Καπνιστό Χοιρινό Κότσι με Φασόλια στο Slow Cooker
Ένα απίστευτα γευστικό πιάτο, με το κρέας να λιώνει στο άγγιγμα του πιρουνιού, τα φασόλια να παίρνουν το άρωμα του καπνιστού, και τη ζάχαρη να δίνει την άλλη διάσταση.
Να ‘μαστε πάλι στη γωνίτσα του slow cooker. Προχθές συζητούσα με μια φίλη του μπλογκ, και μου έλεγε ότι θέλει να πάρει μια συσκευή αργού μαγειρέματος. Λείπει πολλές ώρες από το σπίτι και θέλει όταν γυρνάνε τα παιδιά της από το σχολείο να υπάρχει έτοιμο φαγητό στο σπίτι. Τώρα, το ετοιμάζει από το προηγούμενο βράδυ και τα παιδάκια το ζεσταίνουν το μεσημέρι για να φάνε. Πόσο χαίρομαι όταν ακούω μαμάδες να ενδιαφέρονται για το τι τρώνε τα παιδιά όσο είναι μόνα τους. Αλλά και το να μαγειρεύεις το βράδυ διπλό φαγητό είναι μπελάς. Οι εύκολες λύσεις είναι πολλές, το σπιτικό φαγητό όμως δεν συγκρίνεται με τίποτα, ειδικά για τα παιδιά. Εννοείται πως όταν χρειαστεί να «κόψουμε δρόμο» το κάνουμε, εγώ είμαι υπέρ του να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, όχι δυσκολότερη. Το άγχος, έστω κι αν είναι για τη διατροφή μας, κι αυτό κακό κάνει. Που καταλήγω; Τα πάντα με μέτρο, και τηρούμε τις ισορροπίες. Το slow cooker πάντως μας κάνει σίγουρα τη ζωή ευκολότερη, συνδυάζοντας σπιτικό φαγητό με βολικό μαγείρεμα.
Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές θα ήθελα να έχω στο slow cooker μου το κότσι αυτό (η μερίδα της φωτογραφίας, πάει!). Θα είχε αρχίσει να μοσχομυρίζει, και θα ονειρευόμουν τη στιγμή αργότερα το απόγευμα που θα καθόμασταν με τον Μίστερ να το καταβροχθίσουμε.
Όποτε το φτιάχνω το συνοδεύω με ρύζι, είναι όμως ένα πιάτο που στέκεται άνετα μόνο του, αφού έχουμε και πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Μόνο λίγο ψωμάκι θα χρειαζόταν, ως μέσο «μαζέματος» της υπέροχης σάλτσας. Η συνταγή θα γινόταν και πολύ ωραία σαν σούπα, απλά με την προσθήκη παραπάνω νερού και μπαχαρικών κατά το μαγείρεμα.
Το κρέας βγαίνει απίστευτα μαλακό, κυριολεκτικά πέφτει από το κόκκαλο, και είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Είναι αρκετά λιπαρό, και θα χρειαστεί να το ξεψαχνίσετε για να αφαιρέσετε εκτός από τα κόκκαλα (δεν έχει πολλά) και το λιπάκι του. Θεωρώ ότι το χοιρινό αυτό θα γινόταν και πολύ ωραίος μπυρομεζές, λόγω του καπνιστού. Ίσως άλλη φορά το ετοιμάσω για τέτοια περίσταση και φάμε τα φασόλια με το ρύζι και τη σάλτσα χωριστά (φασουλόρυζο!).
Αν σας περισσεύουν μερίδες μπορείτε να τις βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη (προσοχή, όχι το ρύζι). Εγώ το ξεπαγώνω κατευθείαν σε κατσαρολάκι στη φωτιά, αλλά μπορείτε να το ξεπαγώσετε και στο ψυγείο (ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της μερίδας).
Αχ! είμαι σαν τα μικρά παιδιά που τους έχει τάξει το γλυφιτζούρι και περιμένουν με λαχτάρα να τα πας στο περίπτερο. Έτσι περιμένω να αποκτήσω το magic cooker μου και να δοκιμάσω την συνταγή σου.
Thank for sharing!
Χαχα Σόφη! Νομίζω θα το αγαπήσεις πραγματικά. Και για απορίες ή ό,τι χρειάζεσαι από ιδέες και προτάσεις εδώ είμαι!
Tέλειο το κότσι με τα φασόλια. Μια ερώτηση όταν λες καπνιστό κότσι εννοείς κάτι σαν αλλάντικό ή όχι; Aπό που το αγοράζεις;
Στο μπλόγκ μου katerinascookinglab.wordpress.com έχω μία συνταγή “κότσι χοιρινό ψητό με μπύρα”, έτσι για να το έχεις στα υπόψιν!
Φιλικούς χαιρετισμούς Κατερίνα
Γειά σου Κατερίνα! Σχετικά με τη συνταγή σου, την έχω προσθέσει στο Link Love γιατί δεν μπορώ να αφήνω links στα σχόλια (για τεχνικούς λόγους). Σου ζητώ συγνώμη για την παρέμβαση στο σχόλιο! Το κότσι το πήρα από τον ΑΒ, συνήθως φέρνει τα Χριστούγεννα. Δεν είναι αλλαντικό, είναι όπως το κανονικό κότσι (με κόκκαλο) αλλά έχει υποστεί επεξεργασία καπνισμού (έτσι λέγεται;). Ήταν σε αεροστεγή συσκευασία. Αν ψάξεις σε μηχανή αναζήτησης θα βρείς εταιρίες που το έχουν. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Πήρα slow cooker από το amazon πριν από 1 χρόνο περίπου. Στην αρχή φοβήθηκα ότι θα μείνει σε καμμιά γωνία της κουζίνας μου. Ευτυχώς ήταν έξυπνη αγορά και φτιάχνω απίθανα πράγματα με αυτό. ‘Οταν δε έχω τραπέζι, το ένα φαγητό γίνεται από το βράδυ και βολεύει πολύ.
Θα δοκιμάσω την συνταγή γιατί μας αρέσει το κότσι…!
Δεν είναι σούπερ συσκευούλα; Και για τα τραπέζια που λες, μ’έχει σώσει πολλές φορές! Ευχαριστώ πολύ που πήρες το χρόνο να αφήσεις σχόλιο!
To κότσι γευστικότατο με ότι κι’αν συνοδεύεται αλλά και με τα μπαρμπουνοφάσουλα θα δένει πολύ….αρέσει πολύ στο σύζυγο και του το φτιάχνω στη γάστρα,,,,το κότσι είναι ”το γόνατο” του ζώου…για να κάνουμε και λίγη ανατομία.Ωραία ιδέα για Κυριακάτικο φαγητό!Ευχαριστούμε Ελένη!
Ευχαριστώ Λένα. Πιστεύω ότι το φαγητό αυτό θα γίνεται σούπερ και στη γάστρα στο φούρνο, απλά δεν είμαι σίγουρη για την ποσότητα υγρού. Αν το δοκιμάσεις έλα να μας πεις να ξέρουν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν slow cooker!
θα ήθελα να δοκιμάσω αυτην την συσκευή ,ειδικά,με το χρονόμετρο θα σου,λύνει τα χέρια κάνοντας και άλλες δουλειές!!και βλεπω και εξαιρετικές συνταγές!!
γεια σου Ελενη θα ηθελα πολυ να δοκιμασω αυτη την εξυπνη συσκευη για να φτιαξω το κοτσι .πιστευω θα γινει υπεροχο
Ελένη καλησπέρα,
Διαβάζω καιρό το blog σου και μάλιστα έχω φτιάξει και πραγματάκια.
Ηθελα να σε ρωτήσω που μπορώ να βρω κότσι καπνιστό ολόκληρο
Σε ευχαριστώ
Καλησπέρα Νίκο! Πολύ χαίρομαι που έχεις φτιάξει συνταγές μου, ελπίζω να σου άρεσαν. Το κότσι το καπνιστό το βρίσκω συχνά σε σουπερμάρκετ, το έχουν στα συσκευασμένα κρέατα (πχ μαζι με τα χωριάτικα λουκάνικα) και είναι και αυτό σε συσκευασία με κενό αέρος. Ρώτησε αν είναι τον υπάλληλο στο κρεοπωλείο. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα!!
Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσω φασόλια χάντρες κατεψυγμένα χρειάζονται μούδιασμα; Ή τα βάζω κατευθείαν απ´την κατάψυξη στη συσκευή;;
Ευχαριστώ πολύ!!
Να σας πω την αλήθεια μου, δεν ξέρω. Δεν έχω χρησιμοποιήσει πότε κατεψυγμένα φασόλια αλλά έχω την εντύπωση πως δεν χρειάζονται μούλιασμα. Λογικά θα το αναγράφει η συσκευασία τους. Τώρα για το αν θα τα βάλετε απευθείας, μπορείτε επειδή η συνταγή έχει και αρκετό υγρό ζεστό (αν δεν είχε, και το δοχείο σας είναι κεραμικό, τότε θα έλεγα όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να ραγίσει). Πάντως έχω την αίσθηση πως ίσως μαλακώσουν πολύ αυτά τα φασόλια με τόσες ώρες μαγείρεμα, δυστυχώς δεν ξέρω όμως σίγουρα. Αν το δοκιμάσετε κάντε έναν κόπο να μου γράψετε εδώ πως πήγε! Καλή επιτυχία!
Τελικά τα έβαλα τα φασόλια! Η συνταγή πραγματικά πολύ νόστιμη (έβαλα και μανιτάρια εκτός από φασόλια). Δεν τα μούλιασα τελικά και τα έβαλα απ´την αρχή στη συσκευή. Όντως μαλακώσανε αρκετά. Την επόμενη φορά θα τα βάλω μετά το πρώτο 2ωρο. Πιστεύω θα είναι τέλεια!!!
Αα πόσο χαίρομαι! Και τι τέλεια ιδέα τα μανιτάρια! Ευχαριστώ πάρα πολύ για το update 🙂