Κοτόπουλο και Ρύζι Ογκρατέν, με Μπεσαμέλ και Γιαούρτι
Ένα φαγητό φούρνου που θα σας λύσει την γνωστή απορία «τι θα φάμε σήμερα;». Συνδυάζουμε κοτόπουλο με ρύζι, φρέσκο σπανάκι και μπεσαμέλ με γιαούρτι, για να δημιουργήσουμε ένα πιάτο νόστιμο και χορταστικό. Α, είναι και ιδανικό φαγάκι για τάπερ στο γραφείο!
Καλή χρονιά είπαμε; Καλή χρονιά λοιπόν! Ευτυχισμένο το 2016! Φαντάζομαι θα μαγειρέψατε πολύ αυτές τις μέρες, σωστά; Και λίγο η έμπνευση στην κουζίνα είναι μειωμένη; Αν έχετε στερέψει από ιδέες για εύκολο και θρεπτικό φαγάκι θα σας βοηθήσω. Ξεκινώντας από αυτό το υπέροχο πιάτο με φιλέτο από μπουτάκια κοτόπουλου και ρύζι μακρύκκοκο parboiled Uncle Ben’s® 10λεπτο. Τα υλικά από μόνα τους μας είναι πολύ οικεία, αλλά ίσως ο συνδυασμός τους και το τελείωμα στον φούρνο να είναι για κάποιους κάτι καινούργιο. Αυτά τα γκρατινέ φαγάκια είναι πραγματικά διαμάντια, αφού είναι αληθινά comfort foods και αρέσουν και στους πιο δύσκολους «πελάτες», ό,τι κι αν έχουμε κρύψει μέσα! Εδώ βέβαια το πιο «περίεργο» συστατικό είναι το σπανάκι, που πιστεύω οι περισσότεροι το αγαπάνε, οπότε δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλο λαχανικό, όπως πχ αρακά, ή μπρόκολο, που θα του ταίριαζε απίστευτα αλλά ίσως δεν έχει πολλούς θαυμαστές στο τραπέζι σας. Σε μικρά κομματάκια θα φαγωθεί και θα εκτιμηθεί όπως του πρέπει, είμαι σίγουρη!
Τα βασικά μας υλικά είναι φυσικά το κοτόπουλο και το ρύζι. Χρησιμοποιώ φιλετάκια από μπούτι, διότι είναι πολύ πιο ζουμερά και δεν έχουμε τον φόβο ότι ίσως παραψηθούν και σκληρύνουν, όπως συμβαίνει με το στήθος. Μη ξεχνάτε πως θα μείνει αρκετή ώρα στον φούρνο το φαγητό, και τα υλικά μπαίνουν ήδη μαγειρεμένα. Το σύνολο το δένουμε με μπεσαμέλ, την οποία μπορούμε να την ελαφρύνουμε προσθέτοντας γιαούρτι. Το γιαούρτι διατηρεί την υπέροχη κρεμώδη υφή και προσδίδει και την ιδιαίτερη γεύση του. Αν δεν μας αρέσει καθόλου το γιαούρτι (δεν είναι έντονη η γεύση του αλλά το αισθανόμαστε) απλά φτιάχνουμε περισσότερη μπεσαμέλ και το παραλείπουμε.
Για την επικάλυψη έβαλα σε μια δοκιμή τριμμένο ψωμί και λίγο τυρί, για τραγανό και νόστιμο αποτέλεσμα (αυτό είναι και στη φωτογραφία) αλλά έκανα και μια δοκιμή λίγο πιο «σπέσιαλ» για ιδιαίτερες περιπτώσεις. Έβαλα τριμμένα κράκερς αντί για ψωμί. Εντάξει, το πάνε αλλού το πιάτο! Και δεν μιλάμε για καμία φοβερή ποσότητα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για θερμίδες ή οτιδήποτε άλλο.
Το φαγητό αυτό είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Το σερβίρουμε με μια απλή σαλάτα και δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο να το συνοδεύει. Και κάτι τελευταίο. Το περίσσευμα είναι ιδανικό για τάπερ στο γραφείο! Εσάς ποιό είναι το αγαπημένο σας ογκρατέν; Για πείτε ιδέες…
Καλή χρονιά και πάλι, και καλά μας μαγειρέματα!
Κανένα Σχόλιο