική διατροφική αξία του συστατικού (ας πούμε της σταφίδας) το καθιστά σημαντικό για την υγεία μας. Η φυσική ζάχαρη είναι υδατάνθρακας και δίνει ενέργεια, την οποία χρειαζόμαστε εμείς και πιο πολύ τα παιδιά. Στην τελική, δεν χρειάζεται να είσαι και επιστήμονας για να καταλάβεις ότι το μούσλι με τις σταφίδες είναι πιο υγιεινό από τα δημητριακά με σοκολάτα και τον σούπερ ήρωα στο κουτί, κι ας έχουν σχεδόν ίδιες θερμίδες ανά μερίδα.

Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι δεν είμαι υπέρ του να αποκλείω εντελώς κάτι από τη διατροφή μου. Νομίζω ότι με ισορροπία και μέτρο, μπορούμε να φροντίσουμε καλά τον εαυτό μας. Που και που θα φάμε και το Crunchy Nut (που είναι θεϊκό με γιαούρτι). Αλλά όταν κάτι είναι τόσο εύκολο, τόσο νόστιμο και τόσο πολύ καλύτερο για το σώμα μας όσο είναι αυτή η γκρανόλα, γιατί να μην αφιερώσουμε λίγο χρόνο το σαββατοκύριακο για να έχουμε όλη την εβδομάδα πρωινό;

Δοκιμάστε τη γκρανόλα και θα καταλάβετε. Εγώ την αγαπώ ιδιαίτερα με ξινόγαλο ή κεφίρ και ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα διότι είναι χορταστική, ειδικά αν συνδυαστεί με κάποιο φρέσκο φρούτο. Οι μπανάνες, οι φράουλες και τα σταφύλια είναι οι πρώτες μου προτιμήσεις.

Κρατάει αρκετές μέρες, κατά προτίμηση σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Προσπαθήστε να μην τσιμπάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σας κρατήσει περισσότερο! Οι ποσότητες εδώ δεν είναι πολύ μεγάλες, αν θέλετε διπλασιάστε τες και φτιάξτε περισσότερη γκρανόλα, ιδίως αν έχετε οικογένεια.

Υλικά

1 3/4 κούπας βρώμη (κατά προτίμηση σε ολόκληρες νιφάδες, δείτε την ανάρτηση εδώ για τα διάφορα είδη)

1/2 κούπα καρύδα τριμμένη

3 κ.σ. αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα

2 κ.σ. λιναρόσπορο

2 κ.σ. σουσάμι

1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/2 κ.γ. αλάτι

1/8 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1/4 κούπας ελαιόλαδο

1/4 κούπας μέλι

1/2 κούπα αποξηραμένα κράνμπερις

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Όταν έχουμε να προσθέσουμε λάδι (οποιοδήποτε είδος) και μέλι σε συνταγή, φροντίζουμε να μετρήσουμε πρώτα το λάδι. Στο ίδιο δοχείο μετράμε το μέλι, το οποίο θα γλιστρήσει εύκολα και καθαρά λόγω της λιπαρής επιφάνειας που άφησε το λάδι.
Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C (140C αέρα). Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά (εκτός των κράνμπερις). Ο καλύτερος τρόπος είναι με σύρμα, για να κατανεμηθούν καλά.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Δεν θέλουμε να κάψει το λάδι, απλά να λιώσει καλά το μέλι για να ανακατευθούν.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το υγρό στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε επίμονα με ξύλινη κουτάλα. Θέλουμε το λάδι και το μέλι να καλύψουν όλα τα υλικά. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαμαρίνα φούρνου, στρωμένη με λαδόκολλα. Αν θέλουμε «κομματάκια» γκρανόλας πατάμε το μείγμα με το πίσω μέρος της κουτάλας ή με το χέρι, για να κολλήσει. Αν τη θέλουμε πιο «σπυρωτή» την αφήνουμε έτσι.

Βήμα 4

Ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα τη δύναμη του φούρνου μας. Θέλουμε να ροδίσει η βρώμη αλλά να μην σκουρύνει πολύ στο χρώμα. Αν αρπάξει θα πικρίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω στη λαμαρίνα.

Βήμα 5

Όταν κρυώσει τη «σπάμε» σε κομμάτια αν χρειάζεται, την ανακατεύουμε με τα κράνμπερις και την τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Δεν είμαι διατροφολόγος και δεν μπορώ να εγγυηθώ για την επιστημονική ακρίβεια των πληροφοριών που σας έδωσα παραπάνω. Είναι βασισμένες σε γενικές μου γνώσεις και στοιχεία που βρήκα εδώ (στα αγγλικά) και εδώ. Εδώ θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον (και μικρό) άρθρο για μια έρευνα που έγινε με παιδιά. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από αυτήν στο μπλογκ The Cilantropist.
4 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Κι άλλες σπιτικές Γκρανόλες
Granola με αμύγδαλο, ινδοκάρυδο, ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο από το Bread & Tea
Βρώμη με ινδοκάρυδο και ανανά από το Bread & Tea
Τραγανιστή σπιτική γκρανόλα με άρωμα βανίλιας από το Τι Θα Φάμε Σήμερα;

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    18/02/2014

    Εγώ με όλα αυτά τα δημητριακά του εμπορίου δεν τα πάω ποτέ καλά προτιμώ μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα ή τηγανίτες με βρώμη και αυγά.
    Ο σύζυγος τρώει δημητριακά θα του δείξω τη συνταγή και αν τον ενδιαφέρει θα τα φτιάξω. Ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες.

    • Απάντηση
      18/02/2014

      Καλησπέρα Ξανθή. Κ εμένα μου αρέσει το ψωμί με μαρμελάδα το πρωί αλλά δε με κρατάει καθόλου! Αν δε φάω βρώμη ή κάτι με πρωτεΐνη, μέχρι τις 11 πεινάω σα λύκος! Οι τηγανίτες σου ακούγονται τέλειες.

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    18/02/2014

    Έχεις δίκιο βρε Ελένη, πράγματι το μούσλι είναι σαν να τρως χαρτόνι. Η αλήθεια είναι ότι το χρησιμοποιώ σε μπισκότα ή κέικ αλλά έτσι σκέτο δεν μπορώ να το φάω.
    Η γκρανόλα από την άλλη φαίνεται νοστιμότατη. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και μάλλον πρέπει.
    Πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      18/02/2014

      Ερμιόνη δοκίμασέ την οπωσδήποτε. Έχει εντελώς διαφορετική γεύση, έντονη και κρατσανιστή! Φιλιά πολλά

  • Απάντηση
    Ανθή
    26/01/2016

    Καλησπέρα! Που μπορώ να βρω Old Fashioned Rolled Oats στην Αθήνα?

    • Απάντηση
      26/01/2016

      Εγώ τα παίρνω από τον ΑΒ. Τα έχουν στα βιολογικά (όχι στα πρωινά), σε διάφανο σακουλάκι!

  • Απάντηση
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    04/08/2018

    ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ EMAIL LIST, ΜΕ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΩ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Απάντηση
      04/08/2018

      Ευχαριστώ πολύ! Έκανα εγγραφή με το email σας, λογικά θα σας έρθει κάποιο μήνυμα για επιβεβαίωση. Καλή συνέχεια!