Κανελόνια με Σπανάκι, Ανθότυρο και Κρούστα Γιαουρτιού
Νόστιμα και ελαφριά κανελόνια φούρνου με γέμιση από σπανάκι, ανθότυρο και μανιτάρια. Αντί για μπεσαμέλ τα σκεπάζουμε με κρούστα γιαουρτιού και έτσι κάνουμε το πιάτο ακόμα πιο εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία.
«Μα τι κανελόνια είναι αυτά;» Φαντάζομαι καταλάβατε ποιανού αντίδραση ήταν αυτή. Πάντως όχι του Westley. Τα κανελόνια (τα κανονικά, όχι τα «μούφα») είναι από τα αγαπημένα πιάτα του Μίστερ. Όταν λέω κανονικά εννοώ αυτά που έχουν σαλτσούλα ντομάτας κάτω, γέμιση κιμά μέσα και μπεσαμέλ πάνω. Να όμως που γίνονται και αλλιώς. Το σπανάκι τους ταιριάζει υπέροχα (όπως με όλα τα ζυμαρικά κατά τη γνώμη μου) και το ανθότυρο δίνει μια υπέροχη κρεμώδη γεύση. Το μανιτάρι μπήκε από σπόντα διότι μου περίσσεψε από άλλο μαγειρικό πείραμα, αλλά αποδείχτηκε επιτυχημένη σπόντα. Και τελικά; Τα έφαγε χωρίς μορφασμούς και χωρίς να τα διαμελίσει πρώτα για να μάθει “τι είναι αυτό το μαυράκι μέσα;” Success!
Εκτός από αρκετά υγιεινά, τα κανελόνια αυτά είναι και εύκολα. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία με τσιγαρίσματα και τέτοια. Λερώνουμε ένα, το πολύ δυο μπολ, όχι τις 100 κατσαρόλες που θέλουν τα κλασικά με τους κιμάδες και τις σάλτσες. Οπότε αντί για Κυριακάτικο φαγητό, το πιάτο αυτό σερβίρεται άνετα και μεσοβδόμαδα. Αν ακολουθείτε και την Αμερικάνικη μόδα είναι ιδανικό για την “Δευτέρα χωρίς κρέας”. Το μόνο σημείο που θέλει λίγο υπομονή είναι το γέμισμα των ζυμαρικών που είναι εύκολο αλλά λίγο χρονοβόρο.
Το σπανάκι το χρησιμοποιούμε ωμό. Είναι σημαντικό αυτό διότι χρειαζόμαστε τα υγρά που θα βγάλει κατά το μαγείρεμα για να μαλακώσουν τα κανελόνια. Το ζουλάμε καλά όπως θα δείτε στα βήματα, και έτσι χάνει τον όγκο του και μας επιτρέπει να γεμίσουμε τα ζυμαρικά. Γενικά να ξέρετε πως το αποτέλεσμα είναι ζουμερό αλλά αρκετά στεγνό (με την καλή έννοια!). Τα κομμάτια δηλαδή κόβονται καθαρά, χωρίς να ξεχύνονται σάλτσες και ζουμιά όπως ίσως έχετε συνηθίσει σε άλλες εκδοχές του πιάτου. Αν θέλετε πιο υγρό αποτέλεσμα θα πρότεινα να το φτιάξετε με μπεσαμέλ αντί για κρούστα γιαουρτιού.
Αν σας περισσέψει γέμιση (εμένα έμειναν 2-3 κουταλιές) μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όπως έχω κάνει σε αυτά τα αυγά φούρνου.
Κανελόνια με σπανάκι φτιάχνω και εγώ!
Στη δική σου εκδοχή εκτίμησα ιδιαίτερα την παρουσία των μανιταριών όπως επίσης και την ανάλαφρη και δροσερή κρούστα γιαουρτιού.
Φαντάζομαι πάντως όταν αν δεν έχουμε όρεξη για γέμισμα, μπορούμε να κάνουμε το πιάτο και με λαζάνια!
Φιλιά
Ερμιόνη! Τι καλή ιδέα για τα λαζάνια! Ναι βέβαια, μας κόβει το χρόνο προετοιμασίας στο μισό 🙂 Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Η συνταγή σου μου βγήκε πεντανόστιμη , ανάλαφρη και καθόλου λιπαρή. Ίσως λίγο παραπάνω στεγνή , όπως αναφέρεις βέβαια. Στράγγισα όμως αρκετά και το σπανάκι. Για το γέμισμα χρησιμοποίησα νάιλον σακουλάκι σαν κορνέ !! Εύκολο !!
Θα την ξανακάνω …. Ευχαριστώ.
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Και τι καλή ιδέα το κορνέ για το γέμισμα! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, φιλιά
Συγχαρητηρια για το υπεροχο κ ευαναγνωστο μπλογκ σας.
Σε αυτη τη συνταγη τι αλλο τυρι εκτος λευκων θα μπορουσα να βαλω;
Δεν είμαι σίγουρη πως θα ταίριαζε κάποιο κίτρινο τυρί εδώ στη θέση του λευκού, διότι θέλουμε την κρεμώδη υφή του ανθότυρου. Αλλιώς κινδυνεύει να βγει πολύ στεγνό το αποτέλεσμα. Μόνες εναλλακτικές νομίζω η ρικότα και η μαλακή μυζήθρα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σας λόγια!
Επειδή το να γεμίσω κανελόνια ένα-ένα δεν είναι και το καλύτερο μου προτίμησα να κάνω τη συνταγή με λαζάνια και βγήκαν υπέροχα! Υγρά όσο πρέπει, ελαφριά και πολύ θρεπτικά. Η κρούστα γιαουρτιού είναι από τις αγαπημένες μου οπότε όλος ο συδυασμός των υλικών έδεσε απόλυτα.
Αχ τα κανελόνια…. Το αγαπημένο φαγητό του Μίστερ, αλλά το γέμισμα… βάσανο, χαχαχα!! Χαίρομαι που ταίριαξε η συνταγή και στα λαζάνια, είναι σίγουρα λιγότερο μπελαλίδικη εναλλακτική! Φιλιά πολλά!