Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι
Ένα εύκολο και νόστιμο «μπριάμ» του χειμώνα με υπέροχες ρίζες όπως γλυκοπατάτα, παντζάρι, ρέβα, σελινόριζα, καρότο, κρεμμύδι και ραπανάκια, συνδυασμένες με κουνουπίδι, λεμόνι και ζεστά μπαχαρικά όπως κύμινο και πάπρικα.
Το μπριάμ είναι πολύ αγαπημένο μου φαγητό, έχω και συνταγές εδώ στο μπλογκ, η μια μάλιστα είναι για slow cooker. Είναι όμως καλοκαιρινό φαγητό και ενώ θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε και τον χειμώνα, γιατί να μην το ανταλλάξουμε με κάτι πιο εποχικό;
Τον χειμώνα έχουμε πολλές επιλογές σε λαχανικά που γίνονται ιδιαίτερα νόστιμα όταν ψήνονται στον φούρνο. Όλες οι ρίζες είναι υπέροχες ψητές, και το κουνουπίδι επίσης είναι ασύγκριτα πιο γευστικό ψητό αντί για βραστό. Να φτιάξουμε λοιπόν ένα ωραίο μπριάμ με ρίζες και κουνουπίδι; Προσθέτοντας λίγο λεμόνι κάνουμε τις γεύσεις πιο σπιρτόζικες και τα μπαχαρικά δίνουν μια ζεστή νότα και πολλή νοστιμιά στο φαγητό. Είναι ο τέλειος τρόπος να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με περισσότερα λαχανικά.
Έχετε ακούσει την έκφραση «τρώμε το ουράνιο τόξο»; Πολύ απλά, σημαίνει τρώμε φαγητά με χρώμα – λαχανικά, φρούτα κλπ. Αν δυσκολεύεστε γενικά να βρείτε ιδέες, έμπνευση και συνταγές που να συμπεριλαμβάνουν μπόλικα λαχανικά και σαλατικά, έχω να προτείνω ένα πολύ καλό site, το www.lovemysalad.com Εκεί θα βρείτε πληθώρα συνταγών από όλο τον κόσμο, με μεγάλη ποικιλία υλικών. Με πολλή χαρά λοιπόν συνεισφέρω κι εγώ στην ιστοσελίδα αυτή με το χειμωνιάτικο μπριάμ μου! Κι έτσι συμβάλλω έστω και λίγο στο να βρίσκουν λύσεις όσοι χρειάζονται λίγη έμπνευση για τα γεύματά τους. Αν αναρωτιέστε τι θα φάτε αύριο ρίξτε μια ματιά στις επιλογές της σελίδας.
Για σήμερα όμως σας έχω καλυμμένους, σωστά; Χειμερινό μπριάμ λοιπόν με γλυκοπατάτες, παντζάρια, ρέβες, καρότα, σελινόριζα, κρεμμύδι, ραπανάκια και κουνουπίδι, ψητά στον φούρνο με ελαιόλαδο, λεμόνι, κύμινο και πάπρικα. Καλό δεν ακούγεται;! Και πανεύκολο. Συνοδεύστε το με χούμους ή φάβα για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα, αλλιώς ένα ωραίο ψωμί ή παξιμάδια και λίγη φέτα ταιριάζουν υπέροχα.
Γεια σου Ελένη!!! Το έχω στο φούρνο και ψήνεται!! Στους 180 στον αέρα και έχουν περάσει σχεδόν 50 λεπτά και δεν έχει πάρει είδηση το παντζάρι.. τα έχω κόψει και μικρά κομμάτια κιόλας.
Καλησπέρα! Περίεργο αυτό. Τα υπόλοιπα λαχανικά πως είναι; Αν δεν έχουν παραψηθεί τότε άστα όσο περισσότερο μπορείς, οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους και ίσως ο δικος σου θέλει πιο πολύ χρόνο. Αν έχουν παραψηθεί τότε βγάλτα μην καούν και στην χειρότερη δεν τρώτε το παντζάρι. Όμως έχε υπόψη πως δεν εννοώ να λιώνει το παντζάρι, εννοώ να το διαπερνά ένα κοφτερό μαχαίρι σχετικά ευκολα. Θα κρατάει λίγο. Δες το και αποφάσισε αναλόγως. Ο σκοπός είναι να μην καεί το φαγητό σου!! Αναμένω νέα!
Το έβγαλα ακριβώς στη 1,5 ώρα και είναι τέλειο!! Και φαντάσου το παντζάρι κρατάει ακόμα.. το κουνουπίδι είχε αρχίσει να μαυρίζει αλλά επειδή το ανακάτεψα 2-3 φορές πήρε ζουμάκι και δεν κάηκε..
Η γεύση του είναι πάααρα πολύ ωραία!! Θα καθιερωθεί στο εβδομαδιαίο μενού μας αν αρέσει και στα άλλα 2 μέλη της οικογένειας! Ελπίζω να τους αρέσει! Αλλιώς θα φάω ένα ταψί μόνη μου!!
Χαχαχα! Κι εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να φάω ένα ταψί μόνη μου! Εφόσον λοιπόν δεν κάηκαν τα άλλα λαχανικά τότε σίγουρα φταίει η διαφορά ισχύος του φούρνου. Μου ακούγεται αρκετά μεγάλη βέβαια τέτοια διαφορά, οπότε καλό θα ήταν να το έχεις υπόψη σου και για άλλες συνταγές μιας και πιθανό και αυτές να θέλουν παραπάνω χρόνο. Καλή σας όρεξη και ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια!!